Papaja

Papaja

Leírás

A papaya a trópusi Amerikában őshonos növény. Az egész trópusi övben termesztett és kedvelt gyümölcs. Feltételezhető hazájából, Mexikóból a spanyolok terjesztették el a XVI. században. Brazília erdeiben ez az egyetlen vadon növő gyümölcsfa, így gyümölcse az őslakosok egyik legrégebbi tápláléka lehetett. A papaya magját Brazíliában fűszerként használják. Leginkább a sárgadinnyére emlékeztető gyümölcs. Az érett papaja héja sárga vagy narancssárga színű, különféle fajtáinak illatos gyümölcshúsa sárga, rózsaszín vagy narancssárga lehet. A kisebb méretű - 2 kg körüli - gyümölcsök finomabbak nagyobb társaiknál, így lehetőség szerint ezeket válasszuk. A papaya héja legyen egyöntetűen narancssárga, illetve ha éretlen példányokat vásárolunk - mert remekül utánérnek - akkor legalább a szár körüli rész narancssárga, különben sosem fog beérni. Fontos, hogy a gyümölcs sérülésektől mentes, friss, állaga aránylag kemény legyen. Jellemzően önmagában, nyersen kerül fogyasztásra, felnyitása, tisztítása megegyezik a sárgadinnyével. Fogyasztható nyersen gyümölcssalátákban, desszertekben. Kedvező élettani hatása miatt számos országban kedvelt reggeli gyümölcs. A dinnyékhez hasonlóan, jól illik füstölt sonkákhoz, húsokhoz. Fontos, hogy a papayában található papain megakadályozza a zselésedést, így habok, zselék készítésére nem alkalmas. A már említett fehérjebontó papain mellett nagy mennyiségben található benne A és B-vitamin, illetve kalcium. A gyümölcs papain tartalmának köszönhetően rendkívül könnyen emészthető. A fában található nedv, a papaya-tej évezredek óta használatos gyógyszer, leginkább bőrbetegségek gyógyítására kiváló. (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Télen. ;

hogyan tároljam

Az érett egyedeket mielőbb fogyasszuk el, az éretleneket szobahőmérsékleten tartsuk beérésig. ;

9 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek