Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kisvakond torta Korától

Kisvakond torta Korától
Kisvakond torta Korától
230 perc / előkészület: 180 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kisfiam a 3. szülinapjára Kisvakondos és Thomasos tortát kért. Mit tehet ilyenkor egy anya, hát beleveti magát a formatorták és a fondantok világába. Számos blogot végigolvastam. A faragás megtervezéséhez nagy segítsémre volt Farkas Vilmos cukrász oldala. Végül én máshogy csináltam, téglalap alakból faragtam. Nem is olyan bonyolult.:) A fondantot én is Kiskukta alapján csináltam meg. Mivel kakaós alapú a fondant, így lett kakaós a piskóta is. Csokikrémet nem akartam, aztán jött a feketeerdő ötlete. Nagyon kellemes ízű lett.  Első fondantos formatortám (a fondanttal van még mit gyakorolni), így az elkészítési idő ehhez mért.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A feketerdő krémhez

A vajkrémhez

  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 40 dkg cukor

A barna fondanthoz

A fehér fondanthoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a piskótát. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. Felverjük őket, a sárgájába tesszük a cukrot. Az átszitált lisztet és kakaót összekeverjük, majd óvatosan a tojásokkal összerakjuk. 20x30-as tepsiben megsütjük.
  2. Krém készítése: a cukorral, meggylével és a pudinggal krémet főzünk, mielőtt levesszük a tűzhelyről összekeverjük a lecsöpögtetett meggyel. Hagyjuk kihűlni. Langyosan érdemes betölteni vele a tortát, mert keményen nehéz elkenni.
  3. A tejszínhabot felverjük, belekeverjük a vízben felolvasztott (tűzhelyen felforralt, majd lehűtött) zselatint.
  4. A kihűlt tortát 3 lapra vágjuk, nagyjából a széleit a kívánt alakban megfaragjuk, és betöltjük. Minden rétegbe egy adag feketeerdő krémet és egy adag tejszínhabot teszünk. Hűtőben dermesztjük kb. 1 órát.
  5. Elvégezzük a finomfaragást. A leeső piskótából alakítjuk ki az arc, a kezek és a has domborulatát. Én a maradék meggyes krémmel "ragasztottam" a tortához. A leeső piskótát és a krémet összegyúrtam, és abból alakítottam ki a két lábfejét.
  6. Előző nap elkészítjük a fondantokat. Csinálunk barna és fehér tömböt is. A fehéret ételfestékkel színezzük szürkére és pirosra. A fekete alaphoz mindenképpen kakaós-porcukros fondantot kell készíteni, ezt kell fekete ételfestékkel színezni. Barna fondant készítése: a kakaót és porcukrot átszitáljuk (az utóbbit én át is daráltam újra). A zselatint elkeverjük a vízzel, majd tűzhelyen megmelegítjük. Elkeverjük benne a mézet és a margarint, majd olvadásig keverjük. Amikor langyosra hűl, öntsük a porcukor 2/3-hoz, beletesszük a kakaóport, és összegyúrjuk. Evőkanalanként adagoljuk a porcukrot addig, míg a masszánk nem ragad. Csomagoljuk be fóliába, és tegyük a hűtőbe. A fehér fondantot ugyanígy csináljuk, csak kakaó nélkül.
  7. Ha kész a faragás, bevonjuk vajkrémmel, itt még lehet korrigálni a hibákat.
  8. A fondantot jól átgyúrjuk margarinnal. A barna kinyújtott alapot rátesszük a kissé megvizezett vajkrémres tortára. A domborulatokat elegyengetjük. Utána egy előre megrajzolt sablon alapján kivágjuk az elnyújtott, megszínezett fondantból a szürke hasat, a szemet.. A leszabott fondantok hátulját enyhén bevizezzük, így ragasztjuk a testéhez. Az orrához a pirosból kis golyót formálunk.
  9. A kezét fehér fondantból alakítjuk ki. A lábához az összegyúrt piskótás-meggyes masszát kívánt alakban ellapítjuk, bevonjuk a fehér fondanttal, bevagdossuk, és hurkapálcikával odaerősítjük. A hajában szintén hurkapálcika van merevítésnek.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 630
elküldve: 7
receptkönyvben: 114
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

kora

Mióta szakács: 2012.07.04.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vakondtorta, kisvakond alakú torta, születésnapi torta fondant bevonattal

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tünde66
Tünde66 Thu, 2012-11-22 10:17

Muszáj volt szavaznom erre a különleges tortára. Nagyon tetszik! Sok munka van benne, én biztosan nem próbálkoznék vele. Nem volna ennyi türelmem hozzá. Ezért is gratulálok hozzá meg az ügyességedhez kora2. Csak hogy lehet felvágni???

veronicky
veronicky Sat, 2012-11-10 16:23

Szavaztam!!! Nálunk ugyanis a férjem kedvence a Kisvakond, van néhány cd-nk, pólónk, volt rendelt tortánk, de jövőre azt hiszem megpróbálkozom vele hogy én csinálom a tortáját.

kora2
kora / kora2 Sat, 2012-11-10 21:42

Köszönöm Veronicky! Biztos örülni fog neki, ha megcsinálod! Kb. 30x20 cm, úgyhogy felnőtt tortának is elég nagy, súlya is van rendesen.

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Fri, 2012-11-09 22:57

Gyönyörű lett, szavaztam rá. Tinikorom jutott eszembe, kisvakondos vászontáskával mászkáltunk mindenhová. Elkészíteni egyelőre nincs kinek. A gyerekeim felnőttek, unokám még nincs, a férjem meg infarktust kapna, ha meglátná,ugyanis a kertünket aláaknázták ezek a kedves kis jószágok a nyáron.

kora2
kora / kora2 Sat, 2012-11-10 21:23

Kedves Erzsébet! Köszönöm a szavazatot. A régi emlékek miatt én is szívesen csináltam.

Moon0717
Moon0717 Fri, 2012-11-09 22:27

pocakbubu hozzászólását akár én is írhattam volna! Természetesen szavaztam a tortádra, és lehet hogy megpróbálom elkészíteni a kislányom 3. szülinapjára januárban. Neki is a kisvakond a kedvence, na meg a kis piros traktor! :)
Ügyes vagy! Gratulálok!

kora2
kora / kora2 Sat, 2012-11-10 20:55

Kedves Moon0717! Köszönöm a szavazatot! A vakondon felbuzdulva a másik családi bulira a Thomast csináltam meg, na azt nehezebb volt beburkolni, traktort hasonló lehet. Nahát az én lányom is inkább autós mint babás, ezek a mai lányok :). Sok sikert hozzá!

pocakbubu
pocakbubu Fri, 2012-11-09 21:58

Kedves kora! Én is szavaztam erre a gyönyörű tortára!! :-) Ránéztem, és egyből a lányom jutott az eszembe. Az Ő nagy kedvence a Kisvakond. Januárba születésnapja lesz. Már tudom is mi lesz a születésnapi tortája. :-) A te Kisvakondos tortád. :-) Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen szép tortát csináltál, és megosztottad velünk is. :-) További szép napot kívánok, és persze sok ilyen szép alkotást. :)

kora2
kora / kora2 Sat, 2012-11-10 20:48

Köszönöm Pocakbubu!Imádni fogja! Annyira jó volt nézni az arcát, amikor meglátta az óriás vakond tortáját. Annyit változtatnék, hogy 12 tojásból csinálnám a piskótát. Nincs mit, nekem is sokat segítettek a mások által megosztott tapasztalatok. Sok sikert a tortához!

Anya-banya
Anya-banya Fri, 2012-11-09 21:07

Szavaztam én is. Szeretnék nálad gyerek lenni! Nem készítettem még soha fondant, de most kedvet kaptam, ki fogom próbálni.
Gratula!

kora2
kora / kora2 Sat, 2012-11-10 20:41

Köszönöm Anya-banya! Hát szeretik a hasukat szerencsére. Jó próbálkozást! Ha egyszer rájössz a helyes állagra, menni fog a fondantozás.

Sancho
Sancho Fri, 2012-11-09 17:16

Nekem egyből TUX jutott eszembe! Az a Linuxos pingvin! Biztos finom, ügyes vagy!

2110
tojás 8 db
cukor 160 g
finomliszt 130 g
cukrozatlan kakaópor 30 g
meggybefőtt 500 g
gyümölcslé 6 dl
vaníliás pudingpor 2 csomag
cukor 10 ek
habtejszín 4 dl
víz 1 dl
zselatin 1 ek
vaj 25 dkg
cukor 40 dkg
zselatin 1 ek
víz 6 ek
margarin 1 ek
méz 2 ek
porcukor 800 g
cukrozatlan kakaópor 20 g
zselatin 0.5 ek
víz 3 ek
margarin 0.5 ek
méz 1 ek
porcukor 400 g
ételfesték 5 csepp
ételfesték 5 csepp