r
Nosalty Logó

Mákos és diós bejgli gluténmentesen

Mafka Művek
Mákos és diós bejgli gluténmentesen
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

1833
Kalória
27.3g
Fehérje
226.5g
Szénhidrát
94.9g
Zsír
80.6g
Víz
191.1g
Koleszterin
21.7g
Élelmi rost
113.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

Összesen 1833 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

Összesen 7335 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

Összesen 367 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.3 g

Zsír

  • Összesen
    94.9 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    191 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2848.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    906 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    267 mg
  • Foszfor
    734 mg
  • Nátrium
    901 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    226.5 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    351 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    344 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 1833 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.1 g

Zsír

  • Összesen
    379.7 g
  • Telített zsírsav
    118 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    159 g
  • Koleszterin
    764 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11395.2 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    3626 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    1068 mg
  • Foszfor
    2937 mg
  • Nátrium
    3606 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    906.1 g
  • Cukor
    454 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

Víz

  • Összesen
    322.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1403 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    497 micro
  • Kolin:
    460 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1376 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    310 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    507 micro
Összesen 7335 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    570.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    16.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 367 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A vaj szobahőmérsékletű legyen! A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (tojásból csak 1 kell), és szép lassan dagasztani kezdjük, csak finoman. A tészta nehezen áll majd össze, de kitartás, egyszer csak jó lesz.
  2. Gyönyörű sima, kissé levegős tésztát kell kapjunk. 4 egyforma darabra osztjuk a tésztát, majd eltesszük pihenni, amíg a töltelékeket elkészítjük, illetve kihűtjük. (Én 3 részre szoktam osztani, így lesz egy diós, egy mákos és egy fele-fele bejgli. Az eredeti recept szerint dupla hozzávalókkal 3-3 rúd lesz belőle.)
  3. Ha elkészültek és kihűltek a töltelékek, előveszünk egy cipót, négyzet alakúra és vékonyra nyújtjuk. Én kb. 2 mm-esre szoktam. Mindig azt az elvet vallom, hogy a tészta csak mutatóban, a töltelék a lényeg :) Megkenem az egyik töltelék felével, majd feltekerjük. A velünk szembeni felső oldalon 2 cm-t, és a két oldalon is 1-2 cm-t kihagyunk, mert a felső oldal lesz a bejgli alja, a két széle pedig a vége, amit feltekerés után összecsippentünk, hogy ne folyjon ki a töltelék belőle. Majd a másik hárommal is ugyanezt tesszük. (Itt jegyezném meg, hogy kicsi bejgli lesz így, én ezért készítek 3-at, az egyiket fele-fele töltelékkel.)
  4. Sütőpapírra tesszük a bejgliket, és egy alaposan felvert tojással megkenjük őket. Megvárjuk, hogy beszívja kicsit, és még egyszer lekenjük mindet.
  5. Amíg a sütő előmelegedik, hagyjuk pihenni őket. 180°C-on, alsó-felső sütésre állítva, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Mákos töltelék

  1. A mákos töltelékhez a hozzávalókat beletesszük egy teflon vagy kerámia lábosba, majd óvatos lángon melegítjük néhány percig, folyamatosan keverve. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy elolvadjon a cukor, és az ízek homogenizálódjanak. Ha lesz benne mazsola, akkor előbb meg kell mosni azt, majd pici rumos vízben beáztatni, hogy megszívja magát.

Diós töltelék

  1. A diós töltelékhez a hozzávalókat beletesszük egy teflon- vagy kerámialábosba, majd óvatos lángon melegítjük néhány percig, folyamatosan keverve. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy elolvadjon a cukor, és az ízek homogenizálódjanak. Ha lesz benne mazsola, akkor előbb meg kell mosni azt, majd pici rumos vízben beáztatni, hogy megszívja magát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Párom gluténmentesen étkezhet csak, és már nagyon vágyott egy jó bejglire, mert a boltban kapható gluténmentes bejglik ehetetlenek. Gondoltam, előveszem a nagyi-féle bevált bejgli receptjét, és elkészítem neki gluténmentesen.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek