r
Nosalty Logó

Lencsés tavaszi batyu zöld lecsóval

Takibácsi
Lencsés tavaszi batyu zöld lecsóval
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Batyu

Belevaló

Tetejére

227
Kalória
13.5g
Fehérje
26.9g
Szénhidrát
9.7g
Zsír
60.1g
Víz
38.7g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
3g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Batyu

Belevaló

Tetejére

Összesen 227 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Batyu

Belevaló

Tetejére

Összesen 2728 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Batyu

Belevaló

Tetejére

Összesen 145 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    691.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    435 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    60.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    108 micro
  • β-karotin
    408 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1199 micro
  • Lut-zea
    239 micro
Összesen 227 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.9 g

Zsír

  • Összesen
    116.5 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    464 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8300 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    1245 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    209 mg
  • Foszfor
    1512 mg
  • Nátrium
    5215 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    322.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    720.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    871 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    202 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    398 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    439 micro
  • Kolin:
    428 mg
  • Retinol - A vitamin:
    409 micro
  • α-karotin
    1292 micro
  • β-karotin
    4896 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    14382 micro
  • Lut-zea
    2863 micro
Összesen 2728 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    277 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    38.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    260 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    763 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 145 kcal

Elkészítés

Batyu

  1. Készítsünk egy sima kelt tésztát vagy pizzatésztát, nagyjából fél kilónyit, vagy akár bolti kész, kelt tésztát is használhatunk, a töltelékkel el fog menni az időnk amúgy is.

Belevaló

  1. A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon párolni kezdjük. A sárgarépát megpucolva és felkarikázva vagy kockázva hozzáadjuk a hagymához.
  2. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és pirítsuk össze egy kicsit. Szórjuk rá a gyömbért, az összevágott fokhagymát, a koriandert, a paprikát és a gyömbért. Ha ez mind bent van, adjuk hozzá a lencse nagy részét (egy kevés maradjon ki belőle a csirkéhez), magas lángon hevítsük fel, majd öntsük fel a zöldség alaplével.
  3. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára, kb. 15-20 percig. Ha megfőtt, egy botmixerrel, vagy konyhai aprítóba öntve finomra pürésítjük. Szép színe lesz. :)
  4. A csirkemellet daraboljuk kisebb darabokra, sóval, borssal fűszerezzük, majd egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Közben a maradék lencsét majdnem puhára főzzük. Ha kicsit ropogósan kemény marad, az nem baj.
  5. A kész csirkéhez hozzáadjuk a ropogós lencsét (főzővíz nélkül!), majd meglocsoljuk a balzsamecettel, és nagy lángon 1-2 percig összepirítjuk őket.
  6. Egy serpenyőben a feldarabold zöld kaliforniai paprikából és karikázott zöld hagymából sóval, borssal egy friss zöld lecsót készítünk kevés olívaolajon. Pár percig fonnyasztjuk csak, ha kicsit ress marad, az pont jó lesz.

Tetejére

  1. A tésztánkat nyújtsuk ki vékonyra, kb. egy nagy tepsi méretére. Képzeletben osszuk hosszában 3 részre. A középső részt fogjuk töltelékkel halmozni.
  2. A lencsekrémmel kenjük meg a középső sávot. Ha ez megvan, halmozzuk rá egyenletesen elosztva a csirkés lencsés keverékünket, majd terítsük el rajta a zöld lecsót. A mozzarella sajtot szeleteljük fel, és rakjuk végig a tetején.
  3. A tészta két szélső sávját merőlegesen csíkozzuk fel, majd ezeket a csíkokat behajtva kezdjük befedni a tésztát (egyet jobbról, egyet balról felváltva).
  4. Ha a tésztát befedtük, kenjük meg a tojás, tejföl és parmezán sajt keverékével, majd tegyük a sütőbe, 180°C-on addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz (kb. 15-20 perc).
  5. Ha megsült, legalább negyed órát pihentessük, mielőtt felszeleteljük. Tetszés szerint díszíthetjük is, a képen én apróra vágott retekkel és snidlinggel szórtam meg.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Születésnapi meglepetés buliba készültünk, ez volt az egyik finomság, amit magunkkal vittünk. Nem tartott sokáig :)

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek