Jalapeño

Jalapeño

Leírás

A chili paprika egyik vastag húsú fajtája. A mexikói Xalapa városról kapta nevét, ahol hagyományosan termesztik. Méretét tekintve közepes, illetve nagy, csípőssége szerint lehet csípős vagy nagyon csípős. Többnyire az éretlen, zöld színű termést árulják, ugyanis az éréssel a jalapeño egyre édesebbé válik, veszít csípősségéből és piros színű lesz. A különféle salsák (szószok) pikáns ízét a jalapeño biztosítja.

Mikor vegyem

Frissen, amikor kapható. Üvegben bármikor.

hogyan tároljam

A friss jalapeñot hűvös, száraz helyen tároljuk. Az üveges változatot felbontás után tegyük hűtőbe.

100g Jalapeño

fehérjetartalom

0.92 g

zsírtartalom

0.664 g

szénhidráttartalom

4.74 g

víztartalom

88.89 g

Hány kalória

gramm

jalapeño?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1671 mg

Kalcium

23 mg

Foszfor

18 mg

Magnézium

15 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.19 g

C vitamin

10 mg

Béta-karotin

968 µg

E vitamin

0.69 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.92 g

Zsír

telített zsírsav

0.097 g

egyszeresen telített zsírsav

0.053 g

többszörösen telített zsírsav

0.514 g

ásványi anyagok

Kalcium

23 mg

Vas

1.88 mg

Magnézium

15 mg

Foszfor

18 mg

Nátrium

1671 mg

Cink

0.34 mg

Réz

0.146 mg

Mangán

0.114 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2.6 g

cukor

2.14 g

víz

88.89 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.043 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.038 mg

Niacin - B3 vitamin

0.403 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.416 mg

Folát

14 µg

Alfa-karotin

32 µg

Béta-karotin

968 µg

Béta-kriptoxantin

72 µg

Lutein+zeaxantin

657 µg

E vitamin

0.69 mg

K vitamin

12.9 µg

A vitamin

85 µg

C vitamin

10 mg

B6 vitamin

0.19 g

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.