Marhalapocka

Marhalapocka

Leírás

A szarvasmarha (tehén, üsző, bika, bikaborjú, ökör, tinó) az őstuloktól származó párosujjú patás állat. A gépiesítés előtt a szarvasmarhának fontos igavonó szerepe volt, mára azonban szinte kizárólag húsáért és tejéért tartják. A marhahús vörös hús, nagy mennyiségben tartalmaz vasat. A marhalapocka a lapocka külső felén elhelyezkedő hús. Mivel a marhának nemzetenként, sőt hentesenként változhat a bontása, ezért részeit is hol így, hol úgy nevezik, sőt bizonyos húsrészek esetenként nem is léteznek, mert nem bontják őket külön a többi hústól. Nálunk a lapockát általában ilyen részekre bontják: vastaglapocka, stefánia, hamis vesepecsenye (gavallér spitz, oldallapocka), valamint a lapockacsont és a mellkasi bordák közötti húsok (ez másutt már csontos oldalas). A stefánia a lapockahús legnagyobb egybefüggő része. A marhalapockából főzhetünk levest, apróhúsként pörköltet, gulyást, borjú eseten tölthetjük, süthetjük egyben is

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Marhalapocka

fehérjetartalom

21.47 g

zsírtartalom

67004.825 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.7 g

gramm marhalapocka?

Top ásványi anyagok

Foszfor

222 mg

Nátrium

83 mg

Magnézium

24 mg

Kalcium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.622 g

Kolin

63.7 mg

Niacin - B3 vitamin

6.353 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.725 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.47 g

Zsír

telített zsírsav

1.844 g

egyszeresen telített zsírsav

2.728 g

többszörösen telített zsírsav

0.253 g

koleszterin

67 g

ásványi anyagok

Kalcium

13 mg

Vas

2.06 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

222 mg

Nátrium

83 mg

Cink

5.21 mg

Réz

0.07 mg

Mangán

0.002 mg

Szelén

24.6 µg

szénhidrát

víz

72.7 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.075 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.165 mg

Niacin - B3 vitamin

6.353 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.725 mg

Folát

3 µg

Kolin

63.7 mg

Retinol

2 µg

E vitamin

0.14 mg

D vitamin

4 µg

K vitamin

1.5 µg

B12 vitamin

1.81 µg

A vitamin

2 µg

B6 vitamin

0.622 g

Címlapról ajánljuk

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Lakos Benedek

További cikkek

11 omlós keksz az esti kuckózáshoz

A hideg idő beköszöntővel megszaporodhat az otthon töltött esték száma. Ilyenkor szívesen olvasunk vagy mozizunk, mely mellé tökéletes lesz egy finom keksz rágcsának.