r
Nosalty Logó

Graham-tönkölykenyér magokkal

edan
Graham-tönkölykenyér magokkal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

188
Kalória
6.8g
Fehérje
31.9g
Szénhidrát
4.6g
Zsír
37.1g
Víz
-
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
2.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 188 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2236 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 226 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    757.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    459 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    37.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 188 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.1 g

Zsír

  • Összesen
    54.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9087.9 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    330 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    834 mg
  • Foszfor
    2261 mg
  • Nátrium
    5503 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    382.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

Víz

  • Összesen
    445.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    973 micro
Összesen 2236 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    918 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    556 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 226 kcal

Elkészítés

  1. Langyos vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  2. Az élesztős vízbe mérjük a sót, a C-vitamint, az olajat, a sikért,majd a liszteket is. Sima, ruganyos tésztává keverjük/dagasztjuk: ezt legkönyebben a kenyérsütőgép dagasztójával tehetjük meg, de kézzel is kidagaszthatjuk10 perc alatt. Ha a tészta összeállt, belegyúrjuk a durvára vágott magokat is. Egy edénybe tesszük, letakarjuk, és meleg helyre tesszük kelni kb. 30-40 percre. Ha a kenyérsütővel dagasztattuk be, akkor hagyjuk abban a tésztát.
  3. Ha kissé megkelt, emeljük ki az edényből, és gyengéden formázzuk meg, hajtogassuk kenyér alakúvá, de ne püföljük ki belőle az összes levegőt. Helyezzük abba az edénybe, melyben sütni szeretnénk, vágjuk be a tetejét néhány helyen.
  4. Én cserép/római/európa tálban szeretem sütni, mert ez jól megtartja a nedvességet a kenyér körül sütés közben. Az ilyen edényekkel előírásszerűen járjunk el, azaz használat előtt áztassuk 20 percig vízbe. Ezt követően az alja belsejét töröljük szárazra, és helyezzünk bele sütőpapírt -mert a kenyér hajlamos leragadni - erre tegyük a megformázott tésztát. Fedjük le a tetejével, hagyjuk 40 percig kelni.
  5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyük bele a megkelt kenyeret lefedve.
  6. Sima tepsiben vagy teflontepsiben is lehet kenyeret sütni: ebben az esetben tegyünk egy edényben vizet (kb. 1/2 litert) a sütőtérbe, már a sütő felmelegítésekor. A kelési időre konyharuhával fedjük le a tepsit, a sütést fedél nélkül kezdjük meg. Ugyanúgy 200 fokra melegítsük elő a sütőt, mint a cserépedényben történő sütéskor, de amint belehelyezzük a tepsit, mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra.
  7. A kenyér kb. 45-50 perc alatt sül készre. A cserépedény tetejét a 30. percben vegyük le (vigyázzunk, hogy a felcsapódó gőz meg ne égessen), így süssük tovább a kenyeret. Ha szép barna, vegyük ki a formából, és hideg vízzel kenjük meg a tetejét, 30-40 perc múlva fel is szelhetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 15x28

Évek óta sütök kenyeret: nincs finomabb a friss házi kenyérnél, melyről az utolsó morzsáig tudom, hogy mit tartalmaz.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...