r
Nosalty Logó

Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal

Pikács Árpád
Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

túrógombóc

eperleves

280
Kalória
8.8g
Fehérje
36.2g
Szénhidrát
11.9g
Zsír
389.8g
Víz
8.9g
Koleszterin
4g
Élelmi rost
26.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

túrógombóc

eperleves

Összesen 280 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

túrógombóc

eperleves

Összesen 2228 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

túrógombóc

eperleves

Összesen 58 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.4 g
  • Cink
    49 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    389.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    23 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    248 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    455 micro
Összesen 280 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.4 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3834.9 g
  • Cink
    396 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    1097 mg
  • Vas
    310 mg
  • Magnézium
    494 mg
  • Foszfor
    1188 mg
  • Nátrium
    302 mg
  • Réz
    17 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    289.9 g
  • Cukor
    209 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    3118.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    317 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    572 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    271 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    38 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    181 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1985 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3641 micro
Összesen 2228 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    98.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    80.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 58 kcal

Elkészítés

túrógombóc

  1. A tejből és a grízből tejbegrízt főzünk, kb. 50 gramm cukorral édesítjük és belekaparjuk egy vaníliarúd magjait is. A cukrot érdemes csak a végén hozzáadni, így biztosan nem ég le a tejbegríz. Amikor kész, hagyjuk kihűlni.
  2. A kihűlt grízhez adjuk a túrót, hozzáreszeljük egy citrom héját, jöhet bele kevés tejföl, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
  3. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben lepirítjuk úgy, hogy közben cukorral (kb. 50g) folyamatosan, apránként meg-megszórjuk, így karamellizálva azt. Érdemes a pirításhoz hozzáadni a levesből hátramaradt fűszereket is, így még intenzívebb íze lesz az ételünknek.
  4. A masszából bevizezett vagy kesztyűs kézzel dióméretű golyóbisokat gyúrunk, amiket aztán meghempergetünk a pirított mandulában.

eperleves

  1. A leveshez a fagyasztott epret forrázzuk, nem főzzük, hiszen egy nagyon lédús gyümölcsről van szó, amiből kár lenne főzéssel kiűzni az ízeket és a színt. A forrázóvizet (kb. 1,5 liter) a cukorral és kevés sóval ízesítjük, majd forralni kezdjük.
  2. Közben egy kis forralóba teszünk némi vizet (kb. 0,5 litert), ebbe jöhet bele a szegfűszeg, a fahéj és a vaníliarúd a túrógombócból megmaradt, kikapart héja. A fűszeres vízből ezután redukciót készítünk, azaz folyamatosan forraljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
  3. A leredukált, fűszeres vizet egy szűrőn keresztül hozzáöntjük a nagyobb lábasban lévő vízhez, majd beletesszük a fagyasztott epret is. Hagyjuk benne ázni legalább negyed órát, amíg kiolvad az eper és ezáltal lehűl a víz.
  4. Az epret ezután alaposan összeturmixoljuk a forrázóvízzel és adunk hozzá ízlés szerint bazsalikomot is.
  5. Tálaláshoz először a túrógombócokat helyezzük a tányérok aljára, eköré öntjük a leturmixolt eperlevest. Tejfölpettyekkel és bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 15 p

A legújabb Árpi keni-vágja epizódban Pikács Árpi egy üdítő, könnyed eperlevessel lepett meg minket, amit pirított mandulába forgatott túróbonbonokkal tálalt. A leves elkészítése egyáltalán nem nehéz, ugyanakkor nagyon trükkös, praktikákkal teli az a mód, ahogy Árpi állítja össze, így rengeteget tanulhatunk tőle. Bár krémlevesről van szó, a gyümölcsöt nem főzzük, hanem forrázzuk, a végeredmény pedig nem a megszokott, tejszínes-krémes leves, hanem egy sokkal letisztultabb, ízesebb gyümölcslé, amit a tejfölpettyek és a ropogós, ízes, túrós gombócok egészítenek ki egy teljese egésszé. Az egészben pedig az a legjobb, hogy kimondottan fagyasztott gyümölcsből érdemes készíteni, így pedig egész évben élvezhetjük, nem csak eperszezonban!

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Így védekezhetünk a dió legkellemetlenebb kártevője ellen

A nyári hónapokban újra felüti a fejét a diófák egyik legveszélyesebb kártevője, a nyugati dióburok-fúrólégy. Ez az Észak-Amerikából származó rovar először 2012-ben jelent meg hazánkban, mára viszont már országosan elterjedt, és különösen nagy károkat okoz a diótermesztésben.

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.