Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Osso bucco in bianco

Osso bucco in bianco
Osso bucco in bianco
160 perc / előkészület: 20 perc főzés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi szaftos, pasis kaja - az elkészítése igényel némi rutinit, de megéri...nagyon megéri!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ikon királyleányka-zöld vertellini került mellé az asztalra, szerintem ezzel nem nyúltok mellé. Köretnek a rizottó vagy a polenta lenne igazán autentikus, de én most azért is krumplipürével kínáltam. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst szárazra töröljük. Egy spárgával áttekerjük az oldalukat, és erősen megkötjük. Ha nem teszünk így, széteshetnek főzés közben, ami az ízen nem változtat ugyan, csak kevésbé lesz esztétikus (ez egyébként a kötözéssel együtt is előfordulhat, de egy ilyen inas húsnál erre sajnos fel kell készülni).
  2. Egy nagy, lehetőleg vastag (öntöttvas a legjobb) lábasban felmelegítjük az olívaolajat és egy ek vajat. Beletesszük a csíkokra vágott szalonnát, és kisütjük. A szalonnát szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük (annyira félre, hogy még véletlenül se együk meg a felét, amíg újra szükségünk nem lesz rá).
  3. A húsokat beleforgatjuk a lisztbe, beletesszük a visszamaradt szalonnás zsiradékba, és 5-6 percig, nagy lángon sütjük oldalanként.
  4. Közben a megpucolt sárgarépát, hagymát és zellert aprítóba tesszük, és finomra daráljuk.
  5. Kivesszük a húsokat, és félretesszük. A lábosba öntünk egy deci fehérbort, pár perc alatt visszaforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 5-8 percig főzzük nagy lángon, míg el nem kezdenek barnulni.
  6. Akkor hozzáadjuk a kakukkfüvet, a babért és a rozmaringot, a szalonnát (ha maradt belőle valami), valamint a finomra vágott fokhagymából 4 gerezdet (egyet félreteszünk).
  7. 1-2 percig főzzük, majd rátesszük a húsokat, hozzáadjuk az alaplevet és a maradék bort, ízlés szerint sózzuk, és a csipet fahéjat is rászórjuk.
  8. Letakarva főzzük 2-3 órát - néha megfordítjuk a húst (óvatosan, két nagy lapáttal), és villával megnézzük, mennyire puha. Ha eléggé megpuhult, akkor kivesszük a főzőléből. A velők amúgy is kiesnének, úgyhogy őket vegyük ki, és kicsit vágjuk össze.
  9. A zöldségeket egy sűrű tésztaszűrőbe tesszük, és átpasszírozzuk - kanál hátával, véres verejtékkel. A levet és a szűrű aljáról lekapart pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadunk kb. 5 dkg vajat, és nagy lángon beforraljuk, a velődarabokat hozzáadva.
  10. Ha kicsit besűrűsödött, belefacsarjuk a fél citrom levét és a petrezselyem háromnegyedét, majd még 2 percig főzzük, ha kell, sózzuk.
  11. A húst tányérra tesszük, meglocsoljuk szafttal, szórunk rá maradék petrezselymet, citromhéjat és a fokhagymát (az egy gerezd félretett fokhagymát nagyon apróra vágva).
  12. Azonnal tálaljuk.
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 159
össznézettség: 11 953
elküldve: 2
receptkönyvben: 84
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lyukas csont, osso bucco paradicsom nélkül

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

608
borjúlábszár 1.2 kg
sárgarépa 1 nagy db
halványító zeller 2 közepes szár
vöröshagyma 1 nagy db
kakukkfű 8 szál
rozmaring 3 szál
babérlevél 2 db
pancetta 5 dkg
alaplé 3 dl
fokhagyma 5 gerezd
fehérbor 2 dl
vaj 6 dkg
olívaolaj 3 ek
petrezselyem 1 csokor
citromhéj 0.25 citromból nyert
finomliszt 4 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
fahéj 1 csipet