Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borjúbríz babéros mártással, szalvétagombóccal

Borjúbríz babéros mártással, szalvétagombóccal
Borjúbríz babéros mártással, szalvétagombóccal
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újdonság Tállyáról- Tokaj hegyaljáról. Tállyán az Oroszlános Borvendéglő, Borház és Vendégfogadó az egykori Szirmay-kúriában található.

Baranczó Attila séf úr receptje és elkészítési ajánlása alapján készült  főétel.

 Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

hozzávalók / 8 adag

A borjúbrízhez

A mártáshoz

A szalvétagombóchoz

A fólia kenéséhez és a tetejére

ajánlat

Ajánlott bor: Patrícius Tokaji Furmint 2008

Szólj hozzá!

elkészítés

Borjúbríz elkészítése:
  1. 1 l vizet felforralunk a fűszerekkel, és a borjúbrízt megabáljuk benne 10 percig.
  2. A mártáshoz a babért, hagymát, fokhagymát, citromhéjat, kapribogyót, uborkát aprítógépben finomra vágjuk. 
  3. Az olajon a cukrot megkaramellizáljuk, rátesszük a lisztet, kevés ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fűszereket, tovább pirítjuk, majd felöntjük a bríz aba-levével, hozzáadjuk a mustárt, fehérbort, és jól kiforraljuk.
  4. Leszűrjük, és a feldarabolt brízt a mártásban melegen tartjuk.
A szalvétagombóc elkészítése:
  1. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. A zsírban üvegesre pároljuk a kis kockára vágott hagymát. Kihűtjük.
  2. A zsemléket is kis kockákra vágjuk, és egy tálba halmozzuk.
  3. A tojásokat kikeverjük a tejjel, és ízesítjük, sózzuk.
  4. A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük.
  5. Pihentetjük egy kicsit, hogy felszívja a nedvességet.
  6. Ezután megszórjuk 1 ek liszttel, és átkeverjük, majd folyamatosan adjuk hozzá a többi kanál lisztet. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
  7. Az 50 cm hosszú alufóliacsíkot leterítjük, beolajozzuk. A gombócmasszából 2 vastag hurkát formázunk, a fóliát szorosan felcsavarjuk. A két végét szorosra tekerjük.
  8. Lobogó vízben alaposan betekerve, 30 percet főzzük.
  9. Kivesszük a fóliából, és cikkekre vágjuk.
  10. Tálon elrendezzük, és barnulásig forrósított vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk.
     


 
 
 
 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 920
elküldve: 1
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

borjúbríz pikáns mártásban szalvétagombóccal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-07-16 19:00

Kedves Martika es Feri!

Eppen most neztem meg egy briz-receptet, mely ott talalhato a mai uj receptek között. A "hasonlo receptek" között meglattam a Ti valtozatokban keszültet. Köszönöm, nagyon tetszik, sok jot iger, ki fogom probalni!

Szivelyes üdvözlettel,
Marti

evuska
evuska Sun, 2010-06-27 22:15

Igazán rendben van ez a finomság. Ma elkészítettem ebédre és nagggggyon ízlett mindenkinek aki evett belőle. Egyszer remélem lehetőségem lesz megkóstolni az "eredetit" is Tokajban. Minden elismerésem a séfnek. Köszönöm a receptet!!!

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2010-07-01 12:36

Kedves Evuska!

Örülünk sikerednek.
Tokajtól félórányira(24 km)
Tállyán az Oroszlános Borvendéglőben
lehet megkóstolni a fogást
és más finomságok is vannak még az étlapon:
Zsályás csirkemell filé baconban sütve fokhagymás zöldbabbal, újburgonyával
Csirkemell filé magos mustármártásban burgonyapürével, párolt zöldségekkel
Vaníliás túróhab eperkompóttal
stb.
További kellemes sütés-főzést kívánunk.
Üdvözlettel: Ferenc

422
borjúbríz 80 dkg
víz 1 l
sárgarépa 1 db
fehérrépa 1 közepes db
bors 10 szem
babérlevél 2 db
0 ízlés szerint
babérlevél 2 db
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 1 gerezd
citromhéj 0.5 citromból nyert
kapribogyó 1 ek
csemegeuborka 1 db
cukor 1 ek
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
fehérbor 1 dl
dijoni mustár 1 ek
zsemle 5 db
tej 2 dl
tojás 2 db
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 1 db
finomliszt 3 evőkanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
magyaros fűszerkeverék 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
vaj 2 ek
petrezselyem 1 csokor