r
Nosalty Logó

Brokkolis-csirkés kölesrakott

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Brokkolis-csirkés kölesrakott
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 824 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3289 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 141 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.5 g

Zsír

  • Összesen
    35.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2376.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    571 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    740 mg
  • Nátrium
    851 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    507 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1447 micro
Összesen 824 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    218.1 g

Zsír

  • Összesen
    142.1 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    606 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9506.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    163 mg
  • Kálcium
    2284 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    652 mg
  • Foszfor
    2961 mg
  • Nátrium
    3403 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    272.1 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    846.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    921 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    297 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    396 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    516 mg
  • Retinol - A vitamin:
    740 micro
  • α-karotin
    137 micro
  • β-karotin
    2028 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5789 micro
Összesen 3289 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    250 micro
Összesen 141 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kölest átmossuk, és két bögrényi vízben feltesszük főni. Beleteszünk még egy csipet sót és a leveskockát. Amikor felforr, a tüzet minimumra állítjuk, és lefedve főzzük kb.15 percig. Elzárjuk alatta a gázt, és lefedjük, így még puhul egy kicsit.
  2. A brokkolit rózsáira bontjuk, és bő vízben, melybe egy tk sót teszünk, előpároljuk kb. 5-7 percig, utána leszűrjük, félretesszük.
  3. A zöldbabot szintén egy kis sós vízben megpároljuk kb. 5 percig, mivel már a fagyasztás előtt blansírozták. Leszűrve ezt is félretesszük.
  4. A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőbe 2-3 ek olívaolajon fehérre sütjük kb. 10-12 percig. Az ötödik perc tájékán beleszórjuk a borsikafüvet, a majorannát, az oregánót és a rozmaringot, így sütjük tovább. Amikor kész, félretesszük.
  5. Ebben az olajban, amiből kiszedtük a húst, a karikákra vágott póréhagymát is 3 percig dinszteljük, amit szintén félreteszünk.
  6. Kivajazunk egy tepsit, kb. 25x20 cm-es méretűt, de jópofa lehet egy nagyobb püspökkenyér-formában vagy kerámiatálban is, és az aljára egyenletesen belehelyezzük a kölest, elsimogatjuk egy kanállal.
  7. Rászórjuk a húst, arra a póréhagymát, a zöldbabot, és egyenletesen elosztjuk rajta a brokkolirózsákat is.
  8. Besamelt készítünk: Egy kis fazékban megolvasztjuk a vajat, és rászórjuk a 3 ek tönkölylisztet, egy kicsit pirítjuk, szépen kevergetve, de nem barnítjuk meg, világosra hagyjuk. Kb. 3-4 perc.
  9. Ezután beleöntjük a tejet, és kavargatva főzzük, míg be nem sűrűsödik krémmé. Beletesszük a sáfrányt, az őrölt fehérborsot, egy csipet sót, szerecsendiót reszelünk bele, majd a végefelé a reszelt grana padano sajtot is. Ezzel még főzzük 2 percig, s mikor kész, a tepsibe halmozott cucc tetejére egyenletesen ráöntjük.
  10. Trappista sajtot reszelünk a tetejére, és 180°C fokos sütőben (légekeveréses 160°C) kb. 30 percig sütjük, egészen addig, míg a reszelt sajt a tetején meg nem pirul. ekkor kivesszük, s egy kis hűlés után tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x25x6
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 32689
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 17.

Ajánló

Ez nagyon jó kis melegítő hatású étel, tetszés szerint kombinálhatóak a zöldségek, kiegészíthetőek mondjuk sárgarépával, (a színe miatt jutott eszembe:) ) vagy mással is. A húst ki is lehet hagyni, s akkor már tejterméket fogyasztható vegetáriánus étrendbe is beillik. Vagy húsmentes napjainkon jóízűen ehetjük. Fűszereket elhagyva, és húst-sajtot elhagyva pedig hisztamin- allergia esetén is jól jön.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A köles újabb felhasználásán tanakodtam, s így jött létre ez a recept. A brokkolis csirkés besameles megoldás hagyományos, belekerült egy kis póréhagyma és zöldbab a színük alapján, s még némi fűszer, s ez szépen elpihent a köleságyon. Finom, laktató kis étel lett, s egészségesebb a köles és a zöldségek miatt, mintha tésztát adnánk mellé. Persze Junior bojkottálta egyelőre a kölest, meg a zöldbabot is, így neki teljeskiőrlésű tésztát főztem hozzá, s a cuccos részt külön sütöttem neki, zöldbab nélkül. Meg köles nélkül. Azonban azok a gyerekek, akik kezdettől fogva hozzá vannak szoktatva a köleshez, szerintem nem fognak idegenkedni tőle, mert nagyon hasonlít a rizs állagára, mikor így rakottasként van elkészítve. S mivel a köles lúgosít, ezért csak jól járhatnak vele!:) Azt viszont nem állítanám, hogy mosogatás szempontjából is jól járnak vele a háziasszonyok, vagy urak...:D

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Mr and Mrs Smith! A hétvégén elkészítettük a kölesrakottat, nagyon-nagyon finom lett! Eddig még csak édes kásákban próbálkoztam a köles felhasználásával, de az a sós verzió annyira megtetszett, hogy mostmár kifejezetten vadászok a hasonló receptekre! :) Üdv, Csicseriborsó

Törölt felhasználó

:)) Kedves Csicseriborsó! Nagyon örülök, a visszajelzésednek! Annak is, hogy ízlett az étel! Megmondom ?szintén, bár kedvelem édesen is a kölest, a sós verzió jön be nálam jobban. Mindenféle szaftos ételhez megy. El tudnám képzelni egy jó gombapaprikással is...hmm, lehet, hogy valamelyik nap meg is csinálom...most, hogy így eszembe jutott...:DDD A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

nem szeretem sem a fehérborsot, sem a póréhagymát, de feketeborssal és fokhagymával is remek lett. sose gondoltam még arra, hogy a kölest rakott ételekben is fel lehet használni. köszönöm, hasznos tipp volt

Törölt felhasználó

Kedves rsrcooking! Nagyon örülök, hogy jó tippet tudtam nyújtani!:)) A f?szerezés természetesen ízlés kérdése, biztos vagyok benne, hogy finom fokhagymával és feketeborssal is!:)) Köszönöm a visszajelzést! A legjobbakat: Mrs Smith

eszag

Ma találtam rá, nem bírtam ki nem megcsinálni! Már sül, az illata isteni! Els? próbálkozás a kölessel :) Legközelebb desszertnek is kipróbálom :) Köszönjük a receptet!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek