Graham-tönkölykenyér magokkal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
edan
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
188
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
375g víz0 kcal
-
100g graham-liszt332 kcal
-
100g zabliszt404 kcal
-
300g tönkölybúza liszt1014 kcal
-
20g tökmag89 kcal
-
10g fenyőmag67 kcal
-
10g lenmag53 kcal
-
10g szezámmag57 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
14g só0 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
5g sikér19 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
Összesen
2236
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
37.9g víz0 kcal
-
10.1g graham-liszt34 kcal
-
10.1g zabliszt41 kcal
-
30.3g tönkölybúza liszt102 kcal
-
2g tökmag9 kcal
-
1g fenyőmag7 kcal
-
1g lenmag5 kcal
-
1g szezámmag6 kcal
-
1.6g napraforgó olaj14 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1.4g só0 kcal
-
2 kcal
-
0.5g sikér2 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
Összesen
226
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 757.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 459 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 37.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
188
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.1 g
Zsír
-
Összesen 54.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9087.9 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 330 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 834 mg
-
Foszfor 2261 mg
-
Nátrium 5503 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 382.3 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 445.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 376 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 973 micro
Összesen
2236
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 918 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 228 mg
-
Nátrium 556 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 45 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
226
kcal
Hozzávalók
-
375 ml víz
-
100 g graham-liszt
-
100 g zabliszt
-
300 g tönkölybúza liszt
-
20 g tökmag
-
10 g fenyőmag
-
10 g lenmag
-
10 g szezámmag
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 teáskanál cukor
-
2 tk só
-
1 tk sikér
Elkészítés
- Langyos vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni.
- Az élesztős vízbe mérjük a sót, a C-vitamint, az olajat, a sikért,majd a liszteket is. Sima, ruganyos tésztává keverjük/dagasztjuk: ezt legkönyebben a kenyérsütőgép dagasztójával tehetjük meg, de kézzel is kidagaszthatjuk10 perc alatt. Ha a tészta összeállt, belegyúrjuk a durvára vágott magokat is. Egy edénybe tesszük, letakarjuk, és meleg helyre tesszük kelni kb. 30-40 percre. Ha a kenyérsütővel dagasztattuk be, akkor hagyjuk abban a tésztát.
- Ha kissé megkelt, emeljük ki az edényből, és gyengéden formázzuk meg, hajtogassuk kenyér alakúvá, de ne püföljük ki belőle az összes levegőt. Helyezzük abba az edénybe, melyben sütni szeretnénk, vágjuk be a tetejét néhány helyen.
- Én cserép/római/európa tálban szeretem sütni, mert ez jól megtartja a nedvességet a kenyér körül sütés közben. Az ilyen edényekkel előírásszerűen járjunk el, azaz használat előtt áztassuk 20 percig vízbe. Ezt követően az alja belsejét töröljük szárazra, és helyezzünk bele sütőpapírt -mert a kenyér hajlamos leragadni - erre tegyük a megformázott tésztát. Fedjük le a tetejével, hagyjuk 40 percig kelni.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyük bele a megkelt kenyeret lefedve.
- Sima tepsiben vagy teflontepsiben is lehet kenyeret sütni: ebben az esetben tegyünk egy edényben vizet (kb. 1/2 litert) a sütőtérbe, már a sütő felmelegítésekor. A kelési időre konyharuhával fedjük le a tepsit, a sütést fedél nélkül kezdjük meg. Ugyanúgy 200 fokra melegítsük elő a sütőt, mint a cserépedényben történő sütéskor, de amint belehelyezzük a tepsit, mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra.
- A kenyér kb. 45-50 perc alatt sül készre. A cserépedény tetejét a 30. percben vegyük le (vigyázzunk, hogy a felcsapódó gőz meg ne égessen), így süssük tovább a kenyeret. Ha szép barna, vegyük ki a formából, és hideg vízzel kenjük meg a tetejét, 30-40 perc múlva fel is szelhetjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 15x28
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 120
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 15240
- Feltöltés dátuma: 2012. november 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
edan
84 recept
Évek óta sütök kenyeret: nincs finomabb a friss házi kenyérnél, melyről az utolsó morzsáig tudom, hogy mit tartalmaz.