Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyírségi gombócleves Évi néni konyhájából

Nyírségi gombócleves Évi néni konyhájából
Nyírségi gombócleves Évi néni konyhájából
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az "Ízes élet" celebkonyha rovatában olvastam, ahol Hausmann Viktor írta le ezt a receptet. Egy-két plusz hozzávaló hozzáadásával neki is álltam a főzésének.

hozzávalók / 6 adag

Leves

Gombóc

Szólj hozzá!

elkészítés

Leves

  1. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
  2. Ha a hagyma színesedni kezd, hozzáadjuk a felkockázott hátszínt, és néhány percig kevergetve sütjük.
  3. Mikor a hús már kifehéredett, sőt kezd egy kissé pirosodni, hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát és a szeletelt zellert, fehérrépát és sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyem szárával, és felöntjük az alaplével. Fedő alatt gyöngyözve főzzük, míg a hús megpuhul.
  4. Ha már puha, a leveshez adjuk a zöldbabot, zöldborsót és a gombát, és még 3-4 percig forraljuk.
  5. A tejfölt elkeverjük két kanál liszttel, és fokozatosan hígítjuk a forró levessel, állandó kavargatás mellett (hőkiegyenlítést végzünk). Amikor már teljesen feloldódott a levesben a tejföl, nem csomós, hozzáadjuk a leveshez, és összeforraljuk vele. Ekkor hozzáadjuk a petrezselyem és a tárkonyleveleket felaprítva. Belereszeljük a citrom héját, és belecsavarjuk a levét.
  6. Csak ekkor adjuk hozzá a gombócokat, melyek egy perc alatt megfőnek, feljönnek a leves tetejére.

Gombóc

  1. Egy közepes burgonyát megtisztítunk, sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt, összetörjük.
  2. Hozzáadunk egy evőkanálnyi aprított, friss petrezselymet, egy tojássárgáját, és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy lágy legyen, de már ne ragadjon.
  3. A kapott tésztából vizezett kézzel cseresznyényi kis gombócokat formálunk, melyeket a főzés végén egy perc alatt a levesbe főzünk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 34 352
elküldve: 16
receptkönyvben: 437
elkészítve: 23/23
Facebookon megjelent: 1

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

krumpligombócos leves, borjú becsináltleves burgonyagombóccal, borjúraguleves krumpligombóccal, gombócleves nyírségi módra, húsleves krumpligombóccal, savanykás gombócleves

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

468
vöröshagyma 1 közepes db
napraforgó olaj 3 ek
marha hátszín 60 dkg
fokhagyma 2 gerezd
zeller 15 dkg
fehérrépa 1 közepes db
sárgarépa 2 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
marha alaplé 1.2 l
zöldbab 15 dkg
zöldborsó 20 dkg
gomba 15 dkg
tejföl 2 dl
tönkölybúza liszt 2 evőkanál
tárkony 1 ek
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
burgonya 15 dkg
petrezselyem 1 ek
tojássárgája 1 db
tönkölybúza liszt 3 púpozott ek