Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Élesztős-omlós tésztás bejgli

Élesztős-omlós tésztás bejgli
Élesztős-omlós tésztás bejgli
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, minden jóravaló unoka ezt mondja, de tényleg az én nagyikám csinálta a világ legfinomabb bejglijét!  

Aztán súlyos beteg lett, és a műtétjét követően memóriájából törlődött az összes recept. 

Anyukám nemrég megtalálta azt az 1940-es kiadású cukrász tankönyvet, amiből annak idején a nagyim tanult, és benne, a lapok közt megbújva, annak a bejglinek a receptjét, amiről sok-sok éve lemondtunk már.

Nagy szeretettel adom most át nektek ezt az újra felfedezett titkot :).

hozzávalók / 12 adag

A tésztához (6 rúd)

A marcipán töltelékhez

A gesztenyés töltelékhez

A mogyorós töltelékhez

ajánlat

Ez a fajta bejgli jól fagyasztható, ezért - a karácsonyi készülődést megkönnyítendő - akár hetekkel előre elkészíthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját.
  2. A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, beleszórjuk a cukrot, majd folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adjuk.
  3. A lisztet átszitáljuk, majd a vajas keverékhez adjuk.
  4. A tésztát összedolgozzuk, belisztezett munkalapon könnyedén átgyúrjuk.
  5. Lemérjük, hat egyenlő részre osztjuk, gömböcöket formázunk belőle, kissé lelapítjuk, és becsomagoljuk folpack-ba.
  6. Minimum 2 órát, de még jobb, ha egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
  7. Amíg a tészta pihen, a hozzávalókból összeállítjuk a töltelékeket. Figyeljünk arra, hogy az állag minden esetben sűrű legyen, különben elázik, illetve megreped a tészta.
  8. A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, széleit elvékonyítjuk.
  9. Tojásfehérjébe mártgatott ujjal eloszlatjuk a tésztán a tölteléket, 2 cm-es peremet üresen hagyva.
  10. A tészta üresen hagyott széleit felhajtjuk, hosszú oldalánál feltekerjük, meghengergetjük.
  11. Az illesztéses oldalánál óvatosan lelapítjuk, megfordítva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  12. Tojássárgájával vékonyan lekenjük, hűvös helyen pihentetjük.
  13. Miután megszáradt a felületén a tojás, és már nem ragad, lekenjük tojásfehérjével, majd melegebb helyre visszük keleszteni kb. 20 percre.
  14. Villával megszúrkáljuk, és apró jelölésekkel látjuk el, hogy tudjuk, melyikben milyen töltelék van (ez a bejgli ugyanis nem fog megrepedni :). A jelölés lehet egy szem dió, mogyoró, különféle alakzatú szúrkálás).
  15. Végül készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x50 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 447
elküldve: 7
receptkönyvben: 351
elkészítve: 11/22
Facebookon megjelent: -

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés bejgli, marcipános bejgli, mogyorós-csokis bejgli

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

modosa
modosa / modosa Mon, 2012-12-10 13:31

Szia! Én vajat használok, margarinnal még nem próbáltam. Tudom ez nem egy koleszterin barát verzió, de egy évben egyszer biztosan nem csinál nagy bajt. üdv, Anikó

Hajnalzsu
Hajnalzsu Fri, 2011-12-23 23:00

:))) Ez az első bejglim, isteni az íze, és nekem tetszik is. Mákos töltelékkel csináltam (amit máshonnan kerítettem) de túlzásba vittem, és szerintem az enyém ezért repedt ki. A sütési időn vacilláltam remélem eltaláltam :) Köszönöm a receptet! Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!

modosa
modosa / modosa Fri, 2011-12-23 23:41

Szia Zsu, a repedésnek több oka is lehet. Túl vékonyra nyújtott tészta, folyós, vagy forró töltelék. A sütési idő független a tölteléktől, általában 40 perc. Remélem ízlett a végeredmény :) üdv, Anikó

vojudit
vojudit Fri, 2011-12-23 20:34

Életemben először sütöttem bejglit, nagyon féltem tőle. Most jött ki a sütőből, az ízét még nem tudom milyen, de gyönyörű márványos és egyáltalán nem repedt ki!!!:) Köszönöm a szuper receptet!

modosa
modosa / modosa Fri, 2011-12-23 23:42

Szia Judit, örülök, hogy jól sikerült, remélem ízleni is fog :) üdv, Anikó

vojudit
vojudit Sat, 2011-12-24 22:58

Az íze is isteni lett:) A csokisra azt mondta az uram, hogy ilyen jót még nem evett:) Anyukám meg közölte, hogy ezentúl minden évben én sütöm a bejglit...:)

gyömbér
gyömbér Thu, 2011-12-22 13:20

Jelentem, elkészítettem a bejgliket! Isteni finomak lettek! :)
A marcipános valami mennyei!!! Egy kevés mandulaaromát is adtam hozzá, hogy intenzívebb legyen az íze.
A gesztenyés tölteléket pedig úgy csináltam, hogy 25 dkg gesztenyemasszához adtam 1 evőkanálnyi puha vajat + 1 csomag vaníliás cukrot, jól kikevertem és rumaromával ízesítettem. Nem találok rá szavakat, nagyon fincsi! A mogyorós is ízlik a családnak.
Egyszóval mindhárom töltelék remek, és igazán különleges. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk a receptet, ezentúl a mákos és a diós bejgli mellett ezek is ott illatoznak majd az ünnepi asztalon. :)
Mindenkinek nagyon boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok!
Üdv. Anett

modosa
modosa / modosa Fri, 2011-12-23 23:49

Szia Anett, nagyon örülök, hogy jól sikerült :) Több kilónyit csináltam az elmúlt hetekben, már gondolni sem bírok beiglire, de 25-én újra neki kell állnom, mert a család követeli. Töröm a fejem valami újításon, ha sikerül, felteszem a receptet :) üdv, Anikó

susa1
susa1 Fri, 2011-12-09 12:39

"I do not," the boy finally said, "I can not stand a joke and I can not the north face salestand!" He walked away from the crowd, but again he pulled Miss Cathy."I did not laugh at you interesting Yeah," she said, "I just could not help but laugh out of. Heathcliff, at least shake hands! Why do you unhappy? Is just nothing more you look a little odd . If you wash your face, brush hair, will be good, but you are so dirty! "She was concerned about grip in his hands staring at the black fingers, looking at her clothes, afraid of their own clothes and his clothes will not get a good hit."You do not touch me!" He answered, to see her glance, the hand drawn back. "I am happy how dirty, how dirty I like dirty, I just want to dirty."He finished, one out of the house, so that the master and mistress very happy, and Catherine is very disturbed; she can not understand how her words would stir up such a bad outbreak of temper.

gyömbér
gyömbér Mon, 2011-11-28 17:58

Ha a mogyorós tölteléknél a fél dl tejben a csoki helyett mondjuk 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport keverek el, úgy is jó lenne vajon? Vagy mindenképpen csoki kell bele?
Egyébként gyönyörűek a bejglik, és a töltelékek is nagyon tetszenek, mindegyiket ki fogom próbálni.

modosa
modosa / modosa Mon, 2011-11-28 22:49

@gyömbér, nem hiszem, hogy gond lenne a kakaóporral, de én maradnék a csokinál. Sokkal lágyabb, selymesebb lesz a töltelék. Ha semmiképpen nem akarsz csokit használni, akkor viszont ne tejben, hanem tejszínben oldd fel a kakaót. Remélem ízleni fog, jó étvágyat kívánok hozzá :)

gyömbér
gyömbér Tue, 2011-11-29 11:58

Köszönöm a válaszodat! Lehet inkább mégis a csokinál maradok. Jujj, már alig várom, hogy mindhárom töltelékkel elkészíthessem a bejglit, legszívesebben beleharapnék a monitorba, annyira szép ez a kép, és olyan gusztusosak a sütik. További szép napot kívánok neked! Üdv. Anett

modosa
modosa / modosa Wed, 2011-11-23 22:40

Tmea@köszi :) Szerencsém volt az időjárással. Este későn sült ki a beigli, de már nem volt erőm megvárni, hogy kihűljön, és szépen lehessen szeletelni. Másnap hajnalban aztán ezekre a színekre, fényekre ébredtünk...
üdv, Anikó

modosa
modosa / modosa Wed, 2011-11-23 22:35

Kedves Lardee32, nagyon szívesen, remélem ízleni fog nektek :) üdv, Anikó

modosa
modosa / modosa Wed, 2011-11-23 22:30

Kedves villers, igen, a töltelékek fajtánként egy rúdra elegendő adagok (arra viszont bőségesen). üdv, Anikó

villers
villers Wed, 2011-11-23 18:05

Szia!
A töltelékek 1 rúdra vannak megadva, vagy 2-re? Köszi

Lardee32
Lardee / Lardee32 Wed, 2011-11-23 11:19

Köszi, hogy megosztottad, sosem ettem még marcipános beiglit, de tuti idén kipróbálom mind3at...

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-11-23 10:49

Gyönyörű kép, és micsoda töltelékek! Hmm...meg ez a tészta is! Biztos nagyon fincsi lehet, igazi karácsonyi hangulatot varázsoltál ide! :-)) Mentve.

1062
finomliszt 1 kg
vaj 55 dkg
porcukor 10 dkg
1 dkg
élesztő 3 dkg
tojássárgája 2 db
tej 2 dl
mandula 20 dkg
porcukor 10 dkg
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
víz 2 evőkanál
gesztenyemassza 25 dkg
porcukor 10 dkg
narancsszörp 20 ml
narancshéj 1 narancsból nyert
likőr 2 ek
törökmogyoró 20 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 5 dkg
tej 0.5 dl