Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teljes kiőrlésű kenyér pörkölt magvakkal

Teljes kiőrlésű kenyér pörkölt magvakkal
Teljes kiőrlésű kenyér pörkölt magvakkal
50 perc / előkészület: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kollégámmal akárhányszor egy asztalhoz kerültünk, mindig lecsót hozott otthonról ebédre és mellé valami gyönyörűséges, barna szélű, morzsás-magvas, hihetetlenük guszta házi kenyeret harapott. Majd' egy hónapon keresztül rágtam a fülét, hogy az asszonnyal írassa le a receptjét, habár fejből is el tudta mondani, mivel sok éve csak ezt a kenyérkét sütik otthon.
Az eredeti recept maximum 10-20 dkg nem fehérlisztet ír, én  - más választás nem lévén - majdnem 30 dekányi teljes kiőrlésű búzalisztet adtam a sima liszthez, és így is gyönyörűen megkelt, a tésztája levegős, puha lett. A magvakat sem muszáj megpirítani, főleg a mákot nem. 8) De szerintem isteni ízt kölcsönöz bármiféle sós pékárunak. Én most 1-1 evőkanál felaprított kesudiót és szezánmagot pörköltem hozzá.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A magokat teflonserpenyőben, kis lángon, állandó keverés mellett pirítsuk aranybarnára-illatosra.
  2. Mély tálban keverjük el a meleg vizet a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük rá a liszteket, a már langyosra hűlt magokat és a sót.
  3. Fakanállal keverjük el alaposan csomómentesre. Nem szükséges kézzel gyúrni.
  4. Ha összekeverés azonnal sütjük, mert nincs időnk állni hagyni, akkor keverjük bele az ecetet is. Lágy, majdhogynem folyékony tésztát kapunk.
  5. Öntsük kivajazott kenyérsütőformába vagy jénai tálba, hagyjuk állni 20-30 percet, amíg a tészta kicsit megdagad, de ne hagyjuk, hogy az edény széléig feljöjjön, mert akkor sütés közben kifut.
  6. Hideg sütőbe téve, míg szép barna nem lesz.
  7. Ha kész, borítsuk ki a kenyeret a fomából, és hagyjuk hűlni, 2 fakanál nyelével a két végénél alátámasztva, hogy alulról ne vizesedjék be.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 974
elküldve: 5
receptkönyvben: 163
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

dagasztás nélküli magvas barna kenyér, pirított magvas kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata lizátor
Kata_lin / Kata lizátor Sat, 2012-01-07 20:23

Kíváncsi voltam, hogy ebből a "folyékony" tésztából mi sül ki, ezért elkészítettem. Nekem nem igazán jött be.
1 órát sütöttem (gázsütőben), de még így is mintha kicsit nyerses lenne.
És rájöttem, hogy azért fontos a második kelesztés a kenyereknél, mert akkor sokkal homogénabb lesz a belseje, kis lyukacsokkal. De ha csak egyszer kelesztek (mint ennél a receptén is), akkor nagy lyukacsok lesznek, és abból is kevés.

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2012-01-08 11:21

Kedves Kata! Sajnálom, hogy csalódnod kellett ebben a kenyérben. Nem tudom, mi lehetett a gond, nekem mindig szépen átsül 45 perc alatt - igaz nagyon szuper villanysütőm van. 8) Én is szoktam dagasztott, kelesztett kenyeret is sütni, ezt a receptet akkor veszem elő, amikor szorít az idő.
És az is igaz, hogy az efféle gyors kenyerek frissen a legjobbak, a harmadik napon már eléggé morzsálódnak, ahogy elkezdenek kiszáradni. Rengeteg remek kenyér recept van fent az oldalon, nézz körül, biztosan találsz az ízlésednek megfelelőt. További élvezetes sütögetést!
Viki

501
finomliszt 25 dkg
teljes kiőrlésű liszt 25 dkg
víz 5 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 1 teáskanál
2 teáskanál
lenmag 2 ek
almaecet 2 ek
vaj 1 ek