Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mindenmentes alakbarát fahéjas csiga

Mindenmentes alakbarát fahéjas csiga
Mindenmentes alakbarát fahéjas csiga
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy csiga, ami mindent tud: glutén-, tej-, tojás- és kukoricamentes, alak- és inzulinrezisztencia-barát. Ráadásul nagyon finom is. Az egyik kedvenc édességem újragondolva.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Töltelék

ajánlat

Tízóraira, uzsonnára, vagy akár egy leves mellé második fogásnak is ideális.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A kókusztejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Amíg az élesztőre várunk, elkészíthetjük a lenmagtojást: a lenmaglisztet és a vizet egy pohárban kocsonyás-pudingos állagúra keverjük.
  3. Az olajat, almaecetet és az útifű maghéjat belekeverjük az élesztős tejbe. Kicsit félretesszük, várjunk, amíg az útifű maghéj megszívja magát nedvességgel. Addig a száraz hozzávalókat is elvegyítjük egymással.
  4. Ha elkészült, hozzákeverhetjük a tejhez az almapürét, és dobjuk bele a lenmagtojást is, majd mehetnek bele a száraz alapanyagok.
  5. Keverjük jól össze, míg egynemű, kicsit nedves tésztát nem kapunk (az útifű maghéj még úgyis felvesz egy kis nedvességet), majd hagyjuk kelni 40 percet.
  6. Ha megkelt, gyúrjuk át ismét, majd válasszuk ketté a tésztát. Az egyik felét nyújtsuk ki vékonyra, kenjük be a töltelékkel, tekerjük fel, majd egy éles késsel vágjunk 1-2 cm széles csíkokat belőle. A nyers csigákat betehetjük egymás mellé egy jénai tálba vagy sütőpapíron egy tepsibe.
  7. Ha még aznap meg szeretnénk őket sütni, hagyjuk kelni még 40 percet (és készítsük el addig a tészta másik részét is). De kipróbálhatjuk a hűtős verziót is, ebben az esetben a második kelesztés egy éjszaka alatt a hűtőben történik.
  8. Ha megkeltek, mehetnek be a sütőbe, ahol 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Töltelék

  1. A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük, amíg egynemű nem lesz. Tetszés szerint variálhatjuk is, fahéj helyett mehet bele kakaó például.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 50 628
elküldve: 3
receptkönyvben: 136
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 2

szakács

The Puur

Mióta szakács: 2016.01.20.
12 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: átlagos
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diétás csiga, fahéjas csiga, mindenmentes csiga, paleo csiga

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vörös Nefelejcs
Vörös Nefelejcs Tue, 2017-01-24 18:06

Konkrétan a cikkben azt mondják, hogy a sütőpor végzi a kelesztés nagyját és a szódabikarbóna finomítja az állagot... nem kell mindkettő, csak jól jöhet. Egyébként arról többet beszél, hogy miféle sütikbe megy szóda és mifélékbe sütőpor. Lévén (én nem tudtam eddig),hogy a sütőporban szódabikarbóna ÉS valami sav van, a szódabikarbónához sav kell, hogy gázt - buborékot - képezzen, tehát ha nincs aludttej, cukor stb. savas dolog a keverékben, akkor nem elég a szóda, sütőpor kell.
Az élesztő teljesen külön van tárgyalva. A cikkben.
RÉszemről maradok vagy ennél, vagy annál, nekem élesztővel is megy a süti, konkrétan egy zacskóval bele és szia.
Bocs, de nem bírtam elmenni a "szódabikarbónától lesz puha és könnyű a tésza, a sütőpot pedig semlegesíti a kellemetlen ízeket és a felesleges savakat" mellett.

The Puur
The Puur / The Puur Wed, 2016-05-25 23:37

Azért használtam ezeket, mert egyrészt az a tapasztalatom, hogy kizárólag élesztővel nem lesz elég habos és könnyű a végeredmény, másrészt azt olvastam, hogy érdemes a sütőport és a szódabikarbónát kombinálni, ugyanis a szódabikarbónától lesz puha és könnyű a tészta, a sütőpor pedig semlegesíti a kellemetlen ízeket és a felesleges savakat. Több infó angolul itt: http://www.glutenfreegigi.com/baking-soda-and-baking-powder-in-gluten-fr...

346
kókusztej 300 ml
cukor 1 ek
instant élesztő 3 kávéskanál
olívaolaj 75 ml
almaecet 1 ek
lenmagliszt 1 csapott ek
víz 3 evőkanál
útifű maghéj 36 g
almapüré 3 dkg
aszkorbinsav 1 g
gluténmentes sütőpor 2 teáskanál
szódabikarbóna 0.5 teáskanál
1 teáskanál
xilit 10 dkg
tápiókaliszt 60 g
rizsliszt 60 g
köles 100 g
hajdinaliszt 140 g
kókuszzsír 10 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
xilit 10 dkg
szilvalekvár 1 ek