Xilit

A xilit egy természetes édesítőszer, mely első ránézésre pontosan úgy néz ki, mint a fehér cukor. Szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható, természetesen. Az egyik legelterjedtebb alternatív édesítőszer, mellyel sokan kiváltják a sima, finomított répacukrot.

Leírás

Xilit – receptek, leírás, tippek

A xilitet iparilag főleg kukoricacsőből (eredetileg pedig a nyírfa kérgéből) vonják ki. Előállítása miatt ára magasabb az általánosan használt édesítőszereknél. A cukorhoz képest 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Hivatalosan az inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén is megengedhető a használata, de orvosunkkal mindenképp konzultáljunk ez ügyben.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a xilit?

Xilit

A xilit, más néven nyírfacukor egy természetes, növényi eredetű, cukormentes édesítőszer, ami évről évre nagyobb népszerűségre tesz szert a tudatosan étkező háztartásokban. Sok másik édesítőszerrel ellentétben (pl. stevia, eritrit) nincs mellékíze, így hasonló módon használható, mint a kristálycukor, de a dietetikusok szerint jóval egészségesebb. A xilitet régen a nyírfák rostjából, a xiliánból állították elő (innen jön a „xilit” elnevezés is), azóta viszont olcsóbban és egyszerűbben jutnak hozzá: többnyire kukoricarostból készítik.

Hogyan vásároljuk?

A xilit, azaz nyírfacukor mára minden natúrboltban, bioboltban és nagyobb élelmiszerboltban kapható zacskós vagy dobozos változatban. Ára nem alacsony, de jobb esetben sokáig kitart.

Mire jó a xilit?

A xilit lassabban szívódik fel, mint a fehér cukor, tehát glikémiás indexe is alacsony (7-13), ezáltal pedig nagyon kis mértékben befolyásolja a vércukorszintet. Külsőre, sőt, ízében is megegyezik a kristálycukorral, jó tulajdonsága, hogy utóíze nincs, ezért bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez, ételek és italok édesítéséhez. Érdekesség, hogy kelt tészták sütéséhez nem alkalmas, ugyanis nem nyújt táptalajt a gombáknak, ezért a tészta nem kel meg.

A xilit használata a cukorfüggőség leküzdésében is segíthet, de óvatosan alkalmazzuk, és fokozatosan emeljük a napi adagot, mert nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet. A legtöbb felhasználó esetében viszont segíti az emésztést, és lágyítja a székletet.

A xilit lebontásához nincs szükség inzulinra, vagyis a nyírfacukor inzulinrezistenseknek és cukorbetegeknek is ajánlott édesítőszer. Nem javallott viszont azoknak, akik irritábilis bél szindrómában szenvednek (IBS), vagy akiknél problémás a fruktóz felszívódása. Többek közt a FODMAP-diéta sem támogatja sem a cukrok, sem a legtöbb édesítőszer fogyasztását.

Mi készülhet a xilitből?

Készülhet xilitből különleges, mentes Sára-szelet, cukormentes jégkrémszendvics, hűsítő mentás sárgabarack-krémleves, szuperkönnyű túrómousse bogyós gyümölcsökkel, csokis kekszes tiramisu.

Még több xilites receptért görgess lejjebb!

240
Kalória
-
Fehérje
58g
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Xilit

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

58 g

víztartalom

0 g

gramm xilit?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

733 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.