Xilit

Xilit

Leírás

A xilit – idegen és mesterségesnek tűnő neve ellenére - egy természetes édesítőszer, mely szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Iparilag főleg kukoricacsőből és nyírfa kérgéből vonják ki, előállítása miatt ára magasabb az általánosan használt édesítőszereknél. A cukorhoz képest 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Lassabban szívódik fel, ezáltal nagyon kis mértékben befolyásolja a vércukorszintet, vagyis glikémiás indexe alacsony (7-13). Külső megjelenésében, ízében megegyezik a kristálycukorral, utóíze nincs, használhatjuk sütéshez, főzéshez, ételek és italok édesítéséhez. Vigyázat, mert kelt tészták sütéséhez nem alkalmas, ugyanis nem nyújt táptalajt a gombáknak, tehát a xilittel édesített tészta nem kel meg! A xilit használata segíthet a cukorfüggőség leküzdésében, de kezdetben óvatosan alkalmazzuk, fokozatosan emeljük a napi adagot, mert nagy mennyiségben hashajtó hatása lehet!

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Xilit

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

58 g

víztartalom

0 g

Hány kalória

gramm

xilit?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

7 igazán csúnya lakberendezési baki

Vannak bizony olyan lakberendezési divathullámok, amelyeket azóta próbálunk feledni, hogy valaha szembejött velünk otthon vagy (szerencsésebb esetben) egy szomszédnál, egy filmben vagy az interneten. Lássunk pár igazán csúnyát, a teljesség igénye nélkül.

Brecz Judit

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.