Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (1)

leírás

Észak-Amerikában őshonos cserje, melynek hamvas termése feketés-kék színű. (Magyarországon is fellelhető: Vas megyében és Sopron környéki erdőkben.) Sok vasat, A, D, és C vitamint, csersavat tartalmaz, termését és levelét széleskörűen alkalmazza a népi gyógyászat. Számos jótékony hatásának köszönhetően az áfonyát 2005 elején beválasztották a „szupergyümölcsök” közé.
Gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke.
Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.
Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.
A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.
àm vigyázzunk, nagyobb mennyiségben nyersen fogyasztva akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.
Magas pektintartalmú gyümölcs, jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.  
(Forrás: Wikipédia)

mikor vegyem

Szezonja májustól októberig tart, ám július hó igazán az áfonya hónapja. Fagyasztott formában egész évben beszerezhető.

hogyan tároljam

A hűtőszekrény alsó, zöldséges- gyümölcsös fiókjában mosatlanul tartva egy hétig eláll.

Áfonya alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (1)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!