Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)

- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
38g füstölt szalonna246 kcal
-
100g marhalapocka132 kcal
-
25g darált marhahús36 kcal
-
125g vörösbab421 kcal
-
175g paradicsomszósz42 kcal
-
12 kcal
-
16 kcal
-
35g csemegekukorica30 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
50g sör22 kcal
-
25g marha alaplé0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
2g oregánó4 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
8g jalapeño2 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
150g füstölt szalonna983 kcal
-
400g marhalapocka528 kcal
-
100g darált marhahús142 kcal
-
500g vörösbab1685 kcal
-
700g paradicsomszósz168 kcal
-
49 kcal
-
62 kcal
-
140g csemegekukorica120 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
200g sör86 kcal
-
100g marha alaplé0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
6g oregánó16 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
30g jalapeño8 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
5.1g füstölt szalonna33 kcal
-
13.5g marhalapocka18 kcal
-
3.4g darált marhahús5 kcal
-
16.8g vörösbab57 kcal
-
23.6g paradicsomszósz6 kcal
-
2 kcal
-
2 kcal
-
4.7g csemegekukorica4 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
6.7g sör3 kcal
-
3.4g marha alaplé0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.2g oregánó1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1g jalapeño0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.7 g
Zsír
-
Összesen 35.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2567.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 945 mg
-
Nátrium 1090 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 485.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 190 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 579 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 1393 micro
-
β-crypt 282 micro
-
Likopin 24316 micro
-
Lut-zea 371 micro
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 251 g
Zsír
-
Összesen 141.5 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 464 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10269.6 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 783 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 1072 mg
-
Foszfor 3780 mg
-
Nátrium 4361 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 426.4 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 102 mg
VÍZ
-
Összesen 1941.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 529 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 762 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 105 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2318 micro
-
Kolin: 818 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 5571 micro
-
β-crypt 1128 micro
-
Likopin 97265 micro
-
Lut-zea 1485 micro
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 65.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 3277 micro
-
Lut-zea 50 micro
Hozzávalók
-
150 g füstölt szalonna
-
500 g vörösbab
-
700 ml paradicsomszósz
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
200 ml sör
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A babot előző este beáztatjuk.
- Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a húsokat.
- Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
- Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó.2-3percig továbbsütjük, folyton kevergetve.
- Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
- Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is.Sózzuk.
- Jól összekeverjük, majd 220 fokraelőmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb.egy-másfél órát.Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
- Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még rottyantunk rajta.
- Forrón magában tálaljuk.
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 1818
- Tegnapi nézettség: 38
- 7 napos nézettség: 290
- Össznézettség: 594613
- Feltöltés dátuma: 2009. november 17.
Ajánló
Konzervbabot is használhatunk. Ebben az esetben a babot csak akkor adjuk hozzá, amikor a hús már puha. Vegyük ki a sütőből, keverjük bele a babot és főzzük még kb. 10 percig, majd ezutan adjuk hozzá a kukoricát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század derekán. Sokáig nem jutottam jó recepthez, kissé meg is rémültem, amikor azt láttam, hogy itt-ott a helyi "szokásoknak" megfelelően egyszerűen fittyet hánynak az eredetire és a magyar pirospaprikától kezdve a legkülönfélébb hozzávalókat dobálják össze és nevezik el chilis babnak, miközben a chili con carne jelentése: chilis hús. Egy viszonylag átlagos, mondhatni autentikus recept, amihez itt, frankfurti barátainknál, egy mexikói párnál jutottam hozzá, nem tartalmaz sem kaliforniai paprikát, sem kukoricát, ám ezek a hozzávalók mind megtalálhatóak a különbözö variációknál. Bátrabbak víz helyett sörrel is elkészíthetik. :-) Ráadásul tulajdonképpen úgy készülne, mint a mi babgyulyásunk, paradicsomszósz nélkül. De az idő halad, a korok változnak. Most már megy bele a paradicsomszósz, meg kukorica, meg akármi. Került bele az idők során oregánó, meg római kömény is, ezt azért írtam a receptbe, mert a Knorrnak és Magginak köszönhetően, a zacskós ételek virágkorában a chili con carne tasakos verzióját ebben az ízkombinációban szoktuk meg. Egészen más ízt adnak neki, én mindkét variációt szeretem. Érdemes kísérletezni.
Hozzászólások (83)
Na ezt most jól megkíííívántam! Jó, hogy van "story-ja " is. Kata
Szia Kata! Nagyon örülök, hogy kedvet kaptál hozzá. Sok sikert az elkészítéshez! Biztos vagyok benne, hogy nálad is finom lesz! ;o) Eszter
Szia! Miért hívod úgy, hogy "Igazi chili con carne" ha azt írod utána, hogy az eredeit receptben nincs se kaliforiani parprika se kukorica? Nem kötözködésb?l, csak nem értem..... Egyébként ma ezt fogom f?zni, remélem finom lesz.
Szia! A kérdés jogos. :-) De a mondat folytatódik: "ám ezek a hozzávalók mind megtalálhatóak a különbözö variációknál". Mivel a chili con carne-nek rengeteg variációja van. Az alap viszont ugyanaz mindenhol. Ès itt az alap volt a lényeg, mert általában annak elkészítése nem igazán volt tiszta - még számomra sem. Másrészröl nem én adtam neki ezt a nevet, én csak simán elkereszteltem Chili con carne-nek, aztán a moderátorok kiírták igazinak. :-) A mexikói barátaink pedig, akiktöl a recept származik, szintén állandó variálják, de mindig ugyanazt az alapot. Erre épülnek például szerte Amerika déli államaiban a chili fözö versenyek is. Ez a változat elég klasszikusnak számít. Egyébként magában úgy néz ki, mint a pörkölt, csak teljesen más az íze. Köszönöm, hogy írtál! Ès nagyon örülnék, ha megírnád, hogy sikerült, és hogy ízlett! :-) Szép napot!
Szia! Na megcsináltam, finom lett, bár legközelebb kicsit másként fogom f?szerezni. De az alap tényleg jó! (engem nem érintett, mert konzerv babot használtam, de amúgy nincs benne, hogy ha nem konzerv babot használsz, azt mikor teszed bele) Köszönöm a receptet!
De jó, hogy visszaírtál, köszönöm szépen! A babot valóban kifelejtettem beleírni. Ezt is köszönöm, hogy megemlítetted. :-S Máris javítom! Amikor már egyszer az ember megcsinálja, utána már úgy variálja, ahogy csak szeretné. Èrdemes vele kísérletezni. Örülök, hogy azért ízlett. Szép napot!
Sziasztok! Nagyon jónak t?nik a recept biztos kifogom próbálni de nekem egy valami nem tiszta a kakaó és a fahéj ezt valahogy nem tudom hova tenni f?képp egy chilinél de ez lehet hogy csak nekem furcsa.
Szia Pippo! Hidd el, elöször nekem is furcsa volt. :-D De hát így szólt a recept. A keserü kakaó egyébként gyakori "füszer" a közép- és dél-amerikai konyhában, helyenként fahéjjal együtt. Például a fajitas nevü húsos tortilla tekercsekbe is kerül ez utóbbiból. Nem olyan rossz ám. ;-) Tegyél egy próbát, aztán meglátod, ízlik-e. Üdv: Eszter
Szia! Én is megcsináltam...bár én sajnos nem ehetek csíp?set a babám miatt, de azért kóstolgattam, mert az illata teljesen kikészített...annyira megkívántam, hogy a f?zés végére teljesen rosszul lettem, hogy nem ehetek bel?le! :( Konzerv kidney babbal csináltam meg, és tettem bele er?s paprika magot is meg nem sajnáltam a chillit se...forrón égetett! :) Páromnak nagyon bejött, fogok még csinálni, s?t apósnak már bevezettem, hogy vége a bográcsgulyás korszaknak...jön a chillis bab! :) F? a változatosság! :) Szerintem úgy is frankó lenne! Mindenesetre köszi a receptet, iszonyat finom!
Jaj, de örülök, hogy ízlett! Köszönöm, hogy kipróbáltad! Minden jót az egész családnak! :-)
A férjem kedvence, megcsinálom, hátha úgy sikerül, ahogy ? szereti.köszi a receptet:Éva
Kedves Eszter, nagyon koszonom a receptet! Az elso olyan foztom, amivel IGAZAN elegedett voltam :) a fahej es a kakao nem ijesztett meg, imadom a kulonleges izeket (es ebbe igenis nagyon illett ez a ket fuszer.) - kivancsiabbaknak ajanlom kiprobalasra a currys feher forrocsokit ;) Jo lenne, ha az adminok nyitnanak egy kategoriat, "Osreceptek" nev alatt (vagy ahogy tetszik), ahova tenyleg csak eredeti nepi receptek kerulnenek, leveskocka, pudingpor es a tobbi bolti vacak nelkul, termeszetes alapanyagokbol, es az adott nep egyedi fuszerezesevel (ha fura, hat fura) Kedves parom udvozletet kuldi, es kozolte, hogy ezt a receptet _mindenkeppen_ mentsem el a receptkonyvbe :D Tovabbi szep napot, Moncsa
Szia Moncsa! De örülök! :D Az ötlet jó, hátha az oldal szerkesztöi is majd rászánják magukat egy ilyen kategóriára. Ki tudja? Addig meg fözögetünk, fözögetünk... :-) A dícséretet köszönöm, Neked is további szép napot és biztos vagyok benne, hogy találsz majd még nagyon jó kis recepteket ezen az oldalon. Vannak ám! :-) Sok puszi! Eszter
Szia Eszter, jól hangzik nagyon a recept. Hétvégén egy bográcsfesztiválon akarunk indulni, de egy kicsit különlegesebb étellel. Szerinted milyen lehet ez az étek bográcsban elkészítve? Üdv, István
Juhuuuu, István! Enyém a megtiszteltetés. A különbség? Pontosan annyi, mint egy fazékban f?zött marhapörkölt és a bográcsos esetében. Összehasonlíthatatlan! Nyugodtan próbáljátok meg. Néhány tanács: f?szerekkel ne spóroljatok, de az oregánóval óvatosan duhajkodjatok, mert könnyen keser? lesz, f?leg, ha megég. Víz hozzáadása útközben igen ajánlatos, hogy ne kapjon oda. tulajdonképpen ugyanúgy m?ködik, mint a pörkölt, csak ebben több a paradicsomszósz. És ami fontos: sörrel, nem vörösborral! Ebb?l túl sokat ne tegyetek, mert a keser?je megmarad. Csak épp ízfokozónak, kótolgatva úgyis megérzitek. És nyugodtan kezdjétek alatta jó kis füstölt szalonnával az alapozást. Sok sikert! Izgatottan várom a fejleményket! Üdv: Eszter
Eszter, köszönöm a gyors választ, most már mindenképpen ez lesz a versenym?. Az eredményr?l persze tájékoztatlak (bár - mint id?közben rájöttem - nem jöv? héten, hanem két hét múlva lesz a megmérettetés). Köretnek néhány tortilla lepényt gondoltam. Üdv, István
István, a tortilla nagyon jó ötlet! Kívánok sok sikert, és hozzá nagyon jó id?t! Üdv: Eszter
Szia Eszter, ma van a bográcsozás napja. Ha véletlenül délel?tt még bekapcsolódnál, egy rövid kérdés: mekkora darabokra kell a húst felkockázni (i.e. mi a legnagyobb megengedhet? kocka méret)? El?re is kösz, István
Így legyen hatodik érzékem! Sosem szoktam hétvégén ilyen korán bekapcsolni a gépet! :-) István, el?ször is sok sikert, biztos vagyok benne, hogy szuper lesz!!! A húst egészen kis kockákra kell vágni. Kb. 3 cm-es oldalúakra, ha lehet ennél nagyobbra ne nagyon. Remélem, minden rendben megy majd! Drukkolok és várom az eredményt! Eszter
Eszter, kösz szépen. Az eredményr?l be fogok számolni mindenképpen. Üdv, István
Na, István, hogy sikerült? :-)
Szia Eszter, megvolt a bográcsozás (40 fok + t?z melege + chili -> nagy mennyiség? hosszúlépés). Szalonna alapon készült, egyébként követve az instrukcióidat, finom lett nagyon. Egy kis probléma abból adódott, hogy a Te általad megadott mennyiségek nyolcszorosából készült, így nem lett kész a zs?rizésre. A bográccsal egyébként még az lehet a probléma, hogy ha nagyobb mennyiség? húst teszel bele, akkor nem nagyon tudod pirítani a húst, mert levelt ereszt és abban inkább párolódik. Mi ezért egy tárcsán pirítottuk meg. Kösz, mégegyszer a receptet és a jó tanácsokat, máskor is meg fogom f?zni. Üdv, István
szia. Elöször csináltam chillis babot, nagyon finom lett!! Sajnos (ami az én hibám volt) tul csipösre sikeredet,mert nem chilis paprikát(nem kaptam illetve ami kapható volt az már majdnem önáló életet élt) hanem port raktam bele! Kicsit lángolt a szám, kis fiam ugy sem evet belöle mert neki "tul sok a zöldség benne", de a féjemnek izlett, ö amugy is szereti az erösen füszerezett/csipös kajákat. :-)) Egy kérdésem még azért lenne: Szerinted daralt husal is elkészithetö? Ugy értem sütöbe, stb... Köszi a receptet szandi
Szia Szandi! Nyugodtan keszitsd el daralt hussal is, biztosan ugy is nagyon finom lesz! A csipössel meg legközelebb ovatosan! :-) Nagyon örülök, hogy izlett! Eszter
Sziasztok! Elkészítettem és nagyon finom lett, ízlett az egész családnak. Csak a római köményhez sehol sem jutottam hozzá (az kimaradt bel?le), de egy ici-pici rendes ?rölt köményt tettem bele 1 mk-val. Mindenkinek ajánlom ezt a receptet! Üdv. csokifaló
Csokifaló! Múlt héten mi is csilisbabot csináltunk,és mivel alaposan körbeszaglásztam a neten,a római kömény az egyik alapf?szere ennek az ételnek! Ne csüggedj,ha pesti vagy, akkor a blahától a 2.keresztutca után jobboldalt van egy keleti bolt,ahol több minden közt( tahini vöröslencse kusz-kusz) lehet kapni római köményt! De szokott lenni a nagyobb tescokban is!