Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalt szilva leves édes grízgaluskával

Aszalt szilva leves édes grízgaluskával
Aszalt szilva leves édes grízgaluskával
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ehhez és más gyümölcslevesekhez is szoktam édes grízgaluskát készíteni.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A grízgaluskához

ajánlat

Mivel mi egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, a vörösbor helyett az Ausztriában kapható Orangen Punsch szirupot szoktam használni. Az a baj, hogy csak karácsony előtt kapható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A szegfűszeget, fahéjat teatojásba rakjuk. A diót serpenyőbe, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd összevagdaljuk. A citromot, narancsot jól megmossuk, és lereszeljük a héját.
  2. 1 l vizet felteszünk forrni, beletesszük a cukrot, csipet sót, a fűszereket a teatojásban, reszelt citrom és narancshéjat, a bort. Majd forráskor belerakjuk a feldarabolt aszalt szilvát. Kb.10 percig főzzük.
  3. A puncs pudingport elkeverjük kevés vízzel, és besűrítjük vele a levest, majd 2-3 percig forraljuk még, és belekeverjük a tejszínt.
  4. A tetejét pörkölt dióval és tejszínhabbal díszítjük tálaláskor.
  5. Édes grízgaluskához: a citromot megmossuk, héját lereszeljük.
  6. Vajat, cukrot, citrom héját, grízt a tejjel addig főzzük, míg el nem válik az edénytől.
  7. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját. 10 percig pihentetjük.
  8. Sós vízben apró gombócokat főzünk belőle.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 926
elküldve: 7
receptkönyvben: 178
elkészítve: 15/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Kovács Györgyi

Mióta szakács: 2011.07.04.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

tejszínes szilvaleves, vörösboros szilvaleves grízgaluskával, aszaltszilva leves édes galuskával

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

niihka
niihka Sun, 2015-06-14 09:11

Az előttem szólókhoz csatlakozva: nálunk is "hagyománnyá vált" a karácsonyi asztalon. Az édes grízgaluska viszont most a nagy melegben a hideg gyümölcslevesnek is kiváló kísérője lett :)

Ory
Ory Mon, 2013-12-02 21:33

Kedves Györgyi!

Karácsonyra néztem ki a receptedet! :-) Már alig várom, hogy szenteste legyen! Biztos nagyon fincsi a leves....
Köszi a receptet!

panka24
panka24 Wed, 2013-01-09 08:47

Kedves Györgyi!

Karácsonykor elkészítettem ezt a finomságot. Nagy sikere volt!
A párom szerint étteremben sem adnak különbet. Köszönjük szépen, szerintem mostantól ez hagyomány lesz nálunk az év legszebb ünnepére! És az édes grízgaluska, nagyon jó!
Üdv:Kata

652
aszalt szilva 20 dkg
szegfűszeg 8 db
fahéjrúd 1 db
cukor 6 dkg
vörösbor 1.5 dl
puncs pudingpor 1 ek
habtejszín 1.5 dl
dió 10 dkg
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
víz 1 l
vaj 1 ek
cukor 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
tej 250 ml
búzadara 60 g
tojássárgája 2 db