Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bográcsos babgulyás füstölt csülökkel

Bográcsos babgulyás füstölt csülökkel
Bográcsos babgulyás füstölt csülökkel
225 perc / előkészület: 45 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Talán nem túl sokan vannak, akik ennyire megbonyolítják a babgulyás készítését, pedig higyjétek el, megéri. Nem összehasonlítható az íze a más módon készített babgulyással. Sertéshússal pedig teljesen más lesz a jellege. Én mindig így készítem, még nem álltak sorba panaszkodni....:)))

hozzávalók / 10 adag

A babgulyáshoz

A csipetkéhez

ajánlat

A legjobb ropogós kovászos házikenyérrel, és frissen karikázott erőspaprikával, vagy darált paprikával.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt csülköt mossuk meg víz alatt, majd tegyük fel főni a szárazbabbal együtt. A főzővízhez adjunk néhány babérlevelet.
  2. A marhalábszárt tisztítsuk meg, vágjuk kockákra, ahogy pörköltnél szokás, majd készítsünk jóízű marhapörköltet a bográcsban. Lásd: http://www.nosalty.hu/recept/marhalabszar-porkolt-2
  3. Amikor a csülök megpuhult, vegyük ki a főzővízből, hűtsük le, majd távolítsuk el a csontokat és kockázzuk fel (kb 1,5 x1,5 cm az ideális méret).
  4. A főzőlevet kóstoljuk meg mennyire sós, és szükség esetén higítsuk vízzel, máskülönben túl sós lesz a leves.
  5. Amikor a marhahús már majdnem elkészült, öntsük fel a csülök főzőlevével (a babbal együtt) és vízzel, adjuk hozzá a kockázott csülköt, majd a tetszés szerint aprított, vagy darabolt zöldségeket.
  6. Készítsünk tejfölös habarást, adjunk hozzá 5 gerezd zúzott fokhagymát is. Ne felejtkezzünk meg a hőkiegyenlítésről, amikor a bográcsba tesszük a habarást. Forraljuk fel, kóstoljuk, hogy a kellően sós ízt elérjük.
  7. Végül adjuk hozzá a csipetkét, és pár perc főzést követően ételünk tálalható.


 

  • költség: 7500 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 106
össznézettség: 203 090
elküldve: 59
receptkönyvben: 331
elkészítve: 18/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

babgulyás, füstölt babgulyás bográcsban

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MMiki79
MMiki79 Fri, 2018-03-30 18:38

Szia!
EGY ALAPVETŐ INFORMÁCIÓ LEMARADT AZ ELEJÉRŐL! TE AZ ÍROD, HOGY SZÁRAZBABOT TESZEL FEL A CSÜLÖKKEL FŐNI, EZ MOST TÉNYLEG SZÁRAZ, VAGY A SZOKÁSOS MÓDON ELŐZŐ ESTE BE KEL ÁZTATNI?

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2018-05-11 11:18

Hello, bocs a kései válaszért: az tényleg szárazbab, nincs beáztatva előtte. A tapasztalatom az, hogy az áztatott bab sokszor nehezebben puhul meg, mint a száraz, így én nem nagyon szoktam beáztatni.

w_akos
w_akos Thu, 2017-07-06 11:50

Kedves Kornél!

Olyan kérdésem lenne hogy a csülköt és a babot miért külön főzted? Miért nem egyben? Azon gondolkozom hogy egyben főzöm csak a csülköt meg a babot kesőbb rakom bele (2 óra múlva) mert a marhának több idő kell. Akkor is ehető lesz? :-)

Köszönöm,
Ákos

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2017-07-13 14:15

Kedves Ákos,
a csülköt azért kell külön főzni, mert gyakran túlságosan sóssá teszi az ételt, amin már nem lehet később korrigálni. Ha külön készíted a csülköt (ahogy a receptben is írtam), annyi levet tudsz felhasználni, ami megfelelő ízt ad az ételnek, de kordában tartható a sóssága. Nem kerül több energiádba a csülköt külön főzni, a só azonban igen fontos tényező, célszerű követned a receptet. Üdv.: Kornél

smis80
smis80 Sun, 2014-09-07 17:05

koszi a receptet.mar nagyon sokszor elkeszitettem.ez a favorit nallunk

hafi73
hafi73 Mon, 2014-04-07 06:22

Kedves Kornél, péntekre várok jó szomjú és jó étvágyú társaságot - eme finomsággal szeretnék készülni nekik. Szeretném kérdezni, hogy a csülök mennyisége csonttal vagy csont nélkül értendő ?
Köszi szépen előre is !
Hafi

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2014-04-07 08:22

Kedves Hafi, általában csonttal együtt, mert egész csülök súlyát vesszük alapul. Viszonylag ritka, hogy füstölt csülköt bármelyik hentes is elvágná, maximum lehet játszani a kisebbek vagy nagyobbak súlyával, de többnyire mindig egész, egy darabról van szó. Ha neked csont nélkül lesz ennyi az sem baj, a sósságra kell ügyeéned egyedül.

fernandoalonso
fernandoalonso Sun, 2013-09-08 15:23

Kedves Kornél,
a recepted alapján elkészítettem a bográcsost, életem legjobb főztje lett!
Köszi, hogy megosztottad!

Üdv, Béla

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Sat, 2012-05-19 19:05

helló Kornél!
Nem esszem a marha húst azóta mióta 1-szer voltam vendégségben.
És csak félig volt átfőzve,na innentől elment a kedvem tőle örőkkre.
De azért nem csüggedek mert csináltam füstőlt csülőkből.
Kostólót nem tudtam kuldeni,mert hamar elfogyott.
Üdv és szép hétvégét.

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2012-03-28 11:34

Pont a hetekben készült nálunk is egy ugyanilyen csülkös marhás gulyás. Nagyszerű recept. Mi előre félkészre pároljuk a marhát kuktában kevés pörkölt alapon, hogy aztán a bográcsban csak összeérjenek az ízek, amíg a zöldség és a csülök megpuhul.

jg
jg Thu, 2012-01-12 15:21

végre rászántam magam, hogy megcsináljam és nem bántam meg! kb a fele mennyiséget csináltam meg. 5 órát készült a marha miatt, de percek alatt elfogyott... nem húzta sokáig :) asszem legközelebb nem követem el azt a hibát, hogy ilyen keveset készítek!

jg
jg Thu, 2011-12-15 17:32

Kedves Kornél

Köszönöm a segítséget. Igen egy kicsit közelebb jutottam. Alapvetően jómagam is hasonlóan készitettem el mikor csináltam. A célom most az lenne hogy azt az ízvilágot érjem el amilyen a tied lehet bár így látatlanban ez ugye nehéz. :-)

Szóval most azt próbálom kitalálni hogy kb 5 adaghoz (2,5-3 liter) te vajon mennyi füszert használhatsz a pörkölthöz plusz még a levesben. Ha sikerül a gondolatolvasás akkor hétvégèn neki is esek a projektnek.

Köszi

G

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2011-12-16 02:24

Kedves G.

Nem kell találgatnod, hiszen meg vannak a pontos arányok. Mindössze arra lesz szükség, hogy a hús, illetőleg a csülök súlyát, amit felhasználsz, pontosan ismerd. A többi szimpla matematika. Arányosan kell számolnod a fűszereket a húsokkal, a recept alapján. Ha ezt követed, nem tudsz hibázni.

Üdv.: K.

jg
jg Wed, 2011-12-14 20:14

kedves Kornél

Ez annyira megtetszett, hogy mindenképpen el szeretném készíteni. ugyanis nagy kedvencem a fenti étek. :)

Viszont a hozzávalóknál egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy vajon a fűszereket, fokhagymát, paprikát, paradicsomot úgy adtad meg, hogy a pörkölthöz valót is leírtad, vagy az még külön van. ha fenti dolgok levesbe kerülnek akkor azokat a zöldségekkel együtt rakod bele gondolom.

előre is köszi a segítséget

G

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2011-12-14 23:59

Kedves G,

igen, a felvetésed helyes, megpróbálok segíteni.
A marhalábszár pörit megtalálod külön, a receptjeim között (amúgy a 2. pontban szerepel a link is). Ha abból indulsz ki, egyszerűbb lesz főznöd, mert kizárásos alapon a többi zöldség majd a levesbe fog kerülni. Nyilván az arányokat majd igazítanod kell, de alapvetően nem fogsz tudni hibázni. És tessék kérem megírni nekem, hogy sikerült...:)))

Ha van még esetleg kérdés, csak zaklass nyugodtan.

Üdv.: K.

989
sertéscsülök 1.4 kg
marhalábszár 2.5 kg
disznózsír 150 g
vöröshagyma 5 közepes fej
fokhagyma 1 fej
paradicsom 1 közepes db
zöldpaprika 3 db
sárgarépa 2 nagy db
fehérrépa 2 db
zeller 1 kis db
babérlevél 3 db
fejtett bab 500 g
tejföl 3 dl
finomliszt 1.5 evőkanál
őrölt fűszerkömény 1 ek
fekete bors 0.5 ek
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 3 ek
víz 3 l
finomliszt 10 dkg
tojás 1 db
3 g