Makaróni
386 kcal
A tökéletes milánói makaróni
661 kcal
Tavaszias medvehagymás makaróni
462 kcal
Sült sajtos-tejfölös makaróni
1055 kcal
Mac and cheese
Leírás
Makaróni – receptek, leírás, tippek
A makaróni durumlisztből és vízből készül, tojás hozzáadása nélkül. A tészta keményebb, rugalmasabb állagú, ami ideálissá teszi sütéshez, főzéshez egyaránt. Népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy egyszerű, mégis változatosan felhasználható alapanyag. Ma már minden kontinensen ismerik és fogyasztják, különféle regionális variációkban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a makaróni?

A makaróni egy cső alakú, általában egyenesre vágott tésztatípus, amely az olasz „maccheroni” szóból származik. Hazánkban leggyakrabban pörkölttel, sajtmártással vagy paradicsomos szószokkal tálalják. Kapható sima és bordázott (rigati) változatban is, utóbbi jobban megtartja a szószt.
Hogyan vásároljuk?
Makarónit szinte minden boltban találni száraztészta formájában, de egyre több helyen elérhető friss vagy gluténmentes változatban is. Vásárláskor érdemes a durumlisztes, tojásmentes fajtát választani, mert nem fő szét, tartja az állagát. A csomagoláson feltüntetett főzési idő segít az optimális állag elérésében (általában 7–10 perc).
Hogyan tároljuk?
A száraz makaróni sötét, hűvös, száraz helyen akár évekig is eláll. Felbontás után érdemes légmentesen záródó dobozban tárolni, hogy ne szívja magába a nedvességet. A friss makarónit viszont hűtőszekrényben kell tartani, és néhány napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani.
Mire jó a makaróni?
A makaróni energiadús, szénhidrátban gazdag ételalapanyag, amely hosszú időre jóllakottságérzetet biztosít. Sportolók és aktív életmódot folytatók étrendjében kifejezetten hasznos. Nem tartalmaz koleszterint, tojásmentes, így a vegán étrendbe is beilleszthető. Ha teljes kiőrlésű lisztből készült makarónit választunk, még több rostot, vitamint és ásványi anyagot vihetünk be a szervezetünkbe.
Mi készülhet a makaróniból?
Készülhet a tökéletes milánói makaróni, a kedvenc milánói sertésbordánk, tavaszi spárgás carbonara és retró milánói makaróni.
Még több makarónis receptért görgess lejjebb!
100 g Makaróni
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok