Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis vadas - "Álvadász" módra

Hamis vadas - "Álvadász" módra
Hamis vadas - "Álvadász" módra
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rendőrségi jegyzőkönyv, N. N. Kunszt beismerő vallomása 2011.01.19.: „…kérem, én nem tudtam, hogy ezt nem szabad. Az úgy volt, hogy elővettem a pénztárcámat, és lefizettem. Először a hentest, aztán a zöldségest is, hogy ne legyenek tanuk. Aztán elhoztam, feldaraboltam, és elkészítettem. Megvolt az egész 2 óra alatt. Nekem kérem nincs 6-8 órám arra, hogy előkészüljek, meg keresgéljek. Ha tudtam volna, akkor is így cselekedtem volna. Őszintén uraim, ez ekkora bűn? Hogy egy pulykával követtem el? Miért lett volna jobb egy vad? Azért, mert mások így csinálják? Nem értem... Mit fog ehhez szólni az asszony? Mennyit lehet ezért kapni?"...mondjuk zóna adagban, menüben 690 ft-ot, egy középkategóriás étteremben 1590 ft-ot…Szóval, hogyan készítsünk hagyományos vadast egyszerűen, gyorsan, hamisan?
Álvadász mártás:

Lőj 50-60 dkg pulyka felsőcomb filét, és vágd fel 1 cm-es szeletekre. Sózd, borsozd. Egy serpenyőben forrósíts fel 3 evőkanál olívaolajat, és a hús mindkét oldalát pirítsd 2-2 percig. A serpenyőt ne mosd el, csak tedd félre. A combot dobd bele egy nagyobb fazékba. Most jöhet egy kis rileksz az egésznek, a dzsákuzzi.

Pucolj meg 1 vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, dobd a csirke mellé, és engedd fel annyi vízzel, ami épp csak elfedi. Bele a babérlevél, az 1 kk só, 1 kk bors. Fedd le, és jöhet a hidromasszázs, forrald fel. Ha felforrt, kicsit vedd lejjebb, hogy gyöngyözzön, mint a homlokom a fenti vallatáskor. Kb. 10 perc múlva a pulyka utolsó lehelete hab formájában feljön a tetejére. Ezt egy nagy szűrőkanállal szedd le. Újabb 10 perc múlva, dobj bele egy húsleves-kockát. Pucold meg, és kozkázd fel az összes zöldséget, lehet amorf alakúra, és szórd bele a fazékba. Ha szükséges, akkor pótold a vizet, de csak épp ellepje. Fedd le, főzd őket együtt 1 órán át. Ha kész, zárd el a tűzhelyet (magad elől egy biztonságos helyre), a húst szedd ki egy külön tányérra. Ha meghűlt, akkor kapd elő a botmixert, és fazékban turmixold át az egészet. Tegyél bele ízlés szerint 1-2 ek mustárt, 2 dl tejfölt, 1 tk borecetet, 1kk barna cukrot. Jól keverd össze. Kóstold, és ha kell, sózd meg. Tedd félre.

Álzsemlegombóc:

5 szelet teljes kiőrlésű kenyeret kockázz fel 2 cm-es darabokra, és abban a serpenyőben, amiben a csirke pirult, pirítsd meg aranybarnára. Ha kész, szórd bele egy tálba, üss rá 2 tojást, apríts bele 1-1 kis marék snidlinget és petrezselymet. Tegyél bele 5 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza fehér lisztet (minden nagyobb bevásárló helyen kapható). Sózd meg, és gyúrd össze. Forralj fel egy fazékban vizet, sózd meg. Ha forr, akkor vedd le közepesre. A kezedre önts egy kis olívaolajat (így nem lesz olyan, mintha amatőr agyaggalamb készítő tanfolyamon lennél), és gyúrj 5-6 cm-es gombócokat. Tedd be őket a forrásban lévő vízbe, és várd meg míg, feljönnek, majd hagyd még őket benne 5 percig, aztán végeztél.


hozzávalók / 4 adag

A vadashoz

A zsemlegombóchoz

ajánlat

Álleesés:

Tálalhatod. Díszítheted petrezselyemmel, snidlinggel, tejföllel.

Na, mi az ítélet, bíró úr? Vadas?


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vadas mártáshoz a pulykacombot (csirkemellett) vágjuk fel 1 cm-es szeletekre, sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben mindkét oldalát pirítsuk 2-2 percig, majd tegyük őket egy nagyobb fazékba.
  2. Tegyünk a fazékba az egész vöröshagymát és a fokhagymákat is, majd jöhet a só és a bors. Engedjük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, és forraljuk fel. Ha felforrt, habozzuk le. Főzzük így 10 percig
  3. Jöhet a húsleves-kocka, babérlevél, majd az összes zöldség felkockázva. Szórjuk bele a fazékba, és pótóljuk a vizet, ha kell, de éppen csak ellepje. Főzzük együtt 1 órán át.
  4. Ha kész, a húst és a babérlevelet szedjük ki, majd az egészet turmixoljuk össze. Mehet bele a tejföl, ecet, mustár, cukor.
  5. Agombóchoz forraljunk fel egy nagy fazékban vizet, és sózzuk meg.
  6. A kenyérszeleteket kockázzuk fel 2 cm-esre, és píritsuk meg abban a serpenyőben, amiben a csirke sült.
  7. Szórjuk őket egy tálba, és jöhet a liszt, só, tojás, felaprított snidling és petrezselyem.
  8. Alaposan gyúrjuk össze. A kezünket kenjük be olívaolajjal, és formázzunk gombócokat.
  9. A vizet forraljuk fel, de csak gyöngyözzön. Tegyük bele a gombócokat, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a tetejére. Ha feljött, akkor zárjuk el, de hagyjuk még benne 5 percig.
  10. Tálaláskor díszíthetjük tejföllel és a maradék zöldekkel (petrezselyem-snidling).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 639
elküldve: 2
receptkönyvben: 149
elkészítve: 11/14
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vadas, vadas mártás, zsemlegombóc, pulyka vadassal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szépróza
szépróza / szépróza Thu, 2013-09-12 14:18

Kedves nemnagykunszt,

írnál nekem metrikus egységben megadott mértékegységet a kenyérhez? nem tudom mekkora kenyérből vágsz és mekkora szeleteket, ami nagyban hátráltatja a zsemlegombóc elkészítésének folyamatát.
nem, az "amennyit felvesz", "amikor jónak tűnik", "nokedlitészta állagú legyen" jellegű válaszok számomra annyi jelentéssel bírnak, mintha neked mondjuk azt mondanám, hogy bilabiális zöngétlen spiráns. (remélem beletrafáltam, és nem voltál nyelvszakos...)
köszönöm :-)

kiscsigusz
kiscsigusz Thu, 2011-02-24 09:36

Szia!
Már a blogodon is megcsodáltam, imádom :) Már csak a story miatt is megéri :)
De ha ezt elkészítem én leszek az ÁLL-vadász, aki a leesett állakat vadássza :D (Bocs, kora reggel van.)
Üdv, kiscsigusz

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-02-24 09:19

Hát az enyém az, hogy felvettem a receptjeim közé!:-))
Tutira jó lehet, és pulyka felsőcombfilét szoktam is venni:-)) Úgyhogy rácsapok erre a receptre.
Még nincs megfőzve, de szerintem megéri nem csak felvenni, elkészíteni is.
Ha elkészítem, megírom, mit mondott rá a család.:-)))
Szép napot! Éva-Anyóca

Ja igen: A story az egészen egyszerűen Király!!:-)))

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Thu, 2011-02-24 09:35

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm :), nálunk tegnap is ez volt, mert szinte mindenki szereti. A zsemlegombócokkal nem mindig erőlködök a gyerkóc egyébként is jobban szereti makarónival..., de gondolom ez másnál is így van.
Várom a híreket a Te hamisításodról :)
Üdv
Nemnagykunszt

746
pulyka felsőcomb 60 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 4 db
leveskocka 1 db
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 2 kis db
burgonya 1 db
karalábé 1 db
zeller 1 db
1 kk
fekete bors 1 kk
barna cukor 0.5 teáskanál
tejföl 2 dl
mustár 1 ek
fehérborecet 1 tk
olívaolaj 1 ek
kenyér 5 szelet
olívaolaj 1 ek
snidling 0.5 csokor
petrezselyem 0.5 csokor
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 5 evőkanál
tojás 2 db
0 ízlés szerint