Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (6)

leírás

A xilit – idegen és mesterségesnek tűnő neve ellenére - egy természetes édesítőszer, mely szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható.
Iparilag főleg kukoricacsőből és nyírfa kérgéből vonják ki, előállítása miatt ára magasabb az általánosan használt édesítőszereknél.
A cukorhoz képest 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Lassabban szívódik fel, ezáltal nagyon kis mértékben befolyásolja a vércukorszintet, vagyis glikémiás indexe alacsony (7-13).
Külső megjelenésében, ízében megegyezik a kristálycukorral, utóíze nincs, használhatjuk sütéshez, főzéshez, ételek és italok édesítéséhez. Vigyázat, mert kelt tészták sütéséhez nem alkalmas, ugyanis nem nyújt táptalajt a gombáknak, tehát a xilittel édesített tészta nem kel meg!
A xilit használata segíthet a cukorfüggőség leküzdésében, de kezdetben óvatosan alkalmazzuk, fokozatosan emeljük a napi adagot, mert nagy mennyiségben hashajtó hatása lehet!

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

Xilit alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (6)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    @
    @ Sat, 2014-11-22 00:28

    Nekem 2 alkalommal is, amikor nyírfacukrot használtam süteményhez (piskóta ill. kefíres kevert tésztájú, sütőporral készült), akkor száraz és alacsony lett a süti, hasonlóképp, mintha nem tettem volna bele élesztőt. Van valakinek hasonló tapasztalata és tippje? :) Köszönöm!

    huputty
    huputty Sun, 2012-04-15 18:58

    De kutyának csokoládét sem szabad adni. A hasmenésre figyelmeztet is a leírása. És amennyi szennyt megeszik sok ember, nem csoda, ha mindentől felborul az amúgy sem rózsás kis szervezete, az állatkísérlet meg amúgy is egy mocsok, elítélendő, rémes dolog!!

    candyqueen
    CandyQueen / candyqueen Fri, 2011-05-20 12:08

    A xilitol viszont nem igazán cukor, cukor-alkohol a pontosabb megnevezése, a képlete pedig C5H12O5. Természetes anyag, olyan értelemben, hogy található gyümölcsökben és zöldségekben. Leginkább kukorica rostból vonják ki. De mi az, amit érdemes róla tudni? Igaz, amit híresztelnek róla, hogy édes, mint a cukor, de csak kétharmad annyi kalória van benne. Jó hír a fogyózóknak. Lassabban bomlik, mint a cukor, tehát jó a diabéteszben szenvedőknek is. Kísérletekkel bizonyították, hogy aki cukor helyett xilitolt fogyaszt, annak kevesebb lyukas foga lesz. Éppen ezért az elmúlt néhány évben számtalan termékbe építették be, rágógumiktól kezdve száj illatósítón át süteményekig bezárva. Finn kutatók azt állítják, hogy megakadályozza a csontritkulást (osteoporosis), sőt visszafordítja (bones). Ennek a megállapításnak az a szépséghibája, hogy a finnek „fedezték” fel és forgalmazzák gőzerővel. Ez azonban mind semmi! Tanulmányok bizonyítják, hogy xilites rágógumi rágása megakadályozza a fülgyulladást (otitis media), tisztíja a középfület és persze az orrot is, illetve baktérium mentesen tartja. Csodát tesz a terhes- és szoptatóanyákkal. Ráadásul abszolút biztonságos. Hónapokon át lehet napi 40 dkg-ot fogyasztani mindenfajta mellékhatás nélkül. De itt álljunk meg, mert a kép azért nem ennyire rózsás.

    Mivel a cukor-alkoholok a szervezetben nem bomlanak le tökéletesen, ezért hashajtó hatása van, aminek foka az egyéntől függ. Más szavakkal van, aki hasmenést kap tőle. Napi 65 gramm elfogyasztása a gyerekek 25 százalékánál okoz hasmenést. Kutyákkal való kísérlet kimutatta, hogy 100 mg xilit/kutya kg, tehát egy 20 kg-os kutya esetében napi 2 gramm alacsony vércukrot (hypoglycaemia) váltott ki, ami bizony életveszélyes is lehet. Az alacsony vércukorszint szédüléssel, zavarodottsággal, eszméletvesztéssel majd halállal jár, esetünkben a xilit elfogyasztása után 30 perccel. Ugyancsak kutyák esetében 1 gramm xilit/kutya kg, májkárosodást okozott.