Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (2)

leírás

Az ételfestékek élelmiszer adalékanyagok, melyek az élelmiszereknek tetszetősebb külsőt kölcsönöznek és kielégítik a fogyasztó színelvárásait. Az élelmiszer előállítása során fellépő színvesztést is ezekkel ellensúlyozzák.
Igen csekély hányaduk tisztán növényi eredetű (pl. Betanoin vagy klorofil); ezeken kívül fellelhetők természetazonos és teljesen szintetikus vegyületek is.
Sok szintetikus ételfestéket a XIX. sz. végén találtak fel; és csak 1887-től tiltotta be az első élelmiszer törvény Németországban a nehézfémeket tartalmazó adalékanyagok alkalmazását.
EU-rendelet alapján, ha egy táplálék finomítására ételfestéket alkalmaznak, akkor az adalékanyagnak minősül és egy "E" azonosítóval ellátva kell az élelmiszereken feltüntetni.
Elsősorban az élelmiszerek színezésére használják, pl. a gumimacik esetében arra törekednek, hogy a zselatin színezése harmonizáljon az egyes gyümölcsízekkel.
Textíliákat is színeznek velük, és fontos kellékei a paintball sportnak, ahol biztonsági okokból ételszínezékkel töltik fel a patronokat.
Vannak olyan élelmiszerek, melyek színezését a törvény tiltja; ilyenek a hús és húsáruk, a sör, a fűszerek, a gombakonzervek, a burgonyából készült termékek, valamint a csokoládé és az aszalt gyümölcsök.
A szintetikus ételfestékeket maguk az élelmiszerek is helyettesíthetik, mint pl. a piros bogyós termések, a kurkuma, a karamell, az őrölt paprika, a céklalé és a spenót, ezek azonban az ételek ízét is befolyásolhatják.
A legtöbb élelmiszerfestéket az üdítőitalok előállításánál használják fel.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Eredeti csomagolásban, száraz helyen.

Ételfesték alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (2)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Vidék
    Vidék Mon, 2014-01-27 00:39

    Szerintem bármely ABC ben lehet. A Realban van. Mi az a "jó"ételfesték? Ez amit lehet kapni ez nagyon jól színez de biztos nem egészséges.

    márta66
    márta66 Tue, 2012-03-06 16:23

    Meg tudná valaki mondani nekem, hogy hol lehet (jó) ételfestéket kapni? Én eddig csak céklalét használtam festéknek. Előre is köszi!