Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott hús diszkoszban

Rakott hús diszkoszban
Rakott hús diszkoszban
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A diszkoszt (vagy másnéven tokot) a Mátrában a szénégetők, favágók már évszázadok óta használják. A megtöltött diszkoszt parázsba állítják, s míg ők dolgoznak, a diszkoszban elkészül az ebédjük. Már régóta keresgéltem ezt az eszközt a zsibpiacokon, míg végül teljesen véletlenül a MESKA honlapján ráakadtam. Sokféle egytálétel elkészíthető benne, mert az alapanyagokban lévő nedvesség nem tud elpárologni. A római edényhez hasonlóan először párolódik, majd megsül benne az étel. Négy éve használom a családom megelégedésére. A diszkosz tisztítása megegyezik a  fémbográcséval. Használat után homokkal el kell súrolni, és be kell zsiradékkal belülről kenni. A fedelét is!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Láthatóan nem fogyókúrás étel, de a diszkoszban teljesen vegetáriánus ételek is elkészíthetőek. Készítettem már párolt zöldségeket is benne. Két dolog fontos: egyrészt mindig alufóliát kell használni, másrészt a fóliát mindkét oldalán zsírral, vajjal, vagy olajjal meg kell kenni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hússzeleteket mindkét oldalán besózzuk és frissen őrölt borssal beszórjuk, majd félretesszük.
  2. A savanyú káposzta levét kinyomkodjuk, ha nagyon savanyú, kiöblítjük vízzel.
  3. A burgonyát és a hagymákat megtisztítjuk és kör alakúra szeleteljük. A megtisztított fokhagymát szétzúzzuk.
  4. A diszkosz alját kizsírozzuk, és befedjük alufóliával, majd a fóliára rátesszük a felszeletelt füstölt szalonnát.
  5. Erre ráhalmozzuk a káposztát, majd erre a felkarikázott burgonyát. Ráfektetjük a hússzeleteket, amiket a zúzott fokhagymával megszórunk, és a felkarikázott hagymával lefedjük. Az egészet befedjük a felszeletelt császárszalonnával, és rázárjuk a diszkosz tetejét.
  6. A megtöltött diszkoszt keményfa parázsra rakjuk, és egy jó óra hosszat hagyjuk párolódni, sülni. Természetesen a tűzhely sütőrácsára rakva a diszkosz szintén elkészíthető.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 3500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 13 656
elküldve: 2
receptkönyvben: 148
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: római tál receptek
mikor: ebéd
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

diszkoszban sütött szalonnás sertéshús, szalonnás-húsos egytál diszkoszban sütve

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

V2rider
V2rider / V2rider Mon, 2015-10-26 22:17

Szia Zoli!
3 éve vettem Sanyikovácsnál a diszkoszt,de csak nemrég próbáltam ki először,pedig régóta terveztem,de valami mindíg közbejött. Az alap ,hogy a Te recepteddel próbáltam ki. Viszont valamit nem jól csináltam,mert nekem valahogy nem sikerült annyira finomra az étel. Mi lehetett az oka nem tudom. De nem adom fel ilyen könnyen! :)
Üdv,
Szilárd

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2015-10-27 18:53

Kedves Szilárd!
Így látatlanban nem tudom megmondani, hogy mit hibáztál. Megkönnyítené a válaszadást, ha leírnád, hogy mit tapasztaltál az elkészült ételnél :
A legfontosabb, hogy az első használat előtt beavattad - e a diszkoszt ?
Hol készítetted el? ( kemence, - szabadban parázsban, vagy tűzhely sütőjében) , milyen volt az íze, - állaga. stb.
Ígérem, hogy gyorsan fogok válaszolni.
Zoli

V2rider
V2rider / V2rider Thu, 2015-10-29 21:11

A diszkoszt beavattam,zsírral kiégettem. Valahogy az ízek nem keveredtek össze,a káposztánál finom volt a hús,de feljebb nem annyira,talán rétegezni kellett volna.mint a rakott krumplit. Kályhában sütöttem,bükkfa parázson,jó egy órát.

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-10-30 11:55

Kedves Szilárd!
Az egyik választ már megtaláltad : jobban kell rétegezni.
A másik ok, hogy túl kis ideig volt a parázson, ezért nem tudott a felső réteg teljesen megpárolódni. Eredetileg a szénégetők legalább három óráig hagyták a parázsban a diszkoszt.( Forrás irodalom: Erdei Ferenc Népi ételek ) Nyilván a parázs hője nem volt akkora, mint neked a kályhában, de szerintem ez volt a másik ok. A diszkosz használata során az alumínium fóliát lecseréltem a grillezésnél használatos vastagabb fóliából készült grillező tálcára. Ezt erős ollóval beleszabtam a diszkosz aljába, így garantáltan nem tud az étel alja még erősebb parázsban sem odakozmálni.További sikeres sütés - főzést kívánok:
Zoli

V2rider
V2rider / V2rider Sat, 2015-10-31 22:29

Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat,majd referálok,hogy sikerült a továbbiakban.

Laci_60
Laci_60 Sun, 2013-07-14 14:18

Csak szerényen meg kívánom jegyezni, h ennek az edénynek a neve Nagymamám, Nagyapám szóhasználatában a "Fedeles"..!
Annó nagyon sok mindent serpenyőben csináltak otthon, két serpenyő összefordítva és összedrótozva, később zsanérral összekapcsolva volt a Fedeles.
Pont mint a katonai csajkák.
Diszkosz álmukban sem jutott az eszükbe. :D
Amúgy Mátra környéki vagyok. :)

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-10-23 09:06

Kedves Laci!
Köszönöm a kiegészítésedet. Ahogyan a szakács profilomba írom, mindig utána szoktam nézni az általam használt régi eszközök történetének. A csekélyke tudásomat ezzel kapcsolatban Erdei Ferenc: Népi ételek és eszközök című, igen régen ( a hatvanas években ) kiadott, valamint Makai Béla: Szabadtűzön című könyveikből vettem. Mentségemre szolgáljon még, hogy az eszközt készítő " Sanyi kovács" szintén így hívja. Ahogyan a mezőgazdaságban használt eszközöknek tájegységenként más-más elnevezése van. Valószínűleg a " diszkosszal", " tokkal", " fedelessel" is ez a helyzet. A nevétől függetlenül, ez egy kiválóan használható eszköz a sütésnél - főzésnél.
No ennyit erről ! Nálunk, itt a Duna - Tisza közén ez az eszköz ismeretlen.
Szívesen venném, ha néhány rég, a "fedelessel" elkészíthető receptet feltennél. Kíváncsian várom.
Zoli

Sancho
Sancho Tue, 2012-03-06 10:44

Gratulálok! Igazi férfias koszt! Ebédre el is készítem! Mellé, egy száraz fehérbort ajánlok!

1145
sertéstarja 1 kg
savanyú káposzta 0.5 kg
burgonya 1 kg
császárszalonna 0.5 kg
füstölt szalonna 0.3 kg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 1 fej
bors 1 kk
sertészsír 1 ek
0 ízlés szerint