Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kanos Morgen "végzete" a vadasban

Kanos Morgen "végzete" a vadasban
Kanos Morgen "végzete" a vadasban
220 perc / előkészület: 40 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kakast két éve vettük tavasszal. Gyönyörű volt, és a hangja is, ahogy reggelente ébresztett. Sajnos a tyúkok már nem díjazták ennyire, 9-ből már csak 5 van, mert annyira vérmes volt, hogy egész egyszerűen szétnyomta őket becses súlyánál fogva. Így jól jártunk, bár ő nem, de lett belőle ez a finom vadas, levágás napján bográcsoztunk is a maradék húsrészekből, sőt még volt más húsféle is, mert még a levágás napján este a saját hájában, zsírjában kisütöttem a bocsi, de tökeit és a máját. Isteni volt!! A neve abból a filmből van, aminek a címe: Az angol, aki dombra megy fel, de hegyről jön le. Abba volt egy vöröshajú, igencsak vérmes férfiú..
Jövőre az én berényi barátnőm, aki ellát minket apró jószággal, újra ad el előnevelten csirkéket, és veszünk tőle majd tavasszal, megéri, csodás ízű rántott húsokat ettünk, és a tojásai szinte már narancsos árnyalatúak. Úgyhogy pótoljuk a most lemenőben lévő generációt, az 5 tyúkom még tojik, így nincs gondom a tojással, de Kanos Morgent már nem bírtuk elviselni, seprűvel közlekedtünk a tojásokért. Hát, így került őkelme a vadasba.

hozzávalók / 4 adag

A vadashoz

A behabaráshoz

A tésztához

ajánlat

Makaróni mellett adható még fusilli, azaz orsó tészta, burgonyagombóc, zsemlegombóc, kinek mi az ízlése vagy a kedve.
S ha jól esik, egy pohár bort is.
Megjegyzés:
Én nem főzöm bele a bort, mert édesebb variációban főzöm, anyósomtól tanultam. De főztem már pulykából is, sertésből is, anyum szereti marhából készíteni. Ő borsosabban és borral készíti, azt viszont mi nem szeretjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kakas nagyja részét, ezalatt a húsosabbakat értem, a felsőcombjait, az alsó combjait, a szárnytőket és a mellhúst kisebb darabokra vágjuk, és feltesszük főni a fűszerekkel és a zöldségekkel, amiket tisztítottunk és aprítottunk előtte. Befűszerezve legalább 3 és fél -4 órát főzzük szépen gyöngyöző vízben. Kóstoljuk a sóssága miatt, és hogy a hús puha-e?
  2. A vége felé készítjük el a habarást: liszt, kevés víz, jól elkeverjük, bele a mustár, majonéz, tejföl, és jó alaposan simára keverjük.
  3. Egy fazékban 12-14 ek cukrot karamellizálunk.
  4. Ha a hús megfőtt, kiszedjük egy tányérra.
  5. A nem kellő dolgokat, mint a hagyma héja, zöldségzöldek, paprika, paradicsom, babérlevél, szintén kiszedjük.
  6. A turmixba beleöntünk egy keveset a tejfölös keverékből, majd a zöldségeket szedjük rá és a levet is, majd  turmixoljuk, és ezt a pépet öntjük a kész karamellizált cukorra. Addig folytatjuk, amíg van tejfeles keverék, zöldség és húslé.
  7. Ha kész, felforraljuk, persze keverni kell a karamell miatt, és ha felforrt, lekapcsoljuk, a húsokat visszatesszük.
  8. Közben a vizet feltesszük főni a makaróninak,( más fajta tésztának, vagy készítsünk : burgonyagombócot,  zsemlegombócot, knédlit ),  sóval, olajjal, és kifőzzük a tésztát.
  9. Tejföllel díszítve tálaljuk.

  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 504
elküldve: 1
receptkönyvben: 106
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kakas-vadas, vadas kakasból, kakas vadas mártásban

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-09-17 08:17

Kedves Éva !
Nem vagyok egy kukacoskodó kakas. Nem beszélve arról , hogy el se mennék hozzátok kakasnak, mert nem szeretném úgy végezni, mint Morgen. A fényképen viszont orsótészta van és nem makaróni. Ez is tészta, az is tészta és mindkettő jól megy a vadas , vagy a pörkölt kakashoz. Jó bográcsos tippet adtál a recepttel. Köszönöm ! Kukuríííkúúú !!!
Zoli

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-09-17 09:54

Kedves pataygyz!

Igaz teljesen, hogy makaróni van írva, mert általában azzal esszük, vagy burgonyagombóccal, sőt!! zsemlegombóccal is, akár kakas, akár sertés, akár pulyka, akár nyusziból van a vadas.
Ekkor ez volt itthon, mi tagadás,nem írtam le ezt, hogy kivételesen orsótésztával készült.
De remélem, hogy aki elkészíti, a kedvenc felsorolt vagy más általa finomnak ítélt köretet fog készíteni és ízleni fog úgy is.
Remélem azt is, hogy az ötletadás után, beszámolsz arról, micsoda bográcsos csoda született meg.:-O
Én se szeretem a kakasokat bántani, de ez kissé kihúzta anno, azt a bizonyos gyufát, kot-kot kotkodács!!! :-o
Szép napot és hetet kívánok!
Éva-Anyóca

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sat, 2012-02-18 09:46

Aranyos a történet.:)
Ha lesz kakasom, kipróbálom! :)
Isteniek a receptjeid.
Jó hétvégét!!!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-02-04 14:03

Kedves Aaaniii!

Köszönöm szépen, a receptet én is készítettem már sertésből, pulykából is, és ilyen édes változatban is finom,- régen nem hittem volna el, a fűszeresebb, boros-borsos változatot tanultam, de hát,.... az ember lánya mindig tanul, és nagyon finom.:-)))

A kakasod remélem " örömmel veszi", hogy ily módon lesz elkészítve.:-)
Remélem, sikerülni fog.:-)

A Lajos? Kecskének is jó név, olyan komoly. :-))
Hát, ha ilyen gondokat okoz, azaz bevadul, akkor érdemes lesz vadasnak lennie, ha sikerül elkészíteni, írd meg, milyen eredménye lett, hogy ízlett, kíváncsi lettem.
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii Sat, 2012-02-04 09:25

Hát ez a név, ez a sztori óriási!!! :-)
A vadas meg egyenesen fenséges lehet, egyik kedvencünk, még a kislányom is megeszi! Igaz, kakasból még nem csináltam, de ha anyósom pörköltjére gondolok, ez csak jó lehet!
Idén a tyúkok mellé tervezünk kakast is venni, és majd ha eljön az ô ideje, tuti, hogy a Te recepted fog eszembe jutni! :-)

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii Sat, 2012-02-04 09:28

Ja igen, nálunk Lajos, a kecske olyan, mint nálatok volt a kakas, én nem is merek bemenni hozzá...lehet, hogy egyszer kecskevadas lesz? :-)))))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-10-13 21:53

Kedves Bea-68!

Hát igen, a vadast, mivel sok csodás finom zöldséggel készül, és a kakas, mivel sokáig fő-valahogy ezért hoztam össze, és a kakas húsa, nagyon jól átvette a zöldségek és fűszerek ízét:-)) Nem csoda, annyi idő alatt, amíg főtt:-))
Igen, mi elég sok mindenbe rakunk fokhagymát, húsleves hacsak nem zöldborsós csirkeaprólék, -akkor még abba is, vagy sima csontleves,...sok-sok mindenbe, el nem rontja:-)))
Azt, hogy a zöldséget (fehérrépát) ,és a répát, meg a paszternákot főzés után, csak villával áttörte anyósom,( teljesen puha lett az összes zöldség! ), és a karamellizált cukor és majonézes tejföl, mindezeket az anyósomtól tanultam, -ugyanis a férjem, az anyukám, vörösboros-marhahúsos, sok őrölt borssal járó, turmixolt variációját nem tudta megenni, nem szerette,erős volt neki,- és mivel a vadast szeretjük, igaz ez volt az első kakas, de valahogy kompromisszumot kellett kötnöm,- és most már bármilyen húsból csinálom, kivétel marha: jól áttörve a zöldségek,(vagy turmix) , és majonézes,karamelles ízvilággal:-)))
Burgonyagombóccal, vagy zsemlegombóccal, esetleg makarónival:-))
Tejföllel tálalva, fantasztikus:-)
Nagyon szép hetet kívánok, bár hamarosan beköszönt a hideg ősz:-)
Éva-Anyóca

Bea-68
Bea-68 Tue, 2011-10-11 18:50

Kedves Éva!
Imádom a vadast, bármikor bármennyit meg tudnék enni belőle, legyen akár marhahúsból, vadból, nyúlból elkészítve. Kanos szárnyasból még sose főztem, de ami késik, nem múlik. A Te recepted egy kicsit más, mint amit anyukámtól tanultam, mi nem szoktunk bele fokhagymát főzni, és a majonéz is újdonság nekem, de ki fogom próbálni így is, ahogy Te főzöd.
Üdv:
Bea

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-12-09 09:25

Kedves Big Boss!Örülök, hogy a receptem szörfözés közben megtetszett.:-) Én is szoktam ilyeneket csinálni, és akkor aztán nincs megállás, el kell készítenem a felfedezett csodát.
A paszternák, olyan fehér, mint a zöldség, más néven fehér répa, ízre a kettő között van, édeskés mint a répa, de van jellegzetes íze,ami inkább zöldség, ugyanakkor, megvan a saját egyedi ízvilága is. A zöldjét nem lehet használni!!.Én, illetve mi szeretjük, Zöldségesnél tutira kell kapnod.Sokan kihagyják, sokan imádják.Nem nagyon van átmenet.Próbáld ki vele,ha pucolás közben esetleg az illata, vagy ha nyersen is megkóstolod az íze nem tetszik, még akkor sincs baj, nem teszed bele. Legfeljebb burgonyával, tejszínnel, krémlevest készítesz belőle. Remélem sikerülni fog! Szép napot és köszi! Éva-Anyóca

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2010-12-09 00:44

Kedves Éva-Anyóca! Most éppen szörfözgetek,keresek valamit. Biztosan te is voltál már így. Ennék valamit, de nem tudom mit!Hát ez a recept, a név, a sztori!Kaptam tőled feladatott. Holnap keresnem kell egy kakast!De a lényeg, megtaláltam, amit kerestem. Köszönöm... Üdv. Dénes ui: Lehet buta vagyok, de mi az a paszternák?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-08-19 16:07

Mártika és Feri!Volt, alapanyag bőséggel, sok zöldségfélével, és szerencsére kakasból is jól sikerült, eddig sertés, meg pulykacomb volt a soron, leginkább pulyka, de nem tartott sokáig, a fiam szerint:isteni volt anyukám, és egész egyszerűen csak a végén beszélt, az elején még mindenki mondott jó étvágyat a másiknak, aztán egy szót se, csak a félig kiürült tál!!Másnapra gondoltam, elrakom ebédre, nem lehetett,már melegítették,ez volt a vacsi is!!Hogy az én fiam mennyit tud enni?!A lány is, de azt mondják 21 éves korukig nem győzi az ember etetni, és húst hússal, és lehetőleg legyen minden nap, vagy kétnaponta édesség is.Ezért sütök, mert jobb, mint a sok csoki.Nekünk is jut, ami nem utolsó szempont, és ráadásul mennyiségileg és árban is jobban kijövök.Köszi,remélem, megfőzöd, egyszer.A másik változata, borsosabb és vörösboros.Akkor kihagyod a majonézt és a karamellt, a tejfelt csak annak aki szereti a végén.Mustár akkor is kell!!!Jó és szép napot!Éva-Anyóca

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2010-08-19 09:54

Kedves Éva anyóca!

Szegény Kanos Morgen a kakas a vadasba került.
Látom bőven volt belőle.
Szívesen megkóstoltuk volna.
Üdvözlettel:
Mártika és Feri

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-08-05 23:21

Mrs.Smith!Neked is köszönöm!Jönnek a receptek, csak majd szépen lassulnak, mert az a bizonyos mumus a suli beáll, és kevesebbszer leszek géphez engedve, de azért főzök és fényképezünk, és fel lesz rakva, csak kicsit lehet lassabban kerül fel.De lesz.Éva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-08-01 00:25

Kedves Éva! Nagyon örülök, hogy sikerült rábeszélnünk, hogy tegyél fel recepteket! :) Igazán tetszik a recept is és a story is! Add át köszönetünket a gyerekeidnek is! A legjobbakat: Mrs Smith

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-07-31 21:26

maria_0725!Nagyon köszi, de őszinte leszek, a gyerekeim a film alapján, adták ezt a nevet a kakasnak.Megérdemelten!!!!!Én már csak a nevéhez illő ételt találtam ki.Köszi!Éva-Anyóca

2516
kakas 2.8 kg
vöröshagyma 3 nagy fej
fokhagyma 1 fej
babérlevél 4 db
négyszínű bors 0 ízlés szerint
mustármag 2 kk
fekete bors 2 tk
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
paradicsom 1 db
tv paprika 1 közepes db
pasztinák 6 nagy db
sárgarépa 6 nagy db
fehérrépa 6 nagy db
petrezselyem 1 csokor
zeller 1 közepes db
víz 2.5 l
cukor 12 ek
finomliszt 4 evőkanál
víz 2 dl
majonéz 7 ek
mustár 5 ek
makaróni 75 dkg
1 kávéskanál
napraforgó olaj 1 ek