Ferrari - Forma 1 torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
Hozzávalók a piskótához
-
46g tojás58 kcal
-
8g tej5 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
3 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
13g rétesliszt46 kcal
Hozzávalók a gyümölcsös csodakrémhez
-
25g málna13 kcal
-
33g gyümölcsjoghurt32 kcal
-
1g zselatin4 kcal
-
84 kcal
Hozzávalók a vajkrémhez
Hozzávalók a fondanthoz
-
50g pillecukor159 kcal
-
14 kcal
-
3g víz0 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
899
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
Hozzávalók a piskótához
-
550g tojás692 kcal
-
100g tej56 kcal
-
90g cukor348 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
150g rétesliszt546 kcal
Hozzávalók a gyümölcsös csodakrémhez
-
300g málna156 kcal
-
400g gyümölcsjoghurt384 kcal
-
15g zselatin50 kcal
-
400g növényi habtejszín1004 kcal
Hozzávalók a vajkrémhez
Hozzávalók a fondanthoz
-
600g pillecukor1908 kcal
-
171 kcal
-
32g víz0 kcal
-
600g porcukor2322 kcal
-
21g vaj151 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
10761
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
Hozzávalók a piskótához
-
14.4g tojás18 kcal
-
2.6g tej1 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
3.9g rétesliszt14 kcal
Hozzávalók a gyümölcsös csodakrémhez
-
7.8g málna4 kcal
-
10.4g gyümölcsjoghurt10 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
-
10.4g növényi habtejszín26 kcal
Hozzávalók a vajkrémhez
-
7.8g vaj56 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g tej0 kcal
Hozzávalók a fondanthoz
-
15.7g pillecukor50 kcal
-
1.2g étkezési keményítő4 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
15.7g porcukor61 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
279
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 34.4 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 208 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 588.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 211 mg
-
Nátrium 219 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138.8 g
-
Cukor 110 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 244 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 239 micro
Összesen
899
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 133.1 g
Zsír
-
Összesen 413.1 g
-
Telített zsírsav 271 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 2499 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7060.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 220 mg
-
Kálcium 1478 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 2528 mg
-
Nátrium 2623 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1665.7 g
-
Cukor 1323 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 830.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2976 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 345 micro
-
Kolin: 1536 mg
-
Retinol - A vitamin: 2928 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 543 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2870 micro
Összesen
10761
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 184.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
279
kcal
Hozzávalók
Hozzávalók a piskótához
-
10 db tojás
-
10 ek tej
-
9 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csomag sütőpor
-
10 evőkanál rétesliszt
Hozzávalók a gyümölcsös csodakrémhez
-
4 dl gyümölcsjoghurt
-
15 g zselatin
-
4 dl növényi habtejszín
Hozzávalók a vajkrémhez
-
300 g vaj
-
200 g porcukor
-
0.5 teáskanál vanília kivonat
-
1 csipet só
-
0.5 ek tej
Hozzávalók a fondanthoz
-
45 g étkezési keményítő
-
4 ek víz
-
600 g porcukor
-
1.5 ek vaj
Elkészítés
Hozzávalók a piskótához
- A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az átszitál réteslisztet és sütőport, végül a tejet.
- Miután kellően összekevertük, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéhez, és óvatosan, hogy a habot ne törjük, összekeverjük.
- Kivajazott és kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, 3 egyelő részre vágjuk.
Hozzávalók a gyümölcsös csodakrémhez
- A hideg növényi tejszínt kemény habbá verjük.
- Az epret felszeleteljük, a meggyet és szedret kettévágjuk, a többi gyümölcsöt egy darabban hagyjuk.
- A gyümölcshöz adjuk a joghurtot, majd az 1 dl vízben elkevert és mikróban felmelegített zselatint is.
- A felvert tejszínhez adagoljuk a gyümölcsös keveréket, és óvatosan összekeverjük.
- Tortatálcára helyezzük az első piskótalapot, majd egyenletesen megkenjük a gyümölcsös krémmel. Ezután jöhet rá az újabb piskótalap, és újabb réteg gyümölcsös krém, amire ráhelyezzük a 3. piskótalapunkat is. A tortánkat hűtőbe tesszük, míg a vajkrém elkészül.
Hozzávalók a vajkrémhez
- A vajat robotgéppel átdolgozzuk, hozzáadjuk a csipet sót és a vanília kivonatot és a tejet.
- A porcukrot folyamatosan adagoljuk. Pontosan nem lehet megmondani, mennyi porcukrot vesz fel a vaj. A vajkrémnek nem szabad sem túl folyósnak, sem túl keménynek lennie. Ha elkészültünk a vajkrémmel, kivesszük a hűtőből a tortánkat, és tortasimító segítségével egyenletesen felvisszük rá a vajkrémet. Ezután visszatesszük a hűtőbe a fondant elkészüléséig.
Hozzávalók a fondanthoz
- A keményítőt és a porcukrot beleszitáljuk egy edénybe.
- Egy másik, mikróban melegíthető tálat kivajazunk, és belerakjuk az apróra vágott pillecukrot és a vizet.
- A mikrót maximum fokozatra kapcsoljuk, és belerakjuk a pillecukros edényünket kb. 35 másodpercre.
- Kivesszük az edényt a mikróból, és egy fakanállal átkeverjük, majd újra visszarakjuk ugyanennyi időre. A folyamatot addig ismételjük, amíg minden pillecukor teljesen elolvad..
- Mivel én folyékony színezővel dolgozom, ezért már a porcukor adagolása előtt több részletre szedtem a pillecukros vizet, ezekbe raktam bele a folyékony színezőt.
- Ezután kisebb adagokban elkezdjük adagolni hozzájuk a porcukrot, és közben fakanállal kevergetjük.
- Ha már kézmelegre hűlt, kézzel folyatjuk tovább a fondant összedolgozását. Egy porcukorral megszórt nyújtódeszkára vagy szilikonos alapra tesszük. Minden színes fondant részt egyneműre gyúrunk.
- A piros fondantot sodrófával 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és beburkoljuk vele a tortát. A fekete-fehér kockákat egyesével kivágjuk, majd felhelyezzük a torta oldalára. Az emblémát az előre nyomtatott sablon alapján körberajzoljuk a fondanton, majd kivágjuk. A tetejére felhelyezzük a csíkokat. Fekete ételszínezékkel megfestjük a lovat.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 2
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1760
- Feltöltés dátuma: 2017. június 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17514 recept
Amikor megláttam a felhívást, nem volt kérdés, milyen tortát fogok alkotni. A párom egyik legnagyobb szenvedélye a Forma 1, azon belül is a Ferrari csapata. A közös évek alatt én is megszerettem, és közös szenvedéllyé vált a Forma1 nézése. A mi szerelmünket most ez a torta szimbolizálja . :)