r
Nosalty Logó

Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Pikács Árpád
Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

túrógombóc

eperleves

Összesen 280 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

túrógombóc

eperleves

Összesen 2228 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír

túrógombóc

eperleves

Összesen 58 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.4 g
  • Cink
    49 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    389.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    23 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    248 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    455 micro
Összesen 280 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.4 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3834.9 g
  • Cink
    396 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    1097 mg
  • Vas
    310 mg
  • Magnézium
    494 mg
  • Foszfor
    1188 mg
  • Nátrium
    302 mg
  • Réz
    17 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    289.9 g
  • Cukor
    209 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    3118.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    317 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    572 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    271 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    38 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    181 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1985 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3641 micro
Összesen 2228 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    98.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 58 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

túrógombóc

eperleves

Elkészítés

túrógombóc

  1. A tejből és a grízből tejbegrízt főzünk, kb. 50 gramm cukorral édesítjük és belekaparjuk egy vaníliarúd magjait is. A cukrot érdemes csak a végén hozzáadni, így biztosan nem ég le a tejbegríz. Amikor kész, hagyjuk kihűlni.
  2. A kihűlt grízhez adjuk a túrót, hozzáreszeljük egy citrom héját, jöhet bele kevés tejföl, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
  3. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben lepirítjuk úgy, hogy közben cukorral (kb. 50g) folyamatosan, apránként meg-megszórjuk, így karamellizálva azt. Érdemes a pirításhoz hozzáadni a levesből hátramaradt fűszereket is, így még intenzívebb íze lesz az ételünknek.
  4. A masszából bevizezett vagy kesztyűs kézzel dióméretű golyóbisokat gyúrunk, amiket aztán meghempergetünk a pirított mandulában.

eperleves

  1. A leveshez a fagyasztott epret forrázzuk, nem főzzük, hiszen egy nagyon lédús gyümölcsről van szó, amiből kár lenne főzéssel kiűzni az ízeket és a színt. A forrázóvizet (kb. 1,5 liter) a cukorral és kevés sóval ízesítjük, majd forralni kezdjük.
  2. Közben egy kis forralóba teszünk némi vizet (kb. 0,5 litert), ebbe jöhet bele a szegfűszeg, a fahéj és a vaníliarúd a túrógombócból megmaradt, kikapart héja. A fűszeres vízből ezután redukciót készítünk, azaz folyamatosan forraljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
  3. A leredukált, fűszeres vizet egy szűrőn keresztül hozzáöntjük a nagyobb lábasban lévő vízhez, majd beletesszük a fagyasztott epret is. Hagyjuk benne ázni legalább negyed órát, amíg kiolvad az eper és ezáltal lehűl a víz.
  4. Az epret ezután alaposan összeturmixoljuk a forrázóvízzel és adunk hozzá ízlés szerint bazsalikomot is.
  5. Tálaláshoz először a túrógombócokat helyezzük a tányérok aljára, eköré öntjük a leturmixolt eperlevest. Tejfölpettyekkel és bazsalikomlevelekkel díszítjük.
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 196
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal
Pikács Árpád 10 recept

A legújabb Árpi keni-vágja epizódban Pikács Árpi egy üdítő, könnyed eperlevessel lepett meg minket, amit pirított mandulába forgatott túróbonbonokkal tálalt. A leves elkészítése egyáltalán nem nehéz, ugyanakkor nagyon trükkös, praktikákkal teli az a mód, ahogy Árpi állítja össze, így rengeteget tanulhatunk tőle. Bár krémlevesről van szó, a gyümölcsöt nem főzzük, hanem forrázzuk, a végeredmény pedig nem a megszokott, tejszínes-krémes leves, hanem egy sokkal letisztultabb, ízesebb gyümölcslé, amit a tejfölpettyek és a ropogós, ízes, túrós gombócok egészítenek ki egy teljese egésszé. Az egészben pedig az a legjobb, hogy kimondottan fagyasztott gyümölcsből érdemes készíteni, így pedig egész évben élvezhetjük, nem csak eperszezonban!

Hozzávalók

túrógombóc

eperleves

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili