Útifűmaghéj

Az útifűmaghéj a rost egy olyan formája, mely az ázsiai plantago növénynemzetségbe tartozó útifű maghéjából származik. A porrá őrölt héjak az oldható rostok gazdag forrásai. Az emésztőrendszeren belül ezek az oldható rostok elnyelik a vizet, így lelassítják az emésztést és az ételekben megtalálható különböző tápanyagok felszívódását.

Leírás

Útifűmaghéj – receptek, leírás, tippek

Az útifű, más néven indiai bolhafű magjai a magburokban, a vékony héjban helyezkednek el: 1000 db mag súlya kb. 2 gramm. Az útifűmaghéj méregtelenítő hatású, ezért alapvetően emésztési problémák esetén, rostanyagok pótlására használják. 85 %-a nem felszívódó élelmi rost, így rendkívül sok folyadékot képes magába szívni. Csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet. Használható ételek sűrítésére (levesek, főzelékek, stb.), de akár fogyasztható italokba (tea, gyümölcslé), müzlibe, joghurtba keverve.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az útifűmaghéj?

Útifűmaghéj

Az útifűmaghéj, más néven psyllium, egy különleges növényi rost, melyet a Plantago ovata nevű növény magjának héjából nyernek. Főleg Indiában és Pakisztánban őshonos. Az útifűmaghéj vízben oldódó rostokat tartalmaz, melyek a bélrendszerben megduzzadnak, így segítve az emésztést, valamint a székrekedés és hasmenés kezelését. Elsősorban emésztési problémák esetén, az élelmi rost pótlására használják étrend-kiegészítőként, de ételekben is, például kenyerek, sütemények készítéséhez. Gluténmentes!

Hogyan vásároljuk?

Ma már a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban kapható, leginkább zacskós változatban, de a bioboltokban, egészségboltokban illetve webshopokban is hozzájuthatunk.

Mire jó az útifűmaghéj?

Egy teáskanál útifűmaghéj hatalmas mennyiségű, 5 grammnyi rostot tartalmaz, ez körülbelül az ajánlott napi rostmennyiség 15%-a, kb. 200 gramm párolt brokkoli egyenértékének felel meg. Tekintettel arra, hogy a modernkori emberiség nagy része túlzott mennyiségben fogyaszt ultrafeldolgozott, rostban szegény élelmiszereket, kiemelten fontos, hogy a napi élelmirost-bevitel biztosítva legyen. A napi 1-2 teáskanál útifűmaghéj hozzáadásával gyorsan és hatékonyan orvosolhatjuk a rosthiányt, mellette viszont sok-sok folyadék bevitele is javasolt. Az étrendbe építése pedig fokozatosan történjen!

Mi készülhet az útifűmaghéjból?

Útifűmaghéjból készülhet többek közt soklisztes kenyér - élesztő és kovász nélkül, fehérjedús magkenyér, vegán svéd “húsgolyók”, ropogós, gluténmentes vöröslencsezsemle, cukkiniborzaska nyári caprese salátával, gluténmentes pizzatészta, őszi köleses quiche, laskagomba-paprikás túrós útifűmaghéj-tésztával, sütés nélküli almatorta, vegán bounty torta, de gluténmentes húsvéti kalács is.

Még több útifűmaghéjas receptért görgess lejjebb!

378
Kalória
-
Fehérje
88g
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
77g
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Útifűmaghéj

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

88 g

víztartalom

0 g

gramm Útifűmaghéj?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

rost

77 g

vitaminok

143 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek