r
Nosalty Logó

Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
P.
Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 982 kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3925 kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 134 kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.7 g

Zsír

  • Összesen
    35.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2567.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    945 mg
  • Nátrium
    1090 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    485.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    579 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    1393 micro
  • β-crypt
    282 micro
  • Likopin
    24316 micro
  • Lut-zea
    371 micro
Összesen 982 kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    251 g

Zsír

  • Összesen
    141.5 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    464 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10269.6 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    783 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1072 mg
  • Foszfor
    3780 mg
  • Nátrium
    4361 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    426.4 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    102 mg

VÍZ

  • Összesen
    1941.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    529 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    762 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2318 micro
  • Kolin:
    818 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    5571 micro
  • β-crypt
    1128 micro
  • Likopin
    97265 micro
  • Lut-zea
    1485 micro
Összesen 3925 kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    188 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    3277 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 134 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a húsokat.
  3. Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
  4. Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó.2-3percig továbbsütjük, folyton kevergetve.
  5. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
  6. Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is.Sózzuk.
  7. Jól összekeverjük, majd 220 fokraelőmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb.egy-másfél órát.Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
  8. Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még rottyantunk rajta.
  9. Forrón magában tálaljuk.
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Receptkönyvben: 1858
  • Tegnapi nézettség: 79
  • 7 napos nézettség: 466
  • Össznézettség: 628286
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 17.

Ajánló

Konzervbabot is használhatunk. Ebben az esetben a babot csak akkor adjuk hozzá, amikor a hús már puha. Vegyük ki a sütőből, keverjük bele a babot és főzzük még kb. 10 percig, majd ezutan adjuk hozzá a kukoricát.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század derekán. Sokáig nem jutottam jó recepthez, kissé meg is rémültem, amikor azt láttam, hogy itt-ott a helyi "szokásoknak" megfelelően egyszerűen fittyet hánynak az eredetire és a magyar pirospaprikától kezdve a legkülönfélébb hozzávalókat dobálják össze és nevezik el chilis babnak, miközben a chili con carne jelentése: chilis hús. Egy viszonylag átlagos, mondhatni autentikus recept, amihez itt, frankfurti barátainknál, egy mexikói párnál jutottam hozzá, nem tartalmaz sem kaliforniai paprikát, sem kukoricát, ám ezek a hozzávalók mind megtalálhatóak a különbözö variációknál. Bátrabbak víz helyett sörrel is elkészíthetik. :-) Ráadásul tulajdonképpen úgy készülne, mint a mi babgyulyásunk, paradicsomszósz nélkül. De az idő halad, a korok változnak. Most már megy bele a paradicsomszósz, meg kukorica, meg akármi. Került bele az idők során oregánó, meg római kömény is, ezt azért írtam a receptbe, mert a Knorrnak és Magginak köszönhetően, a zacskós ételek virágkorában a chili con carne tasakos verzióját ebben az ízkombinációban szoktuk meg. Egészen más ízt adnak neki, én mindkét variációt szeretem. Érdemes kísérletezni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek