r
Nosalty Logó

Puha, illatos focaccia - az olaszok kedvenc kenyere házilag

Hering András
Frissen sült házi focaccia világos alapon, ropogós aranybarna héjjal, tetején színes koktélparadicsommal, friss rukkolával, olívaolajjal és darabos mozzarellával tálalva.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

584
Kalória
19.5g
Fehérje
99.4g
Szénhidrát
11.2g
Zsír
151.8g
Víz
19.8g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
1.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 584 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2334 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 204 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1818 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    1295 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    99.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    151.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    258 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1094 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 584 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7272 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    681 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    180 mg
  • Foszfor
    1019 mg
  • Nátrium
    5181 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    397.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    607.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    289 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    349 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    172 micro
  • β-karotin
    1034 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4374 micro
  • Lut-zea
    832 micro
Összesen 2334 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    634 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    381 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 204 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Az élesztőt külön oldjuk fel a langyos vízben, majd adjuk hozzá az olívaolajat is. A folyékony hozzávalókat öntsük a liszthez, és kezdjük el dagasztani. Először egy fakanállal, majd kézzel vagy géppel dolgozzuk ki a tésztát, amíg szép sima és kissé lágy állagú nem lesz (kb. 10 perc).
  2. Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a tésztát 1-1,5 órán át, amíg a duplájára nő.
  3. Egy nagy tepsit kenjünk ki bőven olívaolajjal, majd borítsuk bele a megkelt tésztát. Finoman nyomkodjuk szét az ujjainkkal, hogy egyenletes, lapos téglalapot kapjunk. Ne aggódjunk, ha a tészta kissé visszahúzódik, pár perc pihentetés után könnyebben formázhatóvá válik. Ha kész, takarjuk le újra, és kelesszük további 30 percig.
  4. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (alsó-felső sütés). A megkelt tésztába ujjainkkal nyomjunk kis lyukakat/mélyedéseket, locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal, majd szórjuk meg durva szemű tengeri sóval és friss rozmaringgal. Mehetnek rá félbevágott koktélparadicsomok, mozzarellaszeletek, lilahagymakarikák vagy olívabogyó, ha variálnánk.
  5. Süssük a focacciát 20–25 percig, amíg aranybarna kérget kap. Rácson hűtsük ki kicsit, majd langyosan tálaljuk, szórjuk meg kedvünkre sópehellyel vagy durva tengeri sóval, további koktélparadicsommal, rukkolával – tökéletes magában, levesek mellé vagy olasz felvágottakkal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ha te is odavagy az olasz konyháért, de már unod a pizzát, akkor a focaccia lesz az új kedvenced! Ez a kívül ropogós, belül pihe-puha lepénykenyér maga a mediterrán életérzés: egy jó adag olívaolaj, egy kis tengeri só, friss rozmaring – és már kész is a csoda. Szendvicsalapnak, mártogatós mellé vagy csak magában, langyosan is tökéletes. Ráadásul az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Egy marék rukkolával vagy pár szem koktélparadicsommal még izgalmasabbá teheted – és garantáltan nem marad belőle morzsa sem!

Tipp:
Ha igazán légiesen puha és lyukacsos focacciát szeretnél, ne sajnáld az időt a kelesztésre – akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőben! A hosszú, hideg kelesztéstől mélyebb íze és jobb állaga lesz. Sütés előtt pedig nyomkodd meg ujjbeggyel a tésztát, és öntözd meg bőven olívaolajjal – ez adja a jellegzetes, ropogós kérget!

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek