Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pakisztáni csirke biryani rizs

Pakisztáni csirke biryani rizs
Pakisztáni csirke biryani rizs
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pakisztáni, indiai konyha egy tradicionális étele. Készülhet csirke, bárány, kecske, hal felhasználásával, de létezik vegetáriánus változata is, kizárólag zöldségekkel. A név, biryani a perzsa beryā(n) szóból ered, jelentése sült. Egy fűszeres, illatos rizses, húsos egytálétel.

A recept bonyolultnak tűnik, de igazából nem az. A hús bepácolása után a masalát már nagyon hamar el lehet készíteni, és ezzel egy időben a rizst is feltehetjük. A szükséges fűszereket egy teatojásba téve főztem bele a rizsbe, de le is darálhatjuk, illetve csak úgy bele is főzhetjük, csak ne felejtsük el rétegezés előtt kihorgászni belőle a babérlevelet és a fahéjat.

Meglepetésként készült a páromnak, akit a finom illatok még idő előtt előcsalogattak, és ha rajta múlt volna, akkor még rétegezés előtt felfalta volna az összeset.:) Szerencsére sikerült távol tartani, és befejezni a művet! 

hozzávalók / 4 adag

A sült hagymához:

  • 5 fej lila- vagy vöröshagyma
  • ghee vagy olaj a pirításhoz

A pácléhez:

A csirke masalához:

  • 1 kg csirke (darabolva vagy csirkecomb csontozva)
  • 1 tk chillipehely
  • 2 tk garam masala
  • 3 gerezd fokhagyma
  • dió nagyságú friss gyömbér
  • 1 kk kurkuma
  • 5 szem zöld kardamom
  • 1 szem fekete kardamom
  • 1 kis db (kb. két centis) fahéj
  • 1 kk egész fekete bors
  • 1 közepes paradicsom  
  • 1 ek paradicsomsűrítmény
  • 3 ek joghurt
  • 8-10 nagyobb friss mentalevél
  • maréknyi friss koriander 
  • só ízlés szerint
  • ghee vagy olaj

A párolt rizshez:

  • kb. 300-350 g rizs
  • fél tk római kömény
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 nagyobb babérlevél
  • 10 db egész fekete bors
  • 3 szem zöld kardamom
  • 1 szem fekete kardamom
  • 1 kb. 2 centis fahéj
  • 1 csipet sáfrány
  • só ízlés szerint

ajánlat

Az így elkészített rizst bátran adhatjuk másféle húsételekhez is köretként, illetve a csirke masalát tálalhatjuk naan-nal vagy chapatival.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, amíg barna nem lesz, de ne égjen oda. Lehetőleg ne tocsogjon az olajban. Ha mégis, akkor szűrőkanállal szedjük egy tányérra.
  2. A páclé elkészítéséhez kikaparjuk a papaya belsejét (magok nélkül) egy tálba. Villával összetörjük, ha nem lenne elég pépes. Hozzáadjuk a sült hagyma felét, a reszelt gyömbért és fokhagymát, a joghurtot illetve a fűszereket. Enyhén sózzuk meg. A megtisztított csirkedarabokat beleforgatjuk a pácba úgy, hogy mindenhol érje őket a páclé. Legalább másfél órára, de legjobb, ha egész éjszakára betesszük a hűtőbe.
  3. A csirke masalához lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát, majd félretesszük. Felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a chillipelyhet, a garam masalát, kurkumát, illetve a hozzávalókban felsorolt összes fűszert, és kevergetve pirítjuk kb. 2 percig, ügyelve, hogy ne égjen le. Ezt követően hozzáadjuk a reszelt gyömbért és fokhagymát, majd ezekkel együtt pirítjuk tovább. Most kerül bele a felkockázott paradicsom és a paradicsomsűrítmény is, majd hozzáadjuk a bepácolt húsdarabokat.
  4. Fedő nélkül nagy lángon kevergetve pirítjuk a húsokat, majd hozzáadjuk a joghurtot, a maradék sült hagymát, és ízlés szerint sózzuk. Lefedve, kis lángon főzzük, amíg a hús megpuhul, majd ha a hús már puha, hozzáadjuk az apróra vágott friss koriander- és mentalevelet. Fedő nélkül kb. további 10 percig főzzük. Mivel nincs hozzáadott víz, csak amennyi a húsból kifő, így egy mártás sűrűségű masalát kell, hogy kapjunk. 
  5. Megmossuk a rizst, és dupla mennyiségű vízzel feltesszük főni. Sózzuk, illetve a felsorolt fűszereket teatojásba téve főzzük bele a rizsbe. (Le is lehet daralni a fűszereket, és úgy hozzáadni, de így enyhén el fogja színezni a rizst.)
  6. A sáfrányt egy gyűszűnyi vízbe beáztatjuk kb. 20 percre. Majd ha elkészült a rizs, hozzáadjuk, és elkeverjük, majd letakarva hagyjuk állni pár percig, majd a fedőt levéve párszor keverjük át.
  7. Amennyiben elkészült a rizs és a csirke masala is, nincs más hátra, mint a rétegezés. Egy hőálló tálba vagy magas falú tepsibe rakjuk a csirke masala felét, erre halmozzuk a párolt rizst, majd a masala maradékával befedjük. A tetejére tépkedünk némi menta és koriander levelet, majd kb. 10 percre betesszük a sütőbe.
  8. A sütőből kivéve hagyjuk állni egy kicsit, mielőtt tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 804
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mango

Mióta szakács: 2012.12.19.
23 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pakisztáni rizses hús, biryani, fűszeres pácolt csirke rizzsel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

azsane
Mango / azsane Thu, 2013-06-06 16:06

Szivesen kedves Eva-Anyoca! Majd kerek visszajelzest, ha esetleg elkeszitened. ;)