Őzgerinc

Az őzgerinc a vadételek egyik legnemesebb alapanyaga. Ez a húsrész az őz hátsó részén található, és a bélszínhez hasonlóan rendkívül omlós, finom szerkezetű. Magas fehérjetartalmának és alacsony zsírtartalmának köszönhetően a prémium kategóriás húsok közé sorolják.

Leírás

Őzgerinc – receptek, leírás, tippek

Az őzgerinc húsa sötétvörös, zsenge és enyhén édeskés ízű, amely különösen jól harmonizál fűszerekkel, például kakukkfűvel, rozmaringgal, borókabogyóval vagy fokhagymával.
Felhasználása változatos: süthető egészben, szeletelve steakként, de készíthető belőle pörkölt vagy vadas fogás is. Az ízek kiemelése érdekében gyakran pácolják borral, ecettel vagy fűszeres olajokkal.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az őzgerinc?

Őzgerinc

Az őz a szarvasfélék közé tartozó kiváló vöröshúsú nagyvad. Mint a vadhús általában, az őz húsa is zsírszegény és fehérjében igen gazdag. Az őz gerince az állat legnemesebb húsa. A tisztítás és formázás után a gerincet 4-6 napig érdemes szárazpácban érlelni. Általában sütni szokták, jól illik hozzá a vörösboros mártás, savanykás-édes (erdei) gyümölcsök vagy lekvárok (áfonya, szeder).

Hogyan vásároljuk?

Vadászboltokban, henteseknél vagy kifejezetten vadfeldolgozással foglalkozó üzletekben kapható. Friss hús esetén figyelj arra, hogy sötétvörös színű, rugalmas tapintású és illatában tiszta, enyhén édeskés legyen. Fagyasztott formában is kapható, ilyenkor érdemes ellenőrizni a csomagolás épségét és a lejárati dátumot. A húst a vásárlás után 2-3 napig érdemes hűtőben (0-4°C) tárolni, és addig elfogyasztani, vagy fagyasztóba tenni, így fél évig eláll.

Mire jó az őzgerinc?

Az őzgerinc magas fehérjetartalmú, ellenben alacsony zsírtartalommal rendelkező húsféle, így szív- és érrendszeri panasszal küzdők is fogyaszthatják. Vasban gazdag alapanyag, ezért vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása. Kevés toxint tartalmaz, hiszen természetes táplálékokon él.

Mi készülhet az őzgerincből?

Készülhet belőle vörösboros mártásban sült őzgerinc, valamint vadas, ragu, pörkölt és leves is, de még őzgerinc Wellington módra is.

Még több őzgerinces receptért görgess lejjebb!

120
Kalória
23g
Fehérje
-
Szénhidrát
2.4g
Zsír
73.6g
Víz
85g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Őzgerinc

fehérjetartalom

22.96 g

zsírtartalom

85002.09 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

73.57 g

gramm Őzgerinc?

Top ásványi anyagok

Foszfor

202 mg

Nátrium

51 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.37 g

Niacin - B3 vitamin

6.37 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.48 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.22 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.96 g

Zsír

telített zsírsav

0.95 g

egyszeresen telített zsírsav

0.67 g

többszörösen telített zsírsav

0.47 g

koleszterin

85 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

3.4 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

202 mg

Nátrium

51 mg

Cink

2.09 mg

Réz

0.253 mg

Mangán

0.041 mg

Szelén

9.7 µg

szénhidrát

víz

73.57 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.22 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.48 mg

Niacin - B3 vitamin

6.37 mg

Folát

4 µg

E vitamin

0.2 mg

K vitamin

1.1 µg

B12 vitamin

6.31 µg

B6 vitamin

0.37 g

8 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek