Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Igazi görög gyros házilag

Igazi görög gyros házilag
Igazi görög gyros házilag
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (113)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mielőtt feltettem volna a receptet, láttam, hogy már van 32 belőle, aztán figyelmesen elolvastam mindegyiket...

Erőspista, ketchup, pörkölt, aprópecsenye, zöldborsó, savanyú uborka, tartármártás, a tzatzikikben túró, retek, cukor(!), majonéz, tejföl, nincs is Görögországban tejföl ! Na meg a zacskós mesterséges adalékanyagok... Hozzávalók, amiknek semmi közük egy eredeti recepthez, ugye mi sem teszünk csokis mézet a magyar gulyásba... ! Vagy ha igen, annak már más a neve...

Az eredeti gyros darált húsbol van!

Az igazi gyros házi elkészítése nagyon gyors, és az íze semmiben nem különbözik a vásárolttól, sokkal frissebb, és biztosan átsül, és nem utolsó sorban sokkal gazdaságosabb. :)

hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez

A tálaláshoz

A tzazikihez

ajánlat

Kóla. :) Hideg sör...

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A hozzávalókat nagyon alaposan összegyúrjuk, lehet keverőgéppel is, egynemű pépet kapjunk.

  2. A sütőt beállítjuk grilles-hőlégkeverésesre.

  3. A tepsit egy kis olívaolajjal kikenjük, belesimítjuk a masszát, elegyengetjük.

  4. Kis vízzel meglocsoljuk a hús tetejét.

  5. A  sütő utolsó rácsán megsütjük, ha kész, vékony szeletekre vágva tálaljuk.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x5 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 197 382
elküldve: 53
receptkönyvben: 1 928
elkészítve: 59/112
Facebookon megjelent: 3

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
konyhatechnológia: grill
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Döner kebab, görög gyros, gyros darált húsból

Hozzászólások (113)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Motyóbábi
Motyóbábi Mon, 2017-09-25 09:49

a recept remek. :)

a reklamálóknak üzenném, amit a "Görög népek, görög ízek" című főzősorozatban hallottam egy valóban igazi görög nénitől. a riporter is beleesett abba a hibába, amibe mindenki itt. azt kérdezte a nénitől, hogy mi az IGAZIVALÓDIEGYETLENÉSMEGKÉRDŐJELEZHETETLEN görög saláta receptje.
a néni nevetett, majd azt mondta. amit a kertben és a spájzban találsz! :)
ennyit a vitáról, mi igazi és mi nem. :)
szép napot nektek, üdv! :)

Zsoofici
Zsófici / Zsoofici Thu, 2016-07-28 19:43

Imádom ezt a receptet! Most már negyedszer csinálom. Ecetes lila hagymával, vegyes kevert salátával, sült krumplival, pitával, mikor hogy ;)

miia
miia / miia Tue, 2016-04-19 22:04

Szia Éva!
Tudod kitaláltam, hogy kicsit jobban kihasználjuk azt a kevés együtt töltött időt a párommal minden hónapban kiválasztunk egy nemzeti konyhát és annak az ételét/ételeit készítjük el (nem kész szószokból vagy egyébből, az elejétől a végéig mi ketten). Ebben a hónapban a görög konyhára került a sor, és azon belül is a Te gyros recepted próbáltam ki "Nyultanti" házi pitájával. A reakció a következő volt: "Kicsikém... Ez volt az egyik legfinomabb étel, amit valaha elém tettél!" Szóval nagyon köszönöm! :-)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2016-04-21 21:11

Kedves Miia, koszi szepen, hogy visszajeleztel, nagyon orulok, hogy sikered volt a gyrosszal, tulajdonkeppen ezert raktam fel a regota kiprobalt recepteket...:) Az egyutt fozes nagyon jo otlet, azt hiszem, az en ferjem fozne is velem, ha egy focipalya kozepen lehetne...:) A recit nagyon szivesen, udv: Eva

miia
miia / miia Sun, 2016-04-24 17:01

:) Igazából a focival én is birkózok (az én párom kapus), de pont azért találtam ki ezt a megoldást. :)

Zsu12345
Zsu12345 Fri, 2016-02-05 10:52

Azért regisztráltam, hogy leírhassam a négy éves görögországi tartózkodásom tapasztalatát: az igazi görög girosz vastag szelet húsokból készül, amiket nyársra húzva, láng előtt forgatva sütnek. Ebből van a neve: giro (ejtsd: jiro), azaz körben, tehát körbeforgatva. Semmi köze a fönti receptben leírt ételhez, ami darálthúsból készült. (Van darálthúsos görög étel is, az a keftedesz, de az sem olyan, mint a fönti receptben.) Görögországban a giroszt pita nevű lapos, kerek tésztában adják, ami nem az a török vagy arab "zsebes" fajta, amit Magyarországon árulnak. (A görög pita a taco tészára emlékeztet megjelenésben.) Abba tekerik bele a hozzávalókat: giroszhúst, hagymát, paradicsomot, uborkát, esetleg sültburgonyát, és ráteszik a tzadzikit (uborka, só, bors, fokhagyma, vörösborecet, görög joghurt, oliva olaj). Semmi esetre sem tesznek káposztát a giroszba!

Zsu12345
Zsu12345 Mon, 2016-02-08 09:38

Komolyan...!!! :-) Azért írtam, hogy nem kell bele káposzta, hogy tájékoztassam azokat, akik utcai árusnál szokták venni, és azt hiszik, hogy görög giszrot esznek. Zsebes pita sincs a receptedben, arról is írtam, azt miért nem kédezed. Látom, sikerült megérteni a mondandóm lényegét.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2016-02-08 13:34

Kedves Zsu12345, legyszi, olvasd el az osszes hozzaszolasomat az elejetol kezdve, ha van tiz perced, nem szeretnem megegyszer leirni...Tulajdonkeppen semmi baj sincs a kaposztaval, vagy a zsebes pitaval sem. Mindenki ugy eszi, ahogy szereti. Ez a fajta kerek pita, ami a kepen van, csak Gorogorszagban kaphato, Cipruson, ahol en elek mar lassan harminc eve, a zsebes pitat jobban szeretik, bar itt is kaphato a gorogorszagi. A szuvlakit is a zsebesbe teszik. Tudod milyen gyroszt szeretek legjobban? A daralt marhahusbol keszultet nyersen szeletelt feher kaposztaval es sima joghurttal. Probald ki, fenseges. A koritest mindenki a szaja ize szerint valaszthatja...Egy recept sem szentiras...A recept egyebkent eredeti gorog, Barbarigoutol, Athen luxusnegyedeben van etterme...Udv; Eva

libaláb
libaláb Tue, 2015-08-25 16:42

Elkészítettem, finom volt, épp csak a husi 10 perc sülés után összeugrott a tepsiben és rengeteg levet eresztett, ez normális, vagy én rontottam el valamit?

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2016-02-06 22:43

Szia libalab, nem tudom, mi lehetett a gond, talan a hus volt hormonokkal felfujatva (mint az osszes hus manapsag) , akkor szokott levet ereszteni, vagy a suto nem volt rendesen beallitva...a grilles-legkevereses gombot kell beallitani, az ad gyro -suto hatast. A hust nagyon jol ki kell gyurni, es csak eppen megnedvesiteni a tetejet, par csepp vizzel. Remelem jobban sikerul legkozelebb, gyakorlat teszi a mestert. Udv; Eva

Marjorie Stewart Baxter
Marjorie / Marjorie Stewart Baxter Mon, 2019-08-05 11:21

Ez tévhit hogy tele vannak hormonnal, EU-n belül nem hozható így forgalomba, ennek inkább Amerikában van divatja (sajnos). Az állat maga termel hormont, ez nyilván benne van, mint mindenkiben. Az ivóvízből sajnos kerülhet beléjük, ami viszont az emberekből ürül a körforgásba, ezt nem nagyon tudják szűrni. Még az antibiotikumot is meg kell várni hogy üröljön, különben nem hozható forgalomba. A hús víztartalma miatt lehet, ami lehet más és más (https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0059_allati_termekek_tap...) ezen az oldaon sok infó van, és ezek legalább valósak, nem mint a kamuoldalak.

A receptről: Ki fogom próbálni, viszont mikor ezt a receptet láttam utána kerestem görög nyaralás alatt, de ilyet nem leltem. Jövőre újra megyünk, ajánlhattok éttermet ahol így lehet kapni, mert nagyon érdekel :) Imádom a helyi ételeket végigkóstolni bárhova megyünk, így mindehez pozitívan állok, így ehhez a változathoz is. Főleg, hogy a gyros minden változatát szeretem, káposztával és anélkül is :) Szóval, legyetek nyitottak, próbáljátok ki. Én is ezt fogom tenni, és mostantól Görögországban is ezt fogom keresni :) Köszönjük a receptet, receptkönyvbe rakom :)

Zsoofici
Zsófici / Zsoofici Thu, 2015-06-18 11:53

Nem pont így csináltam, de nagyon jó ötletet adtál ;) finom a fűszerezése is! Köszike!

mangoni
mangoni Mon, 2014-07-21 18:01

Szóval csináltál egy egybe fasírtot, vicces és elnevezted eredeti gyrosnak amúgy meg hol van a Római kömény belőle ?És mit keres piros paprika meg petrezselyem benne legalább ne égetnéd magad nyilvánossan ha már főzni nem tudsz és ne gyalázd meg a hülyeségeddel a gyros szó használatát amit egy más kultúra csinál.Ez olyan mint egy ázsiai neked magyarázná el a pörkölt összetevőit kutyahúsból meg bambuszrügyekkel fűszerezve .INKÁBB SZEDD LE VAGY ÍRD ÁT A NEVÉT MERT ÍGY NAGYON GÁZ VAGY!!!!

Füle Istvánné
Füle Istvánné Sat, 2014-07-19 22:09

Meg kóstolnátok amit a fiam csinál csirke mellből nem akarnátok más félét enni!
Ezzel nem leszólni akarom azokat akik másképp csinálják ! Pácolva van a hús és nyárson sütve!

skulikaki
skulikaki Sat, 2014-07-19 22:04

A recept teljesen rendben van, nagyon vicces volt olvasni a hozzászólásokat. Állíthatom, hogy Görögországban a gyros az nem azt jelenti mint itthon. A gyros az a hús elkészítésének a módja amit belepakolnak a pitába. E
bből van 3 fajta: gyros a vágott hús, suvlaki ami a nyárson sütött hús és a kebab (ami ez). Ha nem egy turisztikai központba mész gyrost enni északon akkor meg fogják kérdezni, hogy kéred a pitát:-) és nem azt, hogy kéred a gyrost. Ha valaki még autentikusabb tzazikit szeretne csinálni akkor még mehet bele reszelt répa, ahogy a hegyekben csinálják. Úgy is nagyon finom

viola01
Hagymafaló / viola01 Thu, 2015-06-04 13:59

Én speciel kiakadtam a hozzászólásokon. A fent lévő gyros receptek szinte mind csirkét írnak, ami röhej!

kandurbundi
kandurbundi Fri, 2014-05-02 17:28

A recept első osztályú!!!!
Nincs ebben hiba, a sok kötekedő aki akkora gyros "szakértő" az egyen éteremben!!!!
Esetleg az üvegtigrisben hallottakkal egyet értve, főzessél anyáddal kis kcsg...
:) Bocs ha vulgáris voltam, de ez van!!
Gratula és isteni finom volt!!!!!

mangoni
mangoni Sat, 2014-07-19 23:05

EZ RENDBEN VAN ??? A GYROS SZÓ GYALÁZÁSA EZ EGY MAGYAR EMBER EGYBE FASÍRTJA PIROS PAPRIKA ,PETREZSELYEM HMM VICC.

skulikaki
skulikaki Sun, 2014-07-20 13:54

Kedves mangoni, vajon mi lehet a probléma? Semmi, az, hogy ki mivel fűszerezi az ételeket mindenhol változó. Amúgy a paprika, petrezselyem és a kömény teljesen normál összetevői a görög fűszerezésének. Sőt még fodormentát, fahéjat, babérlevelet és még sorolhatnám a számos fűszert amit használnak bele. Ez egy tök normál recept ami autentikusabb mint a többek által értelmezett itthon elkészített pitába tekert hús.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-06-18 20:19

:):):) Koszi Kandurbundi, nekem is mindig elso osztalyu gyros lesz belole... Egeszsegedre..:) Udv; Eva

viki82
viki82 Tue, 2014-02-25 18:48

Kedves OliEva!
Szeretnem ma elkesziteni ezt a gyrost, mert nagyon gusztanak tunik.
Az lenne a kerdesem, hogy a fuszerekbol (oregano, majoranna, komeny, szegfubors, kakukkfu) mennyit kell beletenni? Kezdo szakacs vagyok, es nekem mindenbol kell a pontos adat. :)
Valaszodat elore is koszonom!

Viki

Taisha
Taisha Sat, 2013-12-14 05:03

Szia! Elkészítettem és finom lett, így lett egy újabb módja a darált hús felhasználásának. A pitát is magam sütöttem, így aztán tiszta élvezet enni, mindenről tudtam, hogy miből készült, ráadásul semmi mű holmi nem került bele.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2013-12-14 10:43

Szia, Taisha, igy igaz, meg biztos, hogy friss is, a csaladunk csak a legfinomabbat erdemli :) Kellemes Karacsonyi keszulodest kivanok; Eva

thcildnom
thcildnom Thu, 2013-08-22 16:15

Elkészitettük,kétszer is.Elsôre precizen recept alapján,de úgy nekünk nagyon zsiros.Másodjára pulykadaráltból és kedvenc lesz!Tetszik a receptben, hogy nem "zacskó gyros fûszerrel" hanem tiszta fûszerekkel készül.Én még sosem ettem gyrost ,sokáig vegi voltam, de húszabáló férjem felettébb el volt ragadtatva.Köszi a receptet!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2013-08-27 21:36

Kedves thcildnom, nagyon szivesen, vegulis a zacskoban is ugyanezek a fuszerek vannak, gondolom tartositoszerrel kiegeszitve, nagyon ellene vagyok a "mueteleknek". A gyogyfuszereknek az egeszsegunkre nagyon hasznos hatasa van, de ha kiegeszulnek mindenfele izfokozo anyaggal, pont az ellenkezo hatast erik el. Udv: Eva

kissazsofia
kissazsofia Sun, 2014-07-20 07:55

nagyon ritkán szólok bármihez is hozzá ezen az oldalon, de ez a butaság, amit leírtál, vérlázító. amennyiben nem vetted a fáradtságot még arra, hogy elolvasd egy bolti fűszerkeverék csomagolását, addig nem kellene ezekkel kapcsolatban semmilyen kijelentéseket tenned.
csak a te kedvedért kivettem egy görög fűszerkeveréket a polcból, az alábbi összetevőket tartalmazza:
- tengeri só
- oregano, paprika
- fokhagyma
- bazsalikom
- bors
tehát nincs benne adalék, lássuk be, a szárított növény, pláne sóval keverve nem is igényli a tartósítószert. gondolomra alapozva ítélkezel és sz*rozol valamit, ezzel csak magadat minősíted. máskor esetleg tájékozódj előbb és csak utána váltsd meg a világot, hogy ne legyél hiteltelen.

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2014-07-20 09:21

Kedves Zsófia!
Én is levettem a polcról a gyros fűszerkeverék zacskómat, mivel kíváncsivá tettél. Az általad felsoroltakon kívül tartalmaz még:
-cukrot
-ízfokozó natrium glutamátot
és rozmaringot.
A fűszerzacsi "Kotányi" termék. Tehát nagy tévedésben nem volt Oli(E)va, és nem azt irta tudja!, hanem azt, hogy "gondolom". Nem hiszem, hogy a világot ezzel váltotta volna meg, ettől még nem tör ki a világbéke. És ha Te is tájékozodtál volna, olvashattad volna, hogy a receptfeltevő idestova 25 éve él Cipruson, így esélye sincs, elolvasni a hazai boltokban kapható fűszerzacskók tartalmát, ergo a hiteltelenséggel nem "vádolhatod". Kommentelj gyakrabban, az nem baj, de mielőtt vérlázító dolgokra figyelsz fel, tájékozodj. Üdv: Gabi

kissazsofia
kissazsofia Sun, 2014-07-20 21:30

Kedves Gabi!
Így van, külföldről valóban nem kell tudnia, mi az, ami itthon kapható, ebben egyetértünk. Éppen ezért nem szerencsés általánosítania sem, hiszen nem kompetens a témában.
Sokan vagyunk, akik tudatosan megválogatjuk, milyen termékeket vásárolunk, az én konyhámban ezért nem is találni semmi olyat, ami ízfokozót, tartósítószert tartalmaz. Az általánosítás éppen ezért ("gondolom van benne") helytelen a részéről, hiszen legalább egy kivétel van, amiben nincs. Az, hogy a te keverékedben van, a te problémád (vagy mondhatni igénytelenséged). De ettől még azt, amit írtam, nem cáfoltad meg. Javaslom számodra az értő olvasás elsajátítását!
További szép estét neked!

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2014-07-21 18:01

Kedves Zsófia!
Nem emlékszem arra, hogy megkértelek volna egyetlen egy szóval is, hogy véleményezz engem. Gondolom Te sem emlékszel rá, de ilyen felkérést sem találsz soraim között.
"Le style, c'est l'homme" gondolom nem lesznek sem szöveg, sem egyéb értelmezési problémád. A válaszodtól eltekintek.

leilaazarabdemon
leilaazarabdemon Wed, 2013-08-21 22:34

Nem értem minek szinte minden, főleg nemzetközi receptnél ez az állandó vitázás. Inkább köszönjük meg, hogy emberek megosztják velünk az általuk kipróbált, nekik nagyon ízlő recepteket. Ők legalább megteszik, és teszik ezt azért, hogy talán így mi is könnyebben készíthetünk finomat. Ez fakultatív. Mindenki azt próbál ki, amit akar. Akinek nem tetszik, az lépjen rajta tovább. Én biztos ki fogom próbálni, mert elég sok gyros recepttel futottam kudarcra. Nálam mentve a recept! Esetleg a tzatziki összetevőit is lehetne pontosítani? Hogy végre abból is sikerüljön tényleg egy jót készíteni? Már csak azt sajnálom, hogy csak sima gázsütőm van... Köszönöm a feltöltést!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2013-08-27 21:29

Kedves Leila, nagyon szivesen a feltoltest, nyugodtan csinald meg, ha van kedved hozza, a sima gazsutoben, ha mar megsult, erositsd fel egy kicsit a langot nehany percre, hogy ropogos legyen a teteje. Az eredeti tzatziki receptje: 4 szemelyre; kb 400 gr. gorog joghurt, vagy 500-600gr nagyon jol kicsepegtetett magyar, 2 nagyobb, vagy 3 kisebb megmosott, hamozatlan, lereszelt, nedvetol kifacsart uborka, 2-3 gerezd tort fokhagyma, 1-2 ek. borecet, 1-2 ek olivaolaj, 1/2 ek szaritott, vagy friss menta, so, feherbors. Jol osszekeverni, azonnal fogyaszthato, de elore is elkesitheto, jobban osszeernek az izek. Azert irom, hogy 1 vagy ket evokanal, ki milyen "erosen" szereti, en kettot szoktam beletenni. Kostolgatni kell, kinek hogy izlik. Jo etvagyat, ha megcsinalod, udv: Eva

ariel77
ariel77 Wed, 2013-08-21 12:41

megmondom az őszintén nálunk menő a gyros, az a " hagyományos", csirkemell fűszerkeverékbe áztatva, saláta bolti öntettel, meg az elmaradhatatlan hasábburgonya, de ez nagyon fincsi lett, úgyhogy én váltok, unalmas volt az eddigi :) köszi a receptet

1011
darált marhahús 0.5 kg
darált sertéshús 0.5 kg
olívaolaj 1 dl
vöröshagyma 2 közepes db
zsemlemorzsa 1 bögre
fűszerpaprika 1 ek
sütőpor 1 ek
petrezselyem 2 ek
kakukkfű 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
szegfűbors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 1 ek
pita 12 db
lila hagyma 2 kis db
paradicsom 3 db
joghurt 500 g
uborka 250 g
fokhagyma 2 gerezd
olívaolaj 1 ek
fehérborecet 1 ek
0 ízlés szerint
menta 0.5 ek
fehér bors 0 ízlés szerint