Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos bejgli szelet

Mákos bejgli szelet
Mákos bejgli szelet
75 perc / előkészület: 35 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A jól bevált bejgli recept, most szelet formájában. Ha mégis bejglit szeretnénk, ebből az adagból 3 rudat készíthetünk. Mák helyett elkészíthetjük dióval is. A diós töltelékhez (3 rúdhoz): 220 g cukorból 200 ml vízzel szirupot főzünk, ráöntjük 400 g darált dióra. Késhegynyi fahéjjal és ½ citrom héjával ízesítjük.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a vajat, a zsírt és a porcukrot (1/2 tk kivételével) deszkán elmorzsolunk.
  2. Az élesztőt a maradék porcukorral langyos tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
  3. A töltelékhez a cukorból a vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
  4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk, és mindegyik cipót téglalap alakúra kb. 20x24 cm nyújtjuk.
  5. Egy lapot egy vajjal kikent tepsibe rakunk, rásimítjuk a töltelék 1/3-át, tovább folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak, tésztával fejezzük be.
  6. Tojással megkenve 30 percig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és most már hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik).
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35-40 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, az utolsó 15 percre takarjuk le a tésztát pergamenpapírral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24x20x6 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 554
elküldve: 5
receptkönyvben: 204
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos bejgli, mákos bejgli szelet formájában, mákos kelt sütemény

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mohonc
Mohonc / mohonc Fri, 2014-12-26 13:40

Köszi a gyors választ, csak biztos akartam lenni, megyek, megcsinálom. :)

Anyezka71
Anyezka71 Fri, 2014-12-19 20:19

Nagyon guszta,idén így készítem a "bejglit",köszönöm a receptet!!

858
finomliszt 500 g
vaj 100 g
mangalica zsír 75 g
porcukor 40 g
friss élesztő 5 g
tojás 1 db
tej 100 ml
1 csipet
mák 400 g
víz 250 ml
cukor 260 g
fahéj 1 késhegynyi
citromhéj 0.5 citromból nyert
mazsola 1 marék
tojás 1 db
vaj 1 ek