Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós sárgarépa torta áfonyalekvárral

Diós sárgarépa torta áfonyalekvárral
Diós sárgarépa torta áfonyalekvárral
90 perc / előkészület: 20 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta két nap múlva is puha, szaftos marad, olyan, mintha épp most vetted volna ki a sütőből. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint a közönséges, egyszerű sárgarépának. Ha valaki mégis megijedne tőle, garantálom, hogy a  tortának nem lesz répa íze! Nagyon könnyű desszert, és a gyömbér-citrom- áfonya hármas segítségével kivételesen  fantasztikus lesz az íze.

hozzávalók / 6 adag

A tortalaphoz

A citrommázhoz

A tálaláshoz

Az áfonyalekvárhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A torta elkészítése

  1. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét 5 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral szintén felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a vajat.
  2. Kivajazzuk a tortaformát, és liszttel meghintjük úgy, hogy egyenletesen mindenhol vékonyan bevonja a tortaforma belsejét. A sütőt előmelegítjük 140 fokra.
  3. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, egy kis szűrőbe rakjuk, és egy kanál segítségével levét egy kis tálkába kinyomkodjuk, húsát félretesszük (csak a levet használjuk fel).
  4. Nagy keverőtálban összekeverjük a cukros-vajas tojássárgáját, a sárgarépát, a darált diót, a reszelt citrom- és narancshéjat, a fahéjat, a gyömbér levét, a darált kekszet, a vanillincukrot és a csipet sót. A fehérjehabot csak a végén keverjük bele óvatosan. Egyenletesen eloszlatjuk a masszát a tortaformában, majd a sütőbe tesszük, és 160 fokon kb. 70 percig sütjük.
  5. A citrommázhoz habüstbe tesszük a fehérjét, és habverővel annyi porcukrot (kb. 15 dkg) keverünk hozzá, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk. Végül citromlevet adunk hozzá, és a már kihűlt torta tetejét bevonjuk vele. A tortát hűtőbe téve dermesztjük 1 órán át, de tálalás előtt érdemes kivenni, hogy állaga lágyabb legyen. Tálaláskor áfonyalekvárt kínálunk hozzá.

Az áfonyalekvár elkészítése

  1. A fenti alapanyag mennyiségből 1,75 kg lekvár készül, a tortához ebből 15 dkg lekvár szükséges.
  2. A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, turmixoljuk vagy daráljuk le, majd ezután mérjük meg. A gyümölcspépbe keverjük bele jól a lekvár zselésítőszert.
  3. Állandó keverés közben forraljuk fel (magas hőfokon) a gyümölcsös-zselésítőszeres keveréket. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
  4. Az előre elmosott és lecsepegtetett üvegeket töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.
  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 257
elküldve: 4
receptkönyvben: 75
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Haas szakács - Lekváros torták

Mióta szakács: 2014.06.26.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros répatorta, diós répás torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KatalinM
KatalinM Sun, 2014-07-20 15:10

Ez isteni lehet! Készítettem már répatortát, nagyjából ilyen ízvilággal, azzal a különbséggel, hogy dió helyett csak lisztet vetettem be. Ez a diós csoda még finomabb lehet, feltétlenül kipróbálom. Mentve, köszönöm!

1048
sárgarépa 30 dkg
dió 30 dkg
vaj 5 dkg
tojás 6 db
xilit 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
fahéj 1 kávéskanál
gyömbér 2 dkg
zabkeksz 20 g
vanillincukor 2 csomag
1 csipet
finomliszt 1 evőkanál
tojásfehérje 1 db
citromlé 1 ek
porcukor 15 dkg
lekvár/ dzsem 15 dkg
áfonya 1.5 kg
cukor 0.25 kg
zselésítő befőzőszer 1 csomag