Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Achar Gosht

Achar Gosht
Achar Gosht
110 perc / előkészület: 50 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb recept, amit pakisztáni tartózkodásom ideje alatt kedveltem meg. Az előre elkészített fűszerkeverékek Pakisztánban is egyre népszerűbbek, ugyanígy Magyarországon, az ázsiai boltokban is biztosan elérhető az Achar Gosht nevű mix, de én jobban szeretem magam összeállítani. Ha valakinek nincs ideje fűszerekkel babrálni, az nyugodtan használjon bolti fűszermixet.

Általában marha- vagy birkahússal készítik, de csirkével is jól működik, ebben az esetben a csirkehúst nem kell előre megfőzni.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kockára vágott marhahúst megmossuk, majd kb. 40 percig főzzük, amíg félig megpuhul a hús. Ha véletlenül valami vén marhával akadna dolgunk, akkor természetesen tovább, a lényeg, hogy főzzük elő a marhahúst. Ha elkészült, a húst leszűrjük, és a főzővizet félretesszük, ezt később még felhasználjuk.
  2. Amíg a hús fő, elkészítjük a saját bejáratú fűszerkeverékünket. Ehhez a művelethez szükségünk lesz egy mozsárra vagy egy kávédarálóra. A görögszénát, az édesköményt, a fekete köményt és a római köményt a mustármaggal egy felhevitett serpenyoben megpiritjuk majd porrá őröljük, vagy a mozsárban összetörjük. Nem baj, ha nem porszerű az állaga, csak kicsit törjük össze őket. Ha ez megvan, félretesszük a keveréket.
  3. A gheet felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Ha a hagyma átlátszóvá vált, hozzáadjuk a lereszelt gyömbért és fokhagymát, és kb. 2-3 percig nagy lángon pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk az előfőzött marhahúst, és addig pirítjuk, amíg a hús egy kis barnás-pirosas színt kap. Ekkor kerülnek bele a fűszerek, úgymint a kurkuma, az őrölt koriander, a chilipehely, illetve chilipor, ez utóbbi helyettesíthető pirospaprikával. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, illetve a húsléből kb. 1 dl mennyiséget hozzáadunk, és alacsony lángon, lefedve főzzük, amíg a paradicsom egyneművé válik. Ekkor felöntjük a hús főzővizével, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
  5. Ha a hús megpuhult, vegyük le a fedőt, és főzzük el majdnem az összes vizet alóla, majd adjuk hozzá a joghurtot, és keverjük el. Hozzáadjuk a saját készítésű fűszerkeveréket és a garam masalat. Ha a szósz besűrűsödött, hozzáadjuk az apróra vágott, friss koriandert illetve a zöld chilit is, bár ez utóbbi opcionális, elhagyható. A friss korianderrel még főzzük 2-3 percig, majd elzárjuk a gázt, és hozzáadjuk a citromlevet. Naan-nal vagy chapatival tálaljuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 132
elküldve: 1
receptkönyvben: 33
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mango

Mióta szakács: 2012.12.19.
23 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
konyha: pakisztáni
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

joghurtos marhahús, fűszeres-joghurtos marha, chilis-korianderes joghurtszószos marhahús

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

638
marhahús 1 kg
ghee 8 ek
vöröshagyma 2 közepes db
gyömbér 8 cm
fokhagyma 8 gerezd
kurkuma 2 kávéskanál
koriander 1 ek
chilipehely 2 kávéskanál
chili 1 tk
0 ízlés szerint
paradicsom 2 közepes db
joghurt 250 g
görögszéna 1 teáskanál
édesköménymag 1 teáskanál
feketekömény 1 teáskanál
mustármag 1 teáskanál
garam masala 2 teáskanál
citromlé 3 teáskanál
koriander 0.5 csokor
római kömény 1 teáskanál
chili 1 db