Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Graham-tönkölykenyér magokkal

Graham-tönkölykenyér magokkal
Graham-tönkölykenyér magokkal
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta sütök kenyeret: nincs finomabb a friss házi kenyérnél, melyről az utolsó morzsáig tudom, hogy mit tartalmaz.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  2. Az élesztős vízbe mérjük a sót, a C-vitamint, az olajat, a sikért, majd a liszteket is. Sima, ruganyos tésztává keverjük/dagasztjuk: ezt legkönyebben a kenyérsütőgép dagasztójával tehetjük meg, de kézzel is kidagaszthatjuk 10 perc alatt. Ha a tészta összeállt, belegyúrjuk a durvára vágott magokat is. Egy edénybe tesszük, letakarjuk, és meleg helyre tesszük kelni kb. 30-40 percre. Ha a kenyérsütővel dagasztattuk be, akkor hagyjuk abban a tésztát.
  3. Ha kissé megkelt, emeljük ki az edényből, és gyengéden formázzuk meg, hajtogassuk kenyér alakúvá, de ne püföljük ki belőle az összes levegőt. Helyezzük abba az edénybe, melyben sütni szeretnénk, vágjuk be a tetejét néhány helyen.
  4. Én cserép/római/európa tálban szeretem sütni, mert ez jól megtartja a nedvességet a kenyér körül sütés közben. Az ilyen edényekkel előírásszerűen járjunk el, azaz használat előtt áztassuk 20 percig vízbe. Ezt követően az alja belsejét töröljük szárazra, és helyezzünk bele sütőpapírt - mert a kenyér hajlamos leragadni - erre tegyük a megformázott tésztát. Fedjük le a tetejével, hagyjuk 40 percig kelni.
  5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyük bele a megkelt kenyeret lefedve.
  6. Sima tepsiben vagy teflontepsiben is lehet kenyeret sütni: ebben az esetben tegyünk egy edényben vizet (kb. 1/2 litert) a sütőtérbe, már a sütő felmelegítésekor. A kelési időre konyharuhával fedjük le a tepsit, a sütést fedél nélkül kezdjük meg. Ugyanúgy 200 fokra melegítsük elő a sütőt, mint a cserépedényben történő sütéskor, de amint belehelyezzük a tepsit, mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra.
  7. A kenyér kb. 45-50 perc alatt sül készre. A cserépedény tetejét a 30. percben  vegyük le (vigyázzunk, hogy a felcsapódó gőz meg ne égessen), így süssük tovább a kenyeret. Ha szép barna, vegyük ki a formából, és hideg vízzel kenjük meg a tetejét, 30-40 perc múlva fel is szelhetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 15x28 cm
  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 147
elküldve: 6
receptkönyvben: 139
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

edan

Mióta szakács: 2012.11.12.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

magos cipó, tönkölykenyér, lenmagos graham-kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evahorina
evahorina Wed, 2014-04-16 18:09

nagyon finom ez a kenyér, ez lett nálam A Kenyér :) ugy sutottem mint a dagasztás nélkuli kenyeret, picit tobb vizet tettem bele, fakanállal kevertem ossze es csak 2 orát kelesztettém, mert tobb idom nem volt. De isteni lett, lyukacsos, konnyu es még másnap is nagyon finom. koszi

188
víz 375 ml
graham-liszt 100 g
zabliszt 100 g
tönkölybúza liszt 300 g
tökmag 20 g
fenyőmag 10 g
lenmag 10 g
szezámmag 10 g
napraforgó olaj 2 ek
cukor 2 teáskanál
2 tk
friss élesztő 2 dkg
sikér 1 tk
aszkorbinsav 1 késhegynyi