Kiadós pulykahúsleves
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
300g pulykahús345 kcal
-
64g sárgarépa23 kcal
-
54g fehérrépa34 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
36g karalábé7 kcal
-
5 kcal
-
16g paradicsom3 kcal
-
20g paprika3 kcal
-
32g gomba7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1500g pulykahús1725 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
200g halványító zeller25 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
160g gomba34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
50.8g pulykahús58 kcal
-
10.8g sárgarépa4 kcal
-
9.1g fehérrépa6 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
6.1g karalábé1 kcal
-
6.8g halványító zeller1 kcal
-
2.7g paradicsom0 kcal
-
3.4g paprika1 kcal
-
5.4g gomba1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g petrezselyem1 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.5 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 201 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1454.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 690 mg
-
Nátrium 441 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 453.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 559 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 180 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 201 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 2000 micro
-
β-karotin 5392 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 412 micro
-
Lut-zea 827 micro
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 357.6 g
Zsír
-
Összesen 32.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1005 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7272.7 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 361 mg
-
Kálcium 581 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 618 mg
-
Foszfor 3451 mg
-
Nátrium 2203 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 2269 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2797 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 19 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 293 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 899 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 134 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 532 micro
-
Kolin: 1005 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 10001 micro
-
β-karotin 26959 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2061 micro
-
Lut-zea 4137 micro
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 338 micro
-
β-karotin 912 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 70 micro
-
Lut-zea 140 micro
Hozzávalók
-
4 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 kis db karalábé
-
5 közepes szár halványító zeller
-
5 közepes db gomba
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A pulykacsontokat vagy húsdarabokat alaposan mossuk meg. Ha nagyobb darabokban van, vágjuk őket kisebb részekre, hogy könnyebben kezelhetők legyenek a levesben.
- Tegyük a pulykahúst egy nagy leveses fazékba, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Kezdjük el lassú tűzön melegíteni. Amikor felforrt, vegyük le a hőt, és merjük le a habot a tetejéről, hogy a leves tiszta legyen.
- Amikor a habot leszedtük, adjuk hozzá a megtisztított és egészben hagyott zöldségeket: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellerszár, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, valamint a paradicsomot és paprikát, ha használjuk.
- Sózzuk meg a levest, adjuk hozzá a borsot és a további fűszereket (babérlevél, majoranna, szerecsendió virág is nagyon jól illik hozzá). A gombát és a zöldfűszereket (friss petrezselymet vagy zellerlevelet) is ekkor bele tehetjük, de ezeket egészben hagyva, hogy később könnyen kiemelhessük.
- A levest lassú tűzön főzzük 2-3 órán keresztül. Fontos, hogy ne forrjon hevesen, csak gyöngyözzön, így marad a leves tiszta. A hús akkor van kész, amikor teljesen omlós és könnyen leválik a csontról.
- Amikor a leves elkészült, vegyük ki belőle a húst és a zöldségeket. A levet szűrjük át egy finom szűrőn vagy gézlapon, hogy teljesen tiszta legyen. A húsokat visszatehetjük a levesbe, vagy külön tálalhatjuk.
- A cérnametéltet vagy más levesbetétet külön, sós vízben főzzük ki, majd tálaláskor adjuk a leveshez.
- A tiszta, leszűrt levest a levesbetéttel és a felszeletelt zöldségekkel tálaljuk. Friss petrezselyemzölddel díszíthetjük.
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 156
- 7 napos nézettség: 1316
- Össznézettség: 3552
- Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 18.
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A pulykahúsleves egy hagyományos magyar étel, amely gazdag ízvilágú, tápláló leves. A pulykahúsleves alapja a pulyka csontos részeinek (például szárny, nyak, hát) lassú főzése, amelytől a leves mély ízű lesz. A zöldségek, mint a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller és hagyma, valamint a fűszerek (babérlevél, egész bors, só) teszik teljessé az ételt. Az elkészítés során a pulykahúst és a zöldségeket lassan főzik, így a leves tiszta, aranyló lesz, és a hús is omlósra fő. Sokszor cérnametélttel vagy más levesbetéttel tálalják, de akár gombócokat is lehet hozzá adni. Ha gazdagabb ízvilágot szeretnél, a pulykahúst előzetesen meg is piríthatod egy kicsit a sütőben, mielőtt a levesbe tennéd. A húsleves akkor a legfinomabb, ha lassan főzöd és időt adsz a pulyka ízének kibontakozására. A végeredmény egy ízletes, gazdag húsleves lesz, amelyet sokan szeretnek ünnepi alkalmakkor, de egy hétköznapi ebédhez is kiváló választás.