Nosalty Logó

Egyben sült őzgerinc

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Egyben sült őzgerinc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 706 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 2813 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 80 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72 g

Zsír

  • Összesen
    38.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    290 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1979 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    700 mg
  • Nátrium
    1058 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    704 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1476 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 706 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    288 g

Zsír

  • Összesen
    153 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7916 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    387 mg
  • Foszfor
    2799 mg
  • Nátrium
    4233 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    2816.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    618 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    77 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    83 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    5902 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 2813 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 80 Kcal

Hozzávalók

Az őzgerinchez

A pácléhez

Elkészítés

Az őzgerinchez

  1. A páclé hozzávalóit összefőzzük, és kihűlés után külön porcelán bevonatú edénybe leszűrve ráöntjük a lehártyázott húsra.
  2. Az őzgerincet legalább egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük. Sütés előtt a gerincet kivesszük a pácból, lecsepegtetjük a páclétől.
  3. A sütésre kész őzgerincet a középső csontjára, hosszában egy kizsírozott tepsibe fektetjük, és 1-2 dl húslevet öntünk alá.
  4. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel, 2 db rozmaringágat, illetve 1-2 db babérlevelet (aki szereti) teszünk rá, majd vékonyra szelt szalonnát, és alufóliával befedjük. Előmelegített sütőben kb. 1,5-2 órát sütjük, közben idõnként meglocsoljuk a saját levével, míg a hús puha, halvány rózsaszín nem lesz.
  5. Ezután eltávolítjuk az alufóliát, és még 10 percig, a sült lével locsolgatva tovább sütjük, vigyázva, hogy a hús ki ne száradjon.
  6. Ha a hús megsült, a gerinccsontról lefejtjük, majd felszeleteljük, a sült pecsenyelevet pedig külön mártásos edényben szolgáljuk fel hozzá. Burgonyapürét és áfonyalekvárt kínálunk mellé.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 78
  • Össznézettség: 112756
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 18.

Ajánló

Borajánlat: balatonboglári merlot (rosébor) vagy szekszárdi cuvée  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mártika és Feri 107 recept

Vadászemberként sokszor kérdeznek meg a vadhúsok elkészítéséről, pácolásáról. Ehhez a kitűnő ételhez nedves pácolást alkalmaztam. Vadhús legjellemzőbb tulajdonságai, hogy zsírszegény, erős rostozatú, magas fehérjetartalmú. Színe általában sötétvörös. Ezen tulajdonságok miatt nagyon fontos, hogy a vadhúst felhasználás előtt érlelni, majd pácolni kell, és mindig a legmegfelelőbb konyhatechnológiai eljárást kell alkalmazni. Így a vadhús rostjai felpuhulnak, fogyasztásuk élvezetesebb lesz. 

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Mártika és Feri!Végre itt egy profi recept!Már nagyon vártam,én is próbálkoztam nedves páccal de nekem sajnos eléggé ecetes lett végül a hús,pedig kb ennyit használtam a páchoz mint ti.Mit ronthattam el?Az ecet 10%-os,ugye?Üdvözlettel:Bogi

Mártika és Feri

Kedves Bia! Mi is 10%-os borecetet használtunk, de jó a megecetesedett bor is. Szerintübk a páclé f?zésének az ideje rövid, vagy hosszabb lehetett, ha a páclében lév? sárgarépa, petrezselyemgyökér már majdnem megpuhul akkor már jónak kell lennie a pácnak. Ha több id?t állt a pácban a vadhús mint kellet volna- akkor is lehet ecetes az íz. A vad életkora is számít, általában a fiatal vad húsát 1-2 éves korig elég egy éjszakára vagy 1 napon át pácolni. De ezt sem könny? így kijelenteni mert az ?zbak és a suta húsának milyensége, min?sége is különbözik. (a bak húsa izmosabb inasabb, rostosabb a suta húsa kevésbé inas). Kérdés az is frissen elejtett az állat húsa vagy több ideje fagyasztott volt a hús? Általában a hús pácolás után a f?szerezéssel még sokat lehet javítani a hús ízén. Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

Kedves Ferenc!Ez egy kb 1 hónapot állt a fagyasztóban,de nem tudom fiatal ?z volt-e.Igazából nem veszett kárba a hús csak egy kicsit ecetesebb lett,így elment a kedvem a nedves ecetes páctól,de ha legközelebb ?zhöz jutok a te recepted szerint ki fogom próbálni.Köszönöm a gyors választ üdv:Bogi

Törölt felhasználó

 Hello,Martika es Feri!Nem vagyok nagy vadhus szakerto,az afonyalekvart mar hallottam,hogy finom a vadhushoz,de a burgonyalenek mi a szerepe?Udv.

Mártika és Feri

Kedves husika! Konkrétan mire gondolsz a burgonyalével kapcsolatosan? (A zöldséglé nagyon er?sen lúgosít, pl. a burgonyalé burgonyalé kúra.) Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

 Kedves Ferenc!A recept vegen az van irva,hogy:burgonyalevet,afonyalekvart kinalunk melle.Ezt nem ertem,hogy a burgonyalenek mi a szerepe?Udv!

Mártika és Feri

Kedves husika! Elírás történt, már jeleztem az info@mosalty.hu-ra nem burgonyalé, hanem burgonyapüré. Köszönöm a hozzászólást. További jó sütés f?zést! Üdv Ferenc

Mártika és Feri

http://hu.wikibooks.org/wiki/Szakácskönyv/Húsok/Vadhúsok/Pácolás

kőklára

Kedves Ferenc, korábban próbálkoztam már vadhús elkészítésével, több-kevesebb sikerrel. Legutóbb már majd nem elégedett voltam. De most megtaláltam amit kerestem. Tökéletes recept, csak ajánlani tudom másoknak is, bátran tegyék úgy, ahogy itt le van írva. Köretnek majdnem f?tt újburgonyát karikáztam és sütöttem hirtelen enyhén pirosra. Természetesen áfonyalekvárral párosítva. Pazar volt. Köszönöm a receptet, üdv. K?Klára

dorci0621

Kedves Ferenc! Még soha nem sütöttem vadhúst, de most kaptam egy ?zcombot egyben. Azt is el tudom a recepted alapján készíteni? nem szívesen csontoznám ki, ennyire profi nem vagyok, gondoltam egyben sütném, jó sokáig persze. Nagyon szívesen fogadnék egy proftiól tanácsot, konkrétan combra nem találtam receptet (persze még nagymamámat meginterjúvolom:) ) El?re is köszönöm és üdv: Dorci

Hozzávalók

Az őzgerinchez

A pácléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek