r
Nosalty Logó

Őzmáj Nimród módra

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Őzmáj Nimród módra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 363 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1450 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 138 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    629.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    416 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    190 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 363 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    185.7 g

Zsír

  • Összesen
    60.2 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    788 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2517.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    202 mg
  • Foszfor
    1664 mg
  • Nátrium
    418 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    760.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    345 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    51 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 1450 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 138 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A májat alaposan megmossuk, a hártyától megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Elkészítés előtt vékony, de nem apró szeletekre vágjuk.
  2. Forró serpenyőben a felszeletelt fokhagymát és a vékony karikára vágott hagymát a vajban megpirítjuk.
  3. Amikor a vöröshagyma megpirult, hozzáöntjük a vörösbort, megszórjuk zsályával. (Mivel a zsálya a nagyon intenzív fűszerek közé tartozik, csak módjával használjuk, különben ételünk keserűvé válik! Hőre van szüksége, hogy teljes aromáját kiadja magából, ételeinket már a főzés elején megfűszerezhetjük. A szárított levelekből még kevesebb is elegendő!)
  4. Megvárjuk, amíg elforr a vörösbor. Beletesszük a felszeletelt májat, törött borssal meghintve néhány percig sütjük. (Csak tálaláskor sózzuk meg, különben megkeményedik a máj!)
  5. Egy májdarabot késsel elmetszve könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy barnás színű-e és nem rózsaszín. (Vigyázat! Ha túlpirítjuk a májat, megkeményedik.)
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 38848
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 30.

Ajánló

"Régi aranyszabály, hogy a jó szakács csak módjával használjon fűszert. Az étel eredeti ízét javítani és ne elnyomni igyekezzék." A vadhúsok, belsőségek elkészítésénel nem csak az egyéni ízlést, hanem vendégeink kéréseit is figyelembe kell venni!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Őzmáj Nimród módra
Mártika és Feri 107 recept

A zsigeri szervek közül a leghasznosabbak (és viszonylag a legolcsóbbak) a magas tápértékű belsőségek: a máj, a szív, a vese, valamint a tüdő és a lép.  A máj az egyik legkiválóbb táplálék, nemcsak fehérjét, szénhidrátot és zsírt, hanem sokféle vitamint (A, B12, K) és ásványi anyagot, kolint, valamint a vérképzéshez szükséges vasat és rezet is tartalmaz. Ez az étel természetesen nem csak őzmájból készíthető el, hanem bármilyen más májból is, pl. nagyvadakból (vaddisznó, muflon, szarvas). A zsálya a Földközi-tenger térségéből származik, a 9. századtól azonban már Közép-Európában mindenhol ismerték, ma pedig már egészen Kisázsiáig elterjedt. A zsálya íze friss, fűszeres, enyhén kesernyés, kissé a kámforra emlékeztet, illata erőteljes.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek