Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyros tál párolt zöldségekkel

Gyros tál párolt zöldségekkel
Gyros tál párolt zöldségekkel
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az elmúlt hétvégén gyros tálat készítettem. Ez volt az első próbálkozásom, és szerintem nagyon jól sikerült. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy pillanatok alatt elfogyott, (egy gyors fotóra is épphogy csak meg tudtam menteni ebéd előtt, az éhes család elől... :), és a tál fél óra múlva már úgy nézett ki, mint a csatamező ütközet után, néhány falatnyi maradékkal). 
Mivel most készítettem először gyros tálat, első lépésként hosszasan böngésztem a neten található receptek között, míg végül Debmo gyros táljára esett a választásom. Ezt a receptet vettem alapul, amit kiegészítettem a saját ízlésünk (és a család éhességi szintje) szerint - és úgy döntöttem, hogy megtoldom a tálat egy adag párolt vegyes zöldséggel is, azzal biztosan nem rontom el a végeredményt. A fotón ez a párolt zöldségkupac rejtőzik a tzatziki szósz alatt. 
Illetve változott még az is, hogy épp nem volt itthon paradicsom, így az hiányzik a tálról. Azt a kis darab kígyóuborkát pedig, amit a hűtőfiókban találtam (a nagy részét a fiam már a szendvicseire pakolta), szintén nem a lilahagyma mellé karikázva tálaltam fel, hanem inkább belereszeltem a tzatziki szószba. Talán a paradicsom és az uborka hiánya miatt is jött az az ötlet, hogy párolt zöldségekkel körítem a tálat, hiszen a lilahagyma ehhez kevés lett volna. De el nem rontottam, sőt!

hozzávalók / 4 adag

A gyroshoz

A tzatziki szószhoz

ajánlat

Hasábburgonya helyett pitával is tálalhatjuk. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst vékony csíkokra vágjuk, majd megszórjuk 4 evőkanál gyros fűszerkeverékkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és legalább fél órára letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. A gyros fűszerkeveréket magunk is elkészíthetjük: 3 evőkanál majorannához keverjünk 1 evőkanál kakukkfüvet, egy csipetnyi őrölt fűszerpaprikát és egy késhegynyi őrölt fehérborsot (vagy szegfűborsot). 
  2. Amíg a hús pácolódik, addig kevés ételízesítős vízben főzzük puhára a vegyes zöldségeinket (répa, borsó, kukorica, zöldbab, paprikakockák, stb. lehet benne), majd szűrjük le.
  3. Készítsük el a tzatziki szószt. A lilahagymát vágjuk vékony karikákra, és egy tányérra rendezve enyhén sózzuk le, hogy veszítsen az erejéből. (Ha van otthon paradicsom és kígyóuborka, akkor ezeket is szeleteljük vékony karikákra.) A tzatziki salátához apró lyukú sajtreszelőn reszeljünk le egy kis darab kígyóuborkát, és zúzzuk össze a fokhagymát. Ezeket keverjük a tejfölhöz, majd ízesítsük pici sóval, borssal, citromlével és olívaolajjal, keverjük el, majd hagyjuk állni.
  4. Ezután elkezdhetjük sütni a húst. Tegyük egy nagy serpenyőbe vagy wokba, és nagy lángon, kevergetve, kb. 10-15 perc alatt hirtelen süssük szép pirosra. (Ha közben túl sok levet eresztene, akkor azt öntsük le róla, és pirítsuk tovább. Vigyázzunk rá, nehogy párolódni kezdjen a saját levében, mert akkor nagyon rágós lesz.) Ezután borítsuk tányérra, és alufóliával lefedve hagyjuk állni 10-15 percig, így magában is nagyon finomra puhul a hús. Eközben kisüthetjük a hasábburgonyát, és ha ezzel is megvagyunk, akkor kezdhetjük összeállítani a tálat.
  5. Az egyik szélére halmozzuk a lilahagyma-karikákat (vagy vegyesen a paradicsom- és uborkakarikákkal). Mellétesszük a zöldségköretet. Ennek a tetejére kanalazzuk a tzatziki szószt, amibe most még belekeverjük a ketchupot és a pirosaranyat is. Emellé kerülhet az alufólia alatt puhára párolódott hús. Végül pedig a hasábburgonya, amit sütés után enyhén megsózunk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 40 507
elküldve: 17
receptkönyvben: 767
elkészítve: 28/35
Facebookon megjelent: -

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zöldséges - húsos gyros tál, gyros tál zöldségekkel és hasábburgonyával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2013-11-30 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.11.29. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

1627
sertéshús 1 kg
gyros fűszerkeverék 4 ek
olívaolaj 1 dl
mexikói keverék 30 dkg
ételízesítő 0 ízlés szerint
hasábburgonya 50 dkg
napraforgó olaj 3 dl
lila hagyma 1 nagy fej
0 ízlés szerint
ketchup 1 teáskanál
paprikakrém 0.5 teáskanál
tejföl 3 dl
kígyóuborka 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
citromlé 10 citromból nyert
olívaolaj 10 csepp