Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Brokkolis-csirkés kölesrakott

Brokkolis-csirkés kölesrakott
Brokkolis-csirkés kölesrakott
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A köles újabb felhasználásán tanakodtam, s így jött létre ez a recept. A brokkolis csirkés besameles megoldás hagyományos, belekerült egy kis póréhagyma és zöldbab a színük alapján, s még némi fűszer, s ez szépen elpihent a köleságyon. Finom, laktató kis étel lett, s egészségesebb a köles és a zöldségek miatt, mintha tésztát adnánk mellé. Persze Junior bojkottálta egyelőre a kölest, meg a zöldbabot is, így neki teljeskiőrlésű tésztát főztem hozzá, s a cuccos részt külön sütöttem neki, zöldbab nélkül. Meg köles nélkül. Azonban azok a gyerekek, akik kezdettől fogva hozzá vannak szoktatva a köleshez, szerintem nem fognak idegenkedni tőle, mert nagyon hasonlít a rizs állagára, mikor így rakottasként van elkészítve. S mivel a köles lúgosít, ezért csak jól járhatnak vele!:) Azt viszont nem állítanám, hogy mosogatás szempontjából is jól járnak vele a háziasszonyok, vagy urak...:D

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez nagyon jó kis melegítő hatású étel, tetszés szerint kombinálhatóak a zöldségek, kiegészíthetőek mondjuk sárgarépával, (a színe miatt jutott eszembe:) ) vagy mással is. A húst ki is lehet hagyni, s akkor már tejterméket fogyasztható vegetáriánus étrendbe is beillik. Vagy húsmentes napjainkon jóízűen ehetjük. Fűszereket elhagyva, és húst-sajtot elhagyva pedig hisztamin- allergia esetén is jól jön.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kölest átmossuk, és két bögrényi vízben feltesszük főni. Beleteszünk még egy csipet sót és a leveskockát. Amikor felforr, a tüzet minimumra állítjuk, és lefedve főzzük kb.15 percig. Elzárjuk alatta a gázt, és lefedjük, így még puhul egy kicsit.
  2. A brokkolit rózsáira bontjuk, és bő vízben, melybe egy tk sót teszünk, előpároljuk kb. 5-7 percig, utána leszűrjük, félretesszük.
  3. A zöldbabot szintén egy kis sós vízben megpároljuk kb. 5 percig, mivel már a fagyasztás előtt blansírozták. Leszűrve ezt is félretesszük.
  4. A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőbe 2-3 ek olívaolajon fehérre sütjük kb. 10-12 percig. Az ötödik perc tájékán beleszórjuk a borsikafüvet, a majorannát, az oregánót és a rozmaringot, így sütjük tovább. Amikor kész, félretesszük.
  5. Ebben az olajban, amiből kiszedtük a húst, a karikákra vágott póréhagymát is 3 percig dinszteljük, amit szintén félreteszünk.
  6. Kivajazunk egy tepsit, kb. 25x20 cm-es méretűt, de jópofa lehet egy nagyobb püspökkenyér-formában vagy kerámiatálban is, és az aljára egyenletesen belehelyezzük a kölest, elsimogatjuk egy kanállal.
  7. Rászórjuk a húst, arra a póréhagymát, a zöldbabot, és egyenletesen elosztjuk rajta a brokkolirózsákat is.
  8. Besamelt készítünk: Egy kis fazékban megolvasztjuk a vajat, és rászórjuk a 3 ek tönkölylisztet, egy kicsit pirítjuk, szépen kevergetve, de nem barnítjuk meg, világosra hagyjuk. Kb. 3-4 perc.
  9. Ezután beleöntjük a tejet, és kavargatva főzzük, míg be nem sűrűsödik krémmé. Beletesszük a sáfrányt, az őrölt fehérborsot, egy csipet sót, szerecsendiót reszelünk bele, majd a végefelé a reszelt grana padano sajtot is. Ezzel még főzzük 2 percig, s mikor kész, a tepsibe halmozott cucc tetejére egyenletesen ráöntjük. 
  10. Trappista sajtot reszelünk a tetejére, és 180°C fokos sütőben (légekeveréses 160°C) kb. 30 percig sütjük, egészen addig, míg a reszelt sajt a tetején meg nem pirul. ekkor kivesszük, s egy kis hűlés után tálaljuk.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x25x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 383
elküldve: 25
receptkönyvben: 581
elkészítve: 22/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kölesrakottas brokkolival, csirkemellel és zöldbabbal, csirkés kölesegytál

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eszag
eszag Thu, 2012-01-05 19:36

Ma találtam rá, nem bírtam ki nem megcsinálni! Már sül, az illata isteni! Első próbálkozás a kölessel :)
Legközelebb desszertnek is kipróbálom :)
Köszönjük a receptet!!

rsrcooking
rsrcooking / rsrcooking Wed, 2011-04-13 20:39

nem szeretem sem a fehérborsot, sem a póréhagymát, de feketeborssal és fokhagymával is remek lett. sose gondoltam még arra, hogy a kölest rakott ételekben is fel lehet használni. köszönöm, hasznos tipp volt

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-04-13 22:49

Kedves rsrcooking! Nagyon örülök, hogy jó tippet tudtam nyújtani!:)) A fűszerezés természetesen ízlés kérdése, biztos vagyok benne, hogy finom fokhagymával és feketeborssal is!:)) Köszönöm a visszajelzést! A legjobbakat: Mrs Smith

Topkapi
Csicseriborsó / Topkapi Mon, 2011-03-21 12:40

Kedves Mr and Mrs Smith!
A hétvégén elkészítettük a kölesrakottat, nagyon-nagyon finom lett!
Eddig még csak édes kásákban próbálkoztam a köles felhasználásával, de az a sós verzió annyira megtetszett, hogy mostmár kifejezetten vadászok a hasonló receptekre! :)
Üdv,
Csicseriborsó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-03-21 21:18

:)) Kedves Csicseriborsó! Nagyon örülök, a visszajelzésednek! Annak is, hogy ízlett az étel! Megmondom őszintén, bár kedvelem édesen is a kölest, a sós verzió jön be nálam jobban. Mindenféle szaftos ételhez megy. El tudnám képzelni egy jó gombapaprikással is...hmm, lehet, hogy valamelyik nap meg is csinálom...most, hogy így eszembe jutott...:DDD A legjobbakat: Mrs Smith

817
csirkemell filé 500 g
brokkoli 1 közepes fej
póréhagyma 0.5 db
zöldbab 10 dkg
köles 1 bögre
leveskocka 1 db
vaj 5 dkg
tönkölybúza liszt 3 púpozott ek
tej 6 dl
grana padano 7 dkg
trappista sajt 7 dkg
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
oregánó 0.5 tk
rozmaring 1 tk
borsikafű 1 tk
majoranna 0.5 teáskanál
szerecsendió 1 késhegynyi
fehér bors 0.5 teáskanál
sáfrány 10 szál
olívaolaj 3 ek