r
Nosalty Logó

Az eredeti sokac cserepes bab

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Az eredeti sokac cserepes bab
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 802 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 8024 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 201 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2152.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    598 mg
  • Nátrium
    956 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    293 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    384 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    996 micro
  • β-karotin
    2730 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    475 micro
Összesen 802 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    486.8 g

Zsír

  • Összesen
    320.9 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    788 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21521.2 g
  • Cink
    88 mg
  • Szelén
    450 mg
  • Kálcium
    3208 mg
  • Vas
    127 mg
  • Magnézium
    2079 mg
  • Foszfor
    5976 mg
  • Nátrium
    9560 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    819.6 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    170 mg

VÍZ

  • Összesen
    2054.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2930 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    296 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1002 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    96 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3843 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    9961 micro
  • β-karotin
    27301 micro
  • β-crypt
    260 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    4747 micro
Összesen 8024 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    542.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    251 micro
  • β-karotin
    688 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 201 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tarkababot előző este hideg vízbe áztassuk be. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor sincs baj, a cserépedényben készülő bab majdnem 3 órán keresztül fő, így lesz ideje megpuhulni.
  2. Tegyük a cserépedény aljára a tarkababot, majd rétegezve tesszük rá fokhagymát és vöröhagymát, erre rétegezzük a kockára vágott füstölt húsokat, a felszeletelt kolbászt, füstölt szalonnabőrkét, majd újabb rétegben a babot, és így tovább. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, de később még a zöldségek is elférjenek a lében. Fontos, hogy sokac babnak inkább bő leve legyen, mert ha túl sűrű, nem tud majd magától forogni a cserépedényben, ami miatt kevergetni kell, ez pedig az alapanyagok sérülését okozhatja. A leves tetejére dobjuk rá a babérleveleket.
  3. A cserépedényt a szabadtűz mellé tesszük, úgy hogy csak az egyik oldalát érje a tűz. Lassan, inkább fokozatosan melegítsük. Amikor forrni kezd, magától forgni fog a lé. Ekkor előfordulhat, hogy felhabzik, egy fakanál segítségével nyugodtan merjük le róla a habot.
  4. 1,5 óra egyenletes főzés után tegyük bele a pirospaprikát és a zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de figyeljünk rá, hogy a füstölt húsok engednek sótartalmukból, így csak finoman sózzuk. Ezután újabb 1,5 órát főzzük a szabadtűz mellett.
  5. Az étel elkészítéséhez a forrástól számítva 3 óra gyöngyöző főzés szükséges. Fontos még, hogy főzés közben teszteljük a bab állagát, és egészen addig főzzük, amíg megpuhulnak. A főzési idő a bab fajtájától vagy a hő egyenletességétől függően is változhat.
  6. Tálaláskor merjük mélytányérokra, díszítsük petrezselyemmel. Tálalhatjuk tejföllel, csípős zöldpaprikával és friss kenyérrel, de főzhetünk mellé vagy bele csipetkét is.
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 231
  • Össznézettség: 18785
  • Feltöltés dátuma: 2022. február 11.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

Az eredeti sokac cserepes bab
Hering András 166 recept

A sokac bab (amit neveznek sokác babnak, köcsögös babnak, csupros babnak vagy fazekas babnak) egy Mohács-környéki specialitás, amit kizárólag gömbölyded alakú, megfelelő belső ívvel rendelkező cserépedényben főznek. Elsősorban a sokacok, sokác kötődésűek féltve őrzött kincse, ezért magyarországi nemzetiségi ételnek is definiálhatjuk. Tradícionális fogásuk elkészítésének módja is egyedi, hiszen nem közvetlenül a tűzön, hanem mellette (a hő csak a cserépedény egyik oldalát éri) főzik meg több, mint 3 órán keresztül. Az ételt keverni sem kell, mivel a tűzhöz közelebbi oldalán a benne lévő folyadék felfelé száll, az ellenkező oldalon pedig lefelé, így saját magát keveri a cserépedényben. Igazi tartalmas, sűrű babgulyást kapunk a főzési idő befejeztével, amivel egy nagy baráti társaság is jól fog lakni. A recept 10 főre szól, így minimum egy 9 literes cserépedényre lesz szükségünk. Ha kisebb edényünk van, ennek mértékében vegyünk el a mennyiségekből, hogy a szabadon tudjanak forogni az alapanyagok az agyagedényben.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek