Nosalty Logó

Igazi görög gyros házilag

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Oli(E)va
Igazi görög gyros házilag
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez

A tálaláshoz

A tzazikihez

Összesen 1011 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez

A tálaláshoz

A tzazikihez

Összesen 6069 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez

A tálaláshoz

A tzazikihez

Összesen 172 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    55.9 g

Zsír

  • Összesen
    36.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2280.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    310 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    656 mg
  • Nátrium
    1137 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    369.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    155 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    59 micro
  • β-karotin
    472 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 1011 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    335.5 g

Zsír

  • Összesen
    216.6 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    685 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13681.5 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    299 mg
  • Kálcium
    1857 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    675 mg
  • Foszfor
    3936 mg
  • Nátrium
    6822 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    678.8 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    2216.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    424 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    26 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    235 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    90 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    525 micro
  • Kolin:
    930 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    354 micro
  • β-karotin
    2835 micro
  • β-crypt
    311 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    1528 micro
Összesen 6069 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    194 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    220 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 172 Kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez

A tálaláshoz

A tzazikihez

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A hozzávalókat nagyon alaposan összegyúrjuk, lehet keverőgéppel is, egynemű pépet kapjunk.
  2. A sütőt beállítjuk grilles-hőlégkeverésesre.
  3. A tepsit egy kis olívaolajjal kikenjük, belesimítjuk a masszát, elegyengetjük.
  4. Kis vízzel meglocsoljuk a hús tetejét.
  5. A sütő utolsó rácsán megsütjük, ha kész, vékony szeletekre vágva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20x5
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 969
  • Össznézettség: 216917
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 18.

Ajánló

Kóla. :) Hideg sör...

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Oli(E)va 85 recept

Mielőtt feltettem volna a receptet, láttam, hogy már van 32 belőle, aztán figyelmesen elolvastam mindegyiket... Erőspista, ketchup, pörkölt, aprópecsenye, zöldborsó, savanyú uborka, tartármártás, a tzatzikikben túró, retek, cukor(!), majonéz, tejföl, nincs is Görögországban tejföl ! Na meg a zacskós mesterséges adalékanyagok... Hozzávalók, amiknek semmi közük egy eredeti recepthez, ugye mi sem teszünk csokis mézet a magyar gulyásba... ! Vagy ha igen, annak már más a neve... Az eredeti gyros darált húsbol van! Az igazi gyros házi elkészítése nagyon gyors, és az íze semmiben nem különbözik a vásárolttól, sokkal frissebb, és biztosan átsül, és nem utolsó sorban sokkal gazdaságosabb. :)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Egy kérdésem lenne! Lehet, h a tudatlanságomból ered, de az "lk" az minek a rövidítése?

Tim78

szerintem leveses kanál, de én is csak gondolom :)

Indigo

Én is arra tippelnék, de azért süt?porból 1 leveses kanállal nem lenne sok? :))

Törölt felhasználó

Szerintem: lapos kanál = lapos ev?kanál 1 lk süt?por kb. 12-13 g = pontosan 1 csomag (amit 500 g masszához kell adni; úgyhogy ebben az esetben mivel nagyobb tömeg? masszához adjuk nem lesz kellemetlen süt?por íz?)

Törölt felhasználó

Nem akarok kötekedni, de ennek az ételnek köze nincs a gyroshoz, szerintem ez a bifteki receptje lehet! Egy görög, ha meglátná ezt a leírást, tuti halálra röhögné magát.

Törölt felhasználó

Csak csatlakozni tudok Mikk5 hozzászólásához. Jártam már Görögországban és ettem is ott gyrost, de ez a recept meg sem közelíti az eredetit. Az tény hogy ahány ház annyi szokás, de ez a recept elég messze áll az eredeti görög gyrostól.

Oli(E)va

Sziasztok, a lk. igen leveseskanal, koszi Escabax a pontos valaszert...

Oli(E)va

Kedves Mikk5 azt hiszem, hogy neha hallgatni arany... A csaladom haromnegyed resze gorog..., itt elek en is tobb mint huszonot eve, ezzel a gyrosszal, ami eredeti, etetem oket legalabb ketszer-haromszor havonta. Meg senki sem rohogte halalra magat. A recept egyebkent Argiro Barbarigou mesterszakacstol van, aki az egyik nem veletlenul legnepszerubb gorog szakacs! A Kolonakiban van etterme, meg lehet nezni a Google-on, ezt a receptjet a haziasszonyok megkonnyitesere tette kozre...

Oli(E)va

Kedves Thris, mire alapozod a velemenyedet? Mert mar ettel egyszer Gorogorszagban gyrost?... A recept delben jelent meg, mar el is keszitetted...? Miben all ez messze a gyrostol? Megfogalmaznad pontosabban..., mi nincs benne, van mi van aminek nem kene benne lenni? Talan feltenned Te is a receptedet, hatha az "gorogebb"...?

Törölt felhasználó

Kedves evaneo! Peched van! F?zni nem tudok, viszont 1990 óta töltöm id?m nagy részét Görögországban (nem turistaként és nem egy adott részén az országnak) de ez nem gyrosz, nyugodtan elhiheted, de attól még lehet nagyon finom! Görög révén tudnod kell hogy maga a szó is mit jelent, tehát már ott sem stimmel a dolog. Azt írod, hogy ez az eredeti, miközben egy jelenleg alkotó mesterszakács receptjére hivatkozol, aki lehet, hogy csinált egy "újítást". Részemr?l lezárva a téma és várjuk a jó recepteket!

Oli(E)va

Kedves Mikk5, kezdjuk megegyszer az elejerol... mert nem ertem, minn akadtal fenn. A receptben pontosan azok az alapanyagok vannak, amiknek lennie kell. Az a baj, hogy a gyrosz nem gyrizei? Forog? Pontosan errol van szo, nincs mindenkinek nehany szaz euro kidobnivalovalo penze gyroszgepre...Ez az egyik. A masik meg, hogy neha nincs bizodalmunk a nem tudom hany napig az Isten tudja milyen husbol keszult korbe-korbe forgo gyroszhoz, ami kivulrol mar fekete, belul meg suletlen. Es mindezt fejenkent 4,50- 5 euroert. Azert van ez a recept, hogy otthon konnyen, gyorsan, mindenkinek elerhetoen meg lehessen csinalni. Tepsiben...Ate, hairetismata...

Éva-Anyóca

Kedves evaneo! Nekem tetszik a recept, köszönöm. Voltam háromszor Görögországba, ettem is gyrost, nagyon sokszor mindhárom alkalommal,- de az én receptem, még csak nem is hasonlít hozzá,- ezért ha valaki tényleg tudja, mert görög, akkor biztos lehetek benne, hogy azt kapom, amit anno kinn létemkor ettem.:-)) Mentve.:-)) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Oli(E)va

Kedves Eva igazad van, a "gyroszosok" ugyanezt a daralt hust (vagy csak marhahusbol) ugyanezzel a fuszerezessel teszik fel a gyrosgepre forogni, amig el nem fogy. A gep forogva grillezi, a sutoben tepsiben a grilles holegkevereses fokozaton ugyanezt az eredmenyt erjuk el. Az egyik hozzaszolo mar egyszer evett Gorogorszagban gyrost, a masik bevallja, hogy nem tud fozni...Nem tudtam rajonni, hogy mi bajuk van, mert pontosan nem irtak meg. Semmi vesz, a demokraciat is a gorogok talaltak ki, mindenki elmondhatja azt, amit tud...:) Az osszes receptem nagyon pontos, minden tekintetben, nem adok ki a kezembol semmit, amit nem foztem meg sokszor, es kivannivalot hagyna maga utan. Gia sou Eva, pont tegnap este mentettem el a cicegedet, ma ez lesz az ebed::)) Puszi, Eva

Törölt felhasználó

találtam egy hasonlóan darált húsból készült receptet, angolul itt tekinthet? meg: http://thedomesticman.com/2012/04/05/gluten-free-homemade-gyro-meat-%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82/ és itt még egy gyros recept amit darált húsból készítenek, szintén angolul: http://kzartman1999.wordpress.com/2008/12/18/%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82/ ha a google-ba walaki beírja a "?????" azaz görögül gírosz szót akkor els?ként ezeket a találatokat hozza, nem pedig a nem darálthúsból készülteket Kedves Oli(E)va, köszönöm a receptet :)

Oli(E)va

Kedves Escabax, a GROUND angolul DARALT-at jelent...

Törölt felhasználó

igen tudom :) úgy raktam fel a két linket hogy odaírtam hogy darált húsból, amúgy a groundnak több jelentése van, csak ground meat-két jelenti a darált húst, de pl. mikroszkóp tárgylemeznél: ground edges = csiszolt szél?, másik példa underground = metró, földalatti (németül U-bahn)

Hozzávalók

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez

A tálaláshoz

A tzazikihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek