Papaja
218 kcal
Papaja lassi
308 kcal
Vietnami saláta
338 kcal
Egzotikus csirke rizzsel
886 kcal
Pakisztáni csirke biryani rizs
Leírás
Papaja – receptek, leírás, tippek
A papajának rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre: remek C-vitamin-, A-vitamin- és rostforrás, emésztést segítő papain enzimet is tartalmaz, likopintartalma javíthatja a szív egészségét. Jótékony hatással van a gyomorra, enyhíti a puffadást, támogatja az immunrendszert, és bőrszépítő tulajdonságai miatt a szépségipar is előszeretettel használja.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a papaja?
A papaja (Carica papaya) Közép-Amerikából származó izgalmas ízű, lédús, nagyon finom trópusi gyümölcs, ma már sok országban termesztik Ázsiától Afrikáig. A keresztesvirágúak rendjébe és a dinnyefafélék családjába tartozó 21 faj egyike. A papajafa külsőre pálmaszerű, egyenes szárú, 5-10 méter magasra nő. A fán termő, hosszúkás alakú termés kívül zöldessárga, belül élénk narancsszínű, közepén sok apró, fekete maggal, súlya a 4,5 kilogrammot is elérheti. Két típusa létezik: a hawaii és a mexikói. Az éretlen papaját zöldségként is használják, főzve vagy savanyítva.
Hogyan tároljam?
Éretlenül szobahőmérsékleten beérik, éretten hűtőben 2–3 napig tartható. Fagyasztva is tárolható turmixokhoz vagy süteményekhez.
Hogyan vásároljuk?
A kissé puha, sárgás színű, illatos példányokat keressük – ezek már érettek. A túl kemény, zöld színű gyümölcsöt még érlelni kell otthon.
Mikor vegyem?
Nyár végétől őszig a legfinomabb az import kínálatban.
Milyen ételekhez használhatunk papaját?
Remek turmixalap, gyümölcssalátákba, smoothie bowlba, joghurtba keverve is isteni. Felhasználhatjuk chutneykhoz, trópusi salátákhoz, grillezve köretként vagy desszertként, de akár nyersen, citromlével meglocsolva is különleges ízélményt nyújt.
Még több papajás receptért görgess lejjebb!
100 g Papaja
fehérjetartalom
0.47 g
zsírtartalom
0.211 g
szénhidráttartalom
10.82 g
víztartalom
88.06 g
Top ásványi anyagok
Magnézium
21 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
10 mg
Nátrium
8 mg
Top vitaminok
C vitamin
60.9 mg
B6 vitamin
0.038 g
Kolin
6.1 mg
Likopin
1828 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.47 g
Zsír
telített zsírsav
0.081 g
egyszeresen telített zsírsav
0.072 g
többszörösen telített zsírsav
0.058 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.25 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
10 mg
Nátrium
8 mg
Cink
0.08 mg
Réz
0.045 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
cukor
7.82 g
víz
88.06 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.023 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.027 mg
Niacin - B3 vitamin
0.357 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.191 mg
Folát
37 µg
Kolin
6.1 mg
Alfa-karotin
2 µg
Béta-karotin
274 µg
Béta-kriptoxantin
589 µg
Likopin
1828 µg
Lutein+zeaxantin
89 µg
E vitamin
0.3 mg
K vitamin
2.6 µg
A vitamin
47 µg
C vitamin
60.9 mg
B6 vitamin
0.038 g