Xilit
559 kcal
Sára-szelet, azaz a mentes királynő
390 kcal
Cukormentes jégkrémszendvics
723 kcal
Mangós tápiókapuding
690 kcal
Csokis kekszes tiramisu
Leírás
Xilit – receptek, leírás, tippek
A xilitet iparilag főleg kukoricacsőből (eredetileg pedig a nyírfa kérgéből) vonják ki. Előállítása miatt ára magasabb az általánosan használt édesítőszereknél. A cukorhoz képest 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Hivatalosan az inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén is megengedhető a használata, de orvosunkkal mindenképp konzultáljunk ez ügyben.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a xilit?

A xilit, más néven nyírfacukor egy természetes, növényi eredetű, cukormentes édesítőszer, ami évről évre nagyobb népszerűségre tesz szert a tudatosan étkező háztartásokban. Sok másik édesítőszerrel ellentétben (pl. stevia, eritrit) nincs mellékíze, így hasonló módon használható, mint a kristálycukor, de a dietetikusok szerint jóval egészségesebb. A xilitet régen a nyírfák rostjából, a xiliánból állították elő (innen jön a „xilit” elnevezés is), azóta viszont olcsóbban és egyszerűbben jutnak hozzá: többnyire kukoricarostból készítik.
Hogyan vásároljuk?
A xilit, azaz nyírfacukor mára minden natúrboltban, bioboltban és nagyobb élelmiszerboltban kapható zacskós vagy dobozos változatban. Ára nem alacsony, de jobb esetben sokáig kitart.
Mire jó a xilit?
A xilit lassabban szívódik fel, mint a fehér cukor, tehát glikémiás indexe is alacsony (7-13), ezáltal pedig nagyon kis mértékben befolyásolja a vércukorszintet. Külsőre, sőt, ízében is megegyezik a kristálycukorral, jó tulajdonsága, hogy utóíze nincs, ezért bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez, ételek és italok édesítéséhez. Érdekesség, hogy kelt tészták sütéséhez nem alkalmas, ugyanis nem nyújt táptalajt a gombáknak, ezért a tészta nem kel meg.
A xilit használata a cukorfüggőség leküzdésében is segíthet, de óvatosan alkalmazzuk, és fokozatosan emeljük a napi adagot, mert nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet. A legtöbb felhasználó esetében viszont segíti az emésztést, és lágyítja a székletet.
A xilit lebontásához nincs szükség inzulinra, vagyis a nyírfacukor inzulinrezistenseknek és cukorbetegeknek is ajánlott édesítőszer. Nem javallott viszont azoknak, akik irritábilis bél szindrómában szenvednek (IBS), vagy akiknél problémás a fruktóz felszívódása. Többek közt a FODMAP-diéta sem támogatja sem a cukrok, sem a legtöbb édesítőszer fogyasztását.
Mi készülhet a xilitből?
Készülhet xilitből különleges, mentes Sára-szelet, cukormentes jégkrémszendvics, hűsítő mentás sárgabarack-krémleves, szuperkönnyű túrómousse bogyós gyümölcsökkel, csokis kekszes tiramisu.
Még több xilites receptért görgess lejjebb!
100 g Xilit
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
58 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok