Nosalty Logó

Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 982 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3925 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 134 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.7 g

Zsír

  • Összesen
    35.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2567.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    945 mg
  • Nátrium
    1090 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    485.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    579 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    1393 micro
  • β-crypt
    282 micro
  • Likopin
    24316 micro
  • Lut-zea
    371 micro
Összesen 982 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    251 g

Zsír

  • Összesen
    141.5 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    464 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10269.6 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    783 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1072 mg
  • Foszfor
    3780 mg
  • Nátrium
    4361 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    426.4 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    102 mg

VÍZ

  • Összesen
    1941.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    529 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    762 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2318 micro
  • Kolin:
    818 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    5571 micro
  • β-crypt
    1128 micro
  • Likopin
    97265 micro
  • Lut-zea
    1485 micro
Összesen 3925 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    188 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    3277 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 134 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a húsokat.
  3. Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
  4. Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó.2-3percig továbbsütjük, folyton kevergetve.
  5. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
  6. Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is.Sózzuk.
  7. Jól összekeverjük, majd 220 fokraelőmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb.egy-másfél órát.Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
  8. Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még rottyantunk rajta.
  9. Forrón magában tálaljuk.
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 58
  • 7 napos nézettség: 542
  • Össznézettség: 573240
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 17.

Ajánló

Konzervbabot is használhatunk. Ebben az esetben a babot csak akkor adjuk hozzá, amikor a hús már puha. Vegyük ki a sütőből, keverjük bele a babot és főzzük még kb. 10 percig, majd ezutan adjuk hozzá a kukoricát.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század derekán. Sokáig nem jutottam jó recepthez, kissé meg is rémültem, amikor azt láttam, hogy itt-ott a helyi "szokásoknak" megfelelően egyszerűen fittyet hánynak az eredetire és a magyar pirospaprikától kezdve a legkülönfélébb hozzávalókat dobálják össze és nevezik el chilis babnak, miközben a chili con carne jelentése: chilis hús. Egy viszonylag átlagos, mondhatni autentikus recept, amihez itt, frankfurti barátainknál, egy mexikói párnál jutottam hozzá, nem tartalmaz sem kaliforniai paprikát, sem kukoricát, ám ezek a hozzávalók mind megtalálhatóak a különbözö variációknál. Bátrabbak víz helyett sörrel is elkészíthetik. :-) Ráadásul tulajdonképpen úgy készülne, mint a mi babgyulyásunk, paradicsomszósz nélkül. De az idő halad, a korok változnak. Most már megy bele a paradicsomszósz, meg kukorica, meg akármi. Került bele az idők során oregánó, meg római kömény is, ezt azért írtam a receptbe, mert a Knorrnak és Magginak köszönhetően, a zacskós ételek virágkorában a chili con carne tasakos verzióját ebben az ízkombinációban szoktuk meg. Egészen más ízt adnak neki, én mindkét variációt szeretem. Érdemes kísérletezni.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Na ezt most jól megkíííívántam! Jó, hogy van "story-ja " is. Kata

P.

Szia Kata! Nagyon örülök, hogy kedvet kaptál hozzá. Sok sikert az elkészítéshez! Biztos vagyok benne, hogy nálad is finom lesz! ;o) Eszter

Törölt felhasználó

Szia! Miért hívod úgy, hogy "Igazi chili con carne" ha azt írod utána, hogy az eredeit receptben nincs se kaliforiani parprika se kukorica? Nem kötözködésb?l, csak nem értem..... Egyébként ma ezt fogom f?zni, remélem finom lesz.

P.

Szia! A kérdés jogos. :-) De a mondat folytatódik: "ám ezek a hozzávalók mind megtalálhatóak a különbözö variációknál". Mivel a chili con carne-nek rengeteg variációja van. Az alap viszont ugyanaz mindenhol. Ès itt az alap volt a lényeg, mert általában annak elkészítése nem igazán volt tiszta - még számomra sem. Másrészröl nem én adtam neki ezt a nevet, én csak simán elkereszteltem Chili con carne-nek, aztán a moderátorok kiírták igazinak. :-) A mexikói barátaink pedig, akiktöl a recept származik, szintén állandó variálják, de mindig ugyanazt az alapot. Erre épülnek például szerte Amerika déli államaiban a chili fözö versenyek is. Ez a változat elég klasszikusnak számít. Egyébként magában úgy néz ki, mint a pörkölt, csak teljesen más az íze. Köszönöm, hogy írtál! Ès nagyon örülnék, ha megírnád, hogy sikerült, és hogy ízlett! :-) Szép napot!

Törölt felhasználó

Szia! Na megcsináltam, finom lett, bár legközelebb kicsit másként fogom f?szerezni. De az alap tényleg jó! (engem nem érintett, mert konzerv babot használtam, de amúgy nincs benne, hogy ha nem konzerv babot használsz, azt mikor teszed bele) Köszönöm a receptet!

P.

De jó, hogy visszaírtál, köszönöm szépen! A babot valóban kifelejtettem beleírni. Ezt is köszönöm, hogy megemlítetted. :-S Máris javítom! Amikor már egyszer az ember megcsinálja, utána már úgy variálja, ahogy csak szeretné. Èrdemes vele kísérletezni. Örülök, hogy azért ízlett. Szép napot!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Nagyon jónak t?nik a recept biztos kifogom próbálni de nekem egy valami nem tiszta a kakaó és a fahéj ezt valahogy nem tudom hova tenni f?képp egy chilinél de ez lehet hogy csak nekem furcsa.

P.

Szia Pippo! Hidd el, elöször nekem is furcsa volt. :-D De hát így szólt a recept. A keserü kakaó egyébként gyakori "füszer" a közép- és dél-amerikai konyhában, helyenként fahéjjal együtt. Például a fajitas nevü húsos tortilla tekercsekbe is kerül ez utóbbiból. Nem olyan rossz ám. ;-) Tegyél egy próbát, aztán meglátod, ízlik-e. Üdv: Eszter

Nassoló Naplopó

Szia! Én is megcsináltam...bár én sajnos nem ehetek csíp?set a babám miatt, de azért kóstolgattam, mert az illata teljesen kikészített...annyira megkívántam, hogy a f?zés végére teljesen rosszul lettem, hogy nem ehetek bel?le! :( Konzerv kidney babbal csináltam meg, és tettem bele er?s paprika magot is meg nem sajnáltam a chillit se...forrón égetett! :) Páromnak nagyon bejött, fogok még csinálni, s?t apósnak már bevezettem, hogy vége a bográcsgulyás korszaknak...jön a chillis bab! :) F? a változatosság! :) Szerintem úgy is frankó lenne! Mindenesetre köszi a receptet, iszonyat finom!

P.

Jaj, de örülök, hogy ízlett! Köszönöm, hogy kipróbáltad! Minden jót az egész családnak! :-)

Éva-Anyóca

A férjem kedvence, megcsinálom, hátha úgy sikerül, ahogy ? szereti.köszi a receptet:Éva

Moncsa

Kedves Eszter, nagyon koszonom a receptet! Az elso olyan foztom, amivel IGAZAN elegedett voltam :) a fahej es a kakao nem ijesztett meg, imadom a kulonleges izeket (es ebbe igenis nagyon illett ez a ket fuszer.) - kivancsiabbaknak ajanlom kiprobalasra a currys feher forrocsokit ;) Jo lenne, ha az adminok nyitnanak egy kategoriat, "Osreceptek" nev alatt (vagy ahogy tetszik), ahova tenyleg csak eredeti nepi receptek kerulnenek, leveskocka, pudingpor es a tobbi bolti vacak nelkul, termeszetes alapanyagokbol, es az adott nep egyedi fuszerezesevel (ha fura, hat fura) Kedves parom udvozletet kuldi, es kozolte, hogy ezt a receptet _mindenkeppen_ mentsem el a receptkonyvbe :D Tovabbi szep napot, Moncsa

P.

Szia Moncsa! De örülök! :D Az ötlet jó, hátha az oldal szerkesztöi is majd rászánják magukat egy ilyen kategóriára. Ki tudja? Addig meg fözögetünk, fözögetünk... :-) A dícséretet köszönöm, Neked is további szép napot és biztos vagyok benne, hogy találsz majd még nagyon jó kis recepteket ezen az oldalon. Vannak ám! :-) Sok puszi! Eszter

Törölt felhasználó

Szia Eszter, jól hangzik nagyon a recept. Hétvégén egy bográcsfesztiválon akarunk indulni, de egy kicsit különlegesebb étellel. Szerinted milyen lehet ez az étek bográcsban elkészítve? Üdv, István

P.

Juhuuuu, István! Enyém a megtiszteltetés. A különbség? Pontosan annyi, mint egy fazékban f?zött marhapörkölt és a bográcsos esetében. Összehasonlíthatatlan! Nyugodtan próbáljátok meg. Néhány tanács: f?szerekkel ne spóroljatok, de az oregánóval óvatosan duhajkodjatok, mert könnyen keser? lesz, f?leg, ha megég. Víz hozzáadása útközben igen ajánlatos, hogy ne kapjon oda. tulajdonképpen ugyanúgy m?ködik, mint a pörkölt, csak ebben több a paradicsomszósz. És ami fontos: sörrel, nem vörösborral! Ebb?l túl sokat ne tegyetek, mert a keser?je megmarad. Csak épp ízfokozónak, kótolgatva úgyis megérzitek. És nyugodtan kezdjétek alatta jó kis füstölt szalonnával az alapozást. Sok sikert! Izgatottan várom a fejleményket! Üdv: Eszter

Törölt felhasználó

Eszter, köszönöm a gyors választ, most már mindenképpen ez lesz a versenym?. Az eredményr?l persze tájékoztatlak (bár - mint id?közben rájöttem - nem jöv? héten, hanem két hét múlva lesz a megmérettetés). Köretnek néhány tortilla lepényt gondoltam. Üdv, István

P.

István, a tortilla nagyon jó ötlet! Kívánok sok sikert, és hozzá nagyon jó id?t! Üdv: Eszter

Törölt felhasználó

Szia Eszter, ma van a bográcsozás napja. Ha véletlenül délel?tt még bekapcsolódnál, egy rövid kérdés: mekkora darabokra kell a húst felkockázni (i.e. mi a legnagyobb megengedhet? kocka méret)? El?re is kösz, István

P.

Így legyen hatodik érzékem! Sosem szoktam hétvégén ilyen korán bekapcsolni a gépet! :-) István, el?ször is sok sikert, biztos vagyok benne, hogy szuper lesz!!! A húst egészen kis kockákra kell vágni. Kb. 3 cm-es oldalúakra, ha lehet ennél nagyobbra ne nagyon. Remélem, minden rendben megy majd! Drukkolok és várom az eredményt! Eszter

Törölt felhasználó

Eszter, kösz szépen. Az eredményr?l be fogok számolni mindenképpen. Üdv, István

P.

Na, István, hogy sikerült? :-)

Törölt felhasználó

Szia Eszter, megvolt a bográcsozás (40 fok + t?z melege + chili -> nagy mennyiség? hosszúlépés). Szalonna alapon készült, egyébként követve az instrukcióidat, finom lett nagyon. Egy kis probléma abból adódott, hogy a Te általad megadott mennyiségek nyolcszorosából készült, így nem lett kész a zs?rizésre. A bográccsal egyébként még az lehet a probléma, hogy ha nagyobb mennyiség? húst teszel bele, akkor nem nagyon tudod pirítani a húst, mert levelt ereszt és abban inkább párolódik. Mi ezért egy tárcsán pirítottuk meg. Kösz, mégegyszer a receptet és a jó tanácsokat, máskor is meg fogom f?zni. Üdv, István

Törölt felhasználó

szia. Elöször csináltam chillis babot, nagyon finom lett!! Sajnos (ami az én hibám volt) tul csipösre sikeredet,mert nem chilis paprikát(nem kaptam illetve ami kapható volt az már majdnem önáló életet élt) hanem port raktam bele! Kicsit lángolt a szám, kis fiam ugy sem evet belöle mert neki "tul sok a zöldség benne", de a féjemnek izlett, ö amugy is szereti az erösen füszerezett/csipös kajákat. :-)) Egy kérdésem még azért lenne: Szerinted daralt husal is elkészithetö? Ugy értem sütöbe, stb... Köszi a receptet szandi

P.

Szia Szandi! Nyugodtan keszitsd el daralt hussal is, biztosan ugy is nagyon finom lesz! A csipössel meg legközelebb ovatosan! :-) Nagyon örülök, hogy izlett! Eszter

Törölt felhasználó

Sziasztok! Elkészítettem és nagyon finom lett, ízlett az egész családnak. Csak a római köményhez sehol sem jutottam hozzá (az kimaradt bel?le), de egy ici-pici rendes ?rölt köményt tettem bele 1 mk-val. Mindenkinek ajánlom ezt a receptet! Üdv. csokifaló

Serci

Csokifaló! Múlt héten mi is csilisbabot csináltunk,és mivel alaposan körbeszaglásztam a neten,a római kömény az egyik alapf?szere ennek az ételnek! Ne csüggedj,ha pesti vagy, akkor a blahától a 2.keresztutca után jobboldalt van egy keleti bolt,ahol több minden közt( tahini vöröslencse kusz-kusz) lehet kapni római köményt! De szokott lenni a nagyobb tescokban is!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek