Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diétás gyros-tál

Diétás gyros-tál
Diétás gyros-tál
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kb. 1,5 évvel ezelőtt elkezdtem diétázni, sikerült is fogyni 20 kg-ot, azonban sajnos "elfogyott" a motivációm, így visszahíztam. Nemrég újra elkezdtem a diétát, azonban az előző időszakhoz képest most valamivel szabadabban válogatom az ételeket, nem félek például a krumplitól (amit elég sok helyen a diéta egyik gyilkosaként emlegetnek), s ezért mertem összeállítani ezt a diétás gyros-tálat. Remélhetőleg Nektek is elnyeri a tetszéseteket :)

Főként ebédre ajánlom (vacsorára semmiképp a szénhidrát miatt).


Magát az ételt azért merem diétásnak hívni, mert a bőr nélküli csirkecombot és a krumplit is sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm meg, hozzáadott zsír vagy olaj nélkül. A felhasznált joghurt pedig 3%-os. Érdemes alacsonyabb zsírtartalmú joghurtot használni, de 3% alá én nem mennék, megmondom őszintén, mert azoknak a joghurtoknak furcsa az állaga.

Megadtam egy fűszerkeverék receptet is. Itt megjegyezném, hogy ezen gyros-tál esetében a húst és a krumplit is ugyanazzal fűszerezem. Én szeretem, ha az étel enyhén csípős és fűszeres. Persze lehet kapni boltokban fűszerkeverékeket, de a türelmesen elkészített íze, úgy hiszem, meghálálja a befektetett időt. Csak néhány megjegyzés:

- Mindegy milyen márkájú fűszereket használsz, én személy szerint nem hiszem, hogy van különbség.
- Chili alatt a szárított chili paprikát értem.

- Fokhagymapor alatt fokhagyma granulátumot értek. Esetleg só és fokhagyma helyett használhatsz fokhagymás sót, bár árban talán mégis az előző kombináció éri meg.

- Én személy szerint úgy szoktam csinálni, hogy egy-egy tasak fűszert összekeverek, és ezt a fűszerkeveréket használom egy jó darabig. De 10 dkg húshoz és krumplihoz mindegyikből 1 teáskanál bőven elég.

hozzávalók / 1 adag

Fűszerkeverék

Hús, zöldségek és szósz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A különböző fűszereket egy kis tálban összekeverjük.
  2. A 100 g csirkecomb alatt színtiszta húst értek. Általában olcsóbb az egész csirkecomb, de természetesen lehet kapni combfilét is. A csirkecomb bőrét én a cicáknak szoktam odaadni, előre is elnézést, ha valaki számára ez pazarlásként vetül le. Miután eltávolítottuk a bőrét, lehúzzuk/vagdossuk róla a fölösleges zsírt (legalábbis azt a keveset, ami rajta van). Ezt követően kifilézzük a húst (vagyis hobby szakácsként inkább úgy mondanám, hogy amennyire nagy darabokban csak tudom, levagdosom a húst a csontról). Majd ezt követően a fentebb leírt fűszerkeverékkel fűszerezzük. A hús darabolását illetően annyit jegyeznék meg, hogy igyekszem minél nagyobb darabokban hagyni. Combfilé esetén fel sem darabolnám, mivel a sütést követően könnyen vágható, omlós lesz a hús.
  3. Kimérjük a krumplit is, majd feldaraboljuk. Én személy szerint a vékonyabb hasábokat pártolom (6-7 cm hosszú, 0,5 cm széles). Megszórjuk a krumplit is a fűszerkeverékkel (kézzel érdemes megforgatni a hasábokat, hogy mindenhova jusson fűszer).
  4. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd egyik felébe beletesszük a csirkehúst, a másik felébe pedig a krumplit.
  5. Előmelegített (kb. 5-10 perc) sütőbe helyezzük a tepsit. Én maximális hőfokra szoktam állítani a sütőt, így nem tudom megmondani a pontos hőfokot. Nagyjából 1 óráig sütjük, de 20 percenként azért átforgatjuk a húst, illetve sütőlapáttal átkavarjuk/forgatjuk a krumplit is, hogy nehogy leragadjon.
  6. Végül pedig egy tányérra helyezzük az összeszelt zöldségeket, a húst és a krumplit, majd az egészet nyakon öntjük egy kis natúr joghurttal.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 37,5x25,5x5 cm
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 825
elküldve: 0
receptkönyvben: 44
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

xavie15

Mióta szakács: 2018.11.07.
2 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szakács elkészítette: párszor készített receptek
adag: 1 főre
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fogyókúrás gyros

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

359
oregánó 1 tk
bazsalikom 1 tk
majoranna 1 tk
chili 1 tk
fekete bors 1 csipet
fűszerpaprika 1 tk
1 tk
fokhagymapor 1 tk
csirkecomb 100 g
burgonya 100 g
paradicsom 100 g
uborka 100 g
lila hagyma 100 g
fejessaláta 100 g
joghurt 165 g