Makaróni

A makaróni az egyik legismertebb tésztafajta világszerte, amely elsősorban az olasz konyha elterjedésének köszönheti népszerűségét. Hosszúkás, cső alakú formája miatt jól kombinálható különféle mártásokkal, sajtokkal, húsokkal, és zöldségekkel.

Leírás

Makaróni – receptek, leírás, tippek

A makaróni durumlisztből és vízből készül, tojás hozzáadása nélkül. A tészta keményebb, rugalmasabb állagú, ami ideálissá teszi sütéshez, főzéshez egyaránt. Népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy egyszerű, mégis változatosan felhasználható alapanyag. Ma már minden kontinensen ismerik és fogyasztják, különféle regionális variációkban.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a makaróni?

Makaróni

A makaróni egy cső alakú, általában egyenesre vágott tésztatípus, amely az olasz „maccheroni” szóból származik. Hazánkban leggyakrabban pörkölttel, sajtmártással vagy paradicsomos szószokkal tálalják. Kapható sima és bordázott (rigati) változatban is, utóbbi jobban megtartja a szószt.

Hogyan vásároljuk?

Makarónit szinte minden boltban találni száraztészta formájában, de egyre több helyen elérhető friss vagy gluténmentes változatban is. Vásárláskor érdemes a durumlisztes, tojásmentes fajtát választani, mert nem fő szét, tartja az állagát. A csomagoláson feltüntetett főzési idő segít az optimális állag elérésében (általában 7–10 perc).

Hogyan tároljuk?

A száraz makaróni sötét, hűvös, száraz helyen akár évekig is eláll. Felbontás után érdemes légmentesen záródó dobozban tárolni, hogy ne szívja magába a nedvességet. A friss makarónit viszont hűtőszekrényben kell tartani, és néhány napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani.

Mire jó a makaróni?

A makaróni energiadús, szénhidrátban gazdag ételalapanyag, amely hosszú időre jóllakottságérzetet biztosít. Sportolók és aktív életmódot folytatók étrendjében kifejezetten hasznos. Nem tartalmaz koleszterint, tojásmentes, így a vegán étrendbe is beilleszthető. Ha teljes kiőrlésű lisztből készült makarónit választunk, még több rostot, vitamint és ásványi anyagot vihetünk be a szervezetünkbe.

Mi készülhet a makaróniból?

Készülhet a tökéletes milánói makaróni, a kedvenc milánói sertésbordánk, tavaszi spárgás carbonara és retró milánói makaróni.

Még több makarónis receptért görgess lejjebb!

Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Makaróni

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm makaróni?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

124 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Ezek az otthoni praktikák segítenek napégés ellen

Hiába a naptej és az óvatosság, a nyári napsugarak időnként túljárhatnak az eszünkön – a napégés pedig nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is lehet. Szerencsére van néhány egyszerű, otthon is bevethető trükk, amivel gyorsan enyhítheted a tüneteket – ráadásul nem is kerülnek sokba.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...