Köles
Leírás
Köles – receptek, leírás, tippek
A köles rengeteg kedvező élettani hatással bír, ezen kívül olcsó, laktató és millióféleképpen felhasználható. A vegánok számára is nagyon hasznos alapanyag lehet, ha hiányoznak nekik a túrós ételek.
Az ókori és középkori Magyarországon a köles volt az egyik legnépszerűbb gabona. Trónfosztását annak köszönheti, hogy az idők során egyre több kenyérgabona terjedt el, így egyre ritkábban használták a háztartásokban. Mára újra visszatért a köztudatba, és jelenleg reformkorát éli.
Most pedig következzenek a tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a köles?
A köles úgynevezett ősgabanaféle, mely egy időre olyannyira kegyvesztetté vált, hogy legfeljebb madáreleségként gondoltak rá Európában. Pedig ez az alapanyag tele van hasznos tápanyagokkal, többek között magas fehérjetartalommal rendelkezik, gazdag aminosavakban, magas a rosttartalma, és az alapvető vitaminok is megtalálhatóak benne.
Íze leginkább a dióra hasonlít, így a gyerekek is könnyedén megbarátkoznak majd vele. Mivel gluténmentes, az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. A gyomrot sem terheli meg, mivel a legtöbbek számára könnyen emészthető, és alacsony glikémiás indexszel rendelkezik.
A köles rendkívül egyszerűen és sokrétűen elkészíthető alapanyag, melyből akár sós és édes ételek is varázsolhatóak
Hogyan készítsük el a kölest?
A köles egyik nagy előnye, hogy elkészítése előtt nem kell beáztatni, bőven elég, ha jól átmossuk egy szűrőben. Ezután fel is tehetjük főni. Mivel sok vizet képes felvenni, így érdemes háromszoros mennyiségű folyadékban főzni. 15-20 perc alatt elkészül, puha és pergős lesz.
Ha édességként szeretnénk fogyasztani, akkor ugyanúgy kell megfőznünk, csupán az ízesítésén kell variálnunk.
Mi készülhet a kölesből?
A köles sima köretként is megállja a helyét, csakúgy, mint a rizs. Beletehetjük azonban salátákba, például a tabulébe vagy egytálételekbe is. Kiválóan helyettesíthetjük vele a rizst is különböző ételekben, például a töltött paprikában vagy káposztában. Akár fasírt is készülhet belőle, mely magában, de főzelékek feltétjeként is felszolgálható. Turmixolva készíthetünk belőle izgalmas krémeket vagy lepényt.
Édeségekben is megállja a helyét, csodásan mutat felfújtakban, bögrés süteményekben, tortákban vagy pohárkrémekben.
A vegánok számára is nagyon hasznos alapanyag, hiszen remekül helyettesíti a túrót, készülhet belőle köleskörözött , "túrógombóc" vagy "túrókrém" is.
Még több köleses receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármely szakában beszerezhető nagyobb szupermarketekben és bioboltokban.
hogyan tároljam
Gyári csomagolásban vagy zárható tárolóban, szobahőmérsékleten, száraz, hűvös helyen.
100g Köles
fehérjetartalom
11.02 g
zsírtartalom
3.63 g
szénhidráttartalom
72.85 g
víztartalom
8.67 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
285 mg
Magnézium
114 mg
Kalcium
8 mg
Nátrium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.384 g
Niacin - B3 vitamin
4.72 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.848 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.421 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
11.02 g
Zsír
telített zsírsav
0.723 g
egyszeresen telített zsírsav
0.773 g
többszörösen telített zsírsav
2.134 g
ásványi anyagok
Kalcium
8 mg
Vas
3.01 mg
Magnézium
114 mg
Foszfor
285 mg
Nátrium
5 mg
Cink
1.68 mg
Réz
0.75 mg
Mangán
1.632 mg
Szelén
2.7 µg
szénhidrát
rost
8.5 g
víz
8.67 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.421 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.29 mg
Niacin - B3 vitamin
4.72 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.848 mg
Folát
85 µg
E vitamin
0.05 mg
K vitamin
0.9 µg
B6 vitamin
0.384 g