- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
5 kcal
-
3g só0 kcal
-
75g víz0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
43g koktélparadicsom8 kcal
-
4g rukkola1 kcal
-
25g mozzarella75 kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
12g só0 kcal
-
300g víz0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
170g koktélparadicsom31 kcal
-
15g rukkola4 kcal
-
100g mozzarella299 kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
43.6g finomliszt159 kcal
-
1.7g friss élesztő2 kcal
-
1g só0 kcal
-
26.2g víz0 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
1.2g rozmaring2 kcal
-
14.8g koktélparadicsom3 kcal
-
1.3g rukkola0 kcal
-
8.7g mozzarella26 kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1818 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 170 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 1295 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 99.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 151.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 258 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1094 micro
-
Lut-zea 208 micro
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.8 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7272 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 681 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 180 mg
-
Foszfor 1019 mg
-
Nátrium 5181 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 397.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 19 mg
Víz
-
Összesen 607.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 289 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 349 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 172 micro
-
β-karotin 1034 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4374 micro
-
Lut-zea 832 micro
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 634 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 452 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 52.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 381 micro
-
Lut-zea 73 micro
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Az élesztőt külön oldjuk fel a langyos vízben, majd adjuk hozzá az olívaolajat is. A folyékony hozzávalókat öntsük a liszthez, és kezdjük el dagasztani. Először egy fakanállal, majd kézzel vagy géppel dolgozzuk ki a tésztát, amíg szép sima és kissé lágy állagú nem lesz (kb. 10 perc).
- Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a tésztát 1-1,5 órán át, amíg a duplájára nő.
- Egy nagy tepsit kenjünk ki bőven olívaolajjal, majd borítsuk bele a megkelt tésztát. Finoman nyomkodjuk szét az ujjainkkal, hogy egyenletes, lapos téglalapot kapjunk. Ne aggódjunk, ha a tészta kissé visszahúzódik, pár perc pihentetés után könnyebben formázhatóvá válik. Ha kész, takarjuk le újra, és kelesszük további 30 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (alsó-felső sütés). A megkelt tésztába ujjainkkal nyomjunk kis lyukakat/mélyedéseket, locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal, majd szórjuk meg durva szemű tengeri sóval és friss rozmaringgal. Mehetnek rá félbevágott koktélparadicsomok, mozzarellaszeletek, lilahagymakarikák vagy olívabogyó, ha variálnánk.
- Süssük a focacciát 20–25 percig, amíg aranybarna kérget kap. Rácson hűtsük ki kicsit, majd langyosan tálaljuk, szórjuk meg kedvünkre sópehellyel vagy durva tengeri sóval, további koktélparadicsommal, rukkolával – tökéletes magában, levesek mellé vagy olasz felvágottakkal.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
- Sütés ideje: 25 p
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Ha te is odavagy az olasz konyháért, de már unod a pizzát, akkor a focaccia lesz az új kedvenced! Ez a kívül ropogós, belül pihe-puha lepénykenyér maga a mediterrán életérzés: egy jó adag olívaolaj, egy kis tengeri só, friss rozmaring – és már kész is a csoda. Szendvicsalapnak, mártogatós mellé vagy csak magában, langyosan is tökéletes. Ráadásul az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Egy marék rukkolával vagy pár szem koktélparadicsommal még izgalmasabbá teheted – és garantáltan nem marad belőle morzsa sem!
Tipp:
Ha igazán légiesen puha és lyukacsos focacciát szeretnél, ne sajnáld az időt a kelesztésre – akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőben! A hosszú, hideg kelesztéstől mélyebb íze és jobb állaga lesz. Sütés előtt pedig nyomkodd meg ujjbeggyel a tésztát, és öntözd meg bőven olívaolajjal – ez adja a jellegzetes, ropogós kérget!