Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából

Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából
Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rövid leszek, ez az egyik kedvencem!!!

Na jó, tessék a story: természetesen anyutol tanultam, nála finomabban senki nem készíti! Gyerekkoromban leginkább akkor főzött ilyet, amikor látogatóba jött hozzánk egy magyar-belga barátnője, akinek szintén ez az egyik kedvence... Akárhányszor elkészítem, mindketten eszembe jutnak róla...:)

hozzávalók / 4 adag

A vadashoz

A gombóchoz

ajánlat

Kicsit nehezemre esett mennyiségeket megadni, mert inkább szemre készítem, de próbáltam úgy megadni a hozzávalók arányát, hogy bárkinek jól sikerüljön. :) Ami fontos, hogy több legyen a sárgarépa, mint a fehér! Nem kell megijedni, csak a hosszú leírás miatt tűnhet bonyolultnak!!

Aki meg már gyakorlott, az úgyis ízlés szerinti mennyiségben használja a megadott alapanyagokat.

A terítőt a Nagymamám hímezte. :) Szép, ugye?

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst besózzuk, és állni hagyjuk 1-2 órát, majd papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet.
  2. Kevés olajon a szalonnát kisütjük, majd erre rátesszük egyben(!) a húst, amit csak fehéredésig sütünk.
  3. Kitesszük a húst egy tányérra, és helyére az előre feldarabolt répa, fehérrépa, zeller, hagyma, fokhagyma kerül, illetve sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és a cukrot. Kb. 10 percig dinszteljük.
  4. Majd jöhet ismét a hús, visszarakjuk a lábosba úgy, hogy a zöldségekkel jól körbevesszük, beterítjük, hogy mindenhol érje, majd felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Forrás után esetleg meg lehet kóstolni, elég sós-e, aztán lejebb vesszük, és hagyjuk főni, jó sokáig! Kb. 2 óra!
  5. Ha puha a hús, megint kivesszük, és felszeleteljük.
  6. A zöldséges levet levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a babérleveleket, aztán jöhet a botmixer, és alaposan összeturmixoljuk.
  7. A tejfölbe beletesszük a lisztet, és egy kevés vizet, majd ezzel behabarjuk a már pépesített szószt, és forralunk rajta egyet.
  8. Ha ez kész, visszapakoljuk a felszeletelt húsokat, és voila!
  9. A gombócok készülhetnek menet közben az alábbiak szerint: a zsömléket felkockázzuk, és olajon egy serpenyőben megpirítjuk őket, majd hagyjuk kihűlni.
  10. Közben sós vizet forralunk.
  11. Ezután a lisztet, a tojást, kis sót összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli tésztához való egyveleget kapjunk (talán egy picit lehet hígabb is), majd a zsemlekockákat belekeverjük.
  12. A zubogó vízbe pedig evőkanállal kis gombócokat szaggatunk, és addig főzzük, míg szépen nem úszkálnak a víz tetején, ez kb. 10-15 perc.
  13. A kész gombócokat pedig egy lábosba vagy serpenyőbe szedjük, amibe előzőleg kevés olajat tettünk, hogy ne ragadjanak majd össze a gombócok!
  14. Lehet tálalni, isteni finom! :D
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 21 111
elküldve: 15
receptkönyvben: 196
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: -

szakács

ugyike

Mióta szakács: 2011.11.05.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zsömlegombóc vadassal, vadas marha hátszínből, tejfölös vadas

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1327
marhalapocka 1 kg
füstölt szalonna 10 dkg
sárgarépa 7 db
fehérrépa 4 db
zeller 1 kis db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
kakukkfű 1 ek
bazsalikom 1 ek
babérlevél 4 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
tejföl 15 dkg
finomliszt 3 evőkanál
zsemle 2 db
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek