r
Nosalty Logó

Egyszerű zöldbabfőzelék

Gerzsenyi Flóra
Zöldbabfőzelék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

257
Kalória
4.3g
Fehérje
27.9g
Szénhidrát
15.3g
Zsír
377.8g
Víz
44.3g
Koleszterin
3.5g
Élelmi rost
7g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 257 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1032 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 58 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    333.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    377.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    436 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    708 micro
Összesen 257 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    61.2 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1334.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    448 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    111.4 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1511.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    526 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    194 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    363 micro
  • α-karotin
    304 micro
  • β-karotin
    1744 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2833 micro
Összesen 1032 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    75.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    85 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 58 kcal

Elkészítés

  1. Egy lábosba tesszük a finomra vágott vöröshagymát és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát. Megszórjuk a pirospaprikával és ráhalmozzuk a zöldbabot.
  2. Jól átforgatjuk, majd felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, babérozzuk és félpuhára főzzük.
  3. Egy tálban kikeverjük a tejfölt és a keményítőt/lisztet. A tejfölös keverékhez adunk egy kanállal a bab főzőlevéből és simára keverjük.(A tejfölös keveréket ne adjuk közvetlenül a forró folyadékhoz, mert kicsapódik. A tejfölt először temperálni kell.) Hogy ne csomósodjon, folyamatos kevergetés mellett a babhoz adjuk.
  4. Enyhén forraljuk, amíg a keményítő kifő és besűrűsödik, végül belekeverjük az ecetet (ízlés szerint). Tálaláskor csorgassunk a tetejére egy kis tejfölt és tojással vagy fasírttal kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

Ez egy csodálatos nyári (hús, liszt és tejmentesen is elkészíthető) étel frissen szedett zöldbabból, jó adag tejföllel, fokhagymával és egy leheletnyi füstös pirospaprikával. Tükörtojással vagy fasírttal szuperlaktató, de önmagában is remek és könnyed fogás. A zöldbabfőzelék egyike a magyar konyha különleges és utánozhatatlan zöldségpörköltjeinek. Készíthetjük ebédre főételként, vagy különféle húsételek köreteként. Íme a mi gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptünk, 30 perc alatt.

A főzelék méltatlanul mellőzött ételünk. Laktató, tápláló és lényegében egy üres vászon, amit kedvünk szerint tölthetünk meg. Azonban ahhoz, hogy a főzelék kitörjön a menzás ételek skatulyájából, van pár részlet, amire érdemes odafigyelni, hogy valóban ínycsiklandó tányért kapjunk. Ehhez az egyszerű, de nagyszerű zöldbabfőzelékhez hoztunk tippeket, amivel garantáltan jól-lakik a család.

Zöldbabfőzelék fehér tányérban mellette zöld konyharuha
Készíts laktató és ízletes főzeléket zsenge zöldbabból
Nosalty / Gerzsenyi Flóra

Mitől lesz sűrű a főzelék?

Amikor ételek, így például a főzelék keményítéséről van szó, több út áll előttünk: sűríthetjük az ételt liszttel, keményítővel vagy önmagával.

  • Sűrítés liszttel: a lisztből, zsiradék felhasználásával rántást tudunk készíteni, ami az ételek alapját képezi. Nemcsak sűrít, de némi ízt is ad, persze csak akkor, ha alaposan elfőzzük belőle a liszt aromáját.
  • Sűrítés keményítővel: sűríteni a legjobban keményítőtartalmú alapanyagokkal lehet. Amikor nedvességgel érintkezik, a keményítő magába szívja azt, aminek hatására megdagad. Ettől sűrűsödik be a szaft, leves és főzelék. A keményítőt, általában hideg vízzel elkeverve, a főzés végén adjuk hozzá a fazék tartalmához. A liszttel ellentétben nem kell olyan hosszan főzni.
  • Sűrítés önmagával: főzd meg a főzeléket úgy, hogy a lehető legkevesebb vizet vagy alaplevet add hozzá főzéskor - csak annyit, ami éppen hogy ellepi. Mikor megfőtt a zöldség, vegyél ki belőle két merőkanálnyit, majd ezt az adagot turmixold le. Így add vissza a főzelékhez, hogy jobb szerkezetet kapj.

Miért ne hagyd ki az ecetet?

Sokan kihagyják az ecetet a főzelékből, pedig nagyon is van keresnivalója benne. A (jó minőségű, nem ipari) ecetből pár csepp harmonikusabbá teszi az ételünket, különösen ehhez a zöldbabfőzelékhez hasonló fogások ízét tudja kiegyensúlyozni és felfrissíteni.

A főzelék megkoronázása: a feltét

Egy jól megválasztott feltéttel lesz ízében izgalmas és laktató a főzelék.

Húsmentes feltétek, amivel megkoronázhatod a zöldbabfőzeléket

  • Pirított-fűszeres olajos magvak: a pirított magvak izgalmas textúrát és komplexebb ízeket adnak a zöldbab (és bármilyen más) főzeléknek. Csak a képzeleteden múlik, milyen magokat használsz. A tökmag-szotyola-szezám kombinációja, a dió-mogyoró duója is kiváló választás, de önmagában az ízletes kesudióval is öröm főzelékezni. Ha pikánsabb ízeket adnál az egytálételhez, szórj füstölt paprikát a piruló magvakra. 
  • Ropogós fokhagymapelyhek és szottyos hagyma: forró olajban körülbelül 10-12 percre van szüksége a vékonyra vágott fokhagymaszeleteknek, hogy aranybarnára és ropogósra süljenek. 
  • Pankóban kisütött laskagomba: a bundázáshoz készíts egy palacsintatészta-jellegű keveréket (a tojást helyettesítsük aquafaba-val (csicseriborsó-konzerv leve) vagy kesutejjel. Ebben mártsd meg a laskákat, majd hempergesd meg a nagyszemű pankómorzsában. A rántáshoz jól működik a repceolaj. Ha kisültek, egy kevés citrom is mehet rájuk.
  • Zöldfűszer-ropogósok: a bazsalikomot, zsályát és fodroslevelű metélőpetrezselymet is lehet és érdemes is chipsként fogyasztani, pláne egy tartalmas főzelékre halmozva. Az olajban való kisütés helyett inkább a sütőben készítést javasoljuk. Ehhez kend be a fűszerek mindkét oldalát vékonyan olívaolajjal, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokon körülbelül 8-10 perc alatt süsd őket ropogós sötétzöldre.
  • Fűszeres kruton: megszáradt a kenyér? Krutonként a főzeléken a helye!
  • Falafel: a kívül aranybarna és ropogós, belül omlós csicserigolyó tökéletes választás lehet a zöldbabfőzelék tetejére.

3 mód, hogyan tedd el a zöldbabot, hogy télen is legyen kéznél

  • Fermentálás: készíts 2%-os sóoldatot, majd öntsd vele nyakon a megtisztított, tiszta üvegbe helyezett babot. A zárt üveget tedd fénytől védett, szobahőmérsékletű helyre 2-3 napra, majd ezután mehet a hűtőbe pihenni. Nyugodtan készíthetsz belőle levest, de nyersen salátában vagy rakottasban is felhasználhatod.
  • Savanyítás: itt a só helyett egy eceted oldatot kell készíteni az étel tartósításához. Első lépésként azonos mennyiségű ételecetre (5%) és vízre, némi sóra, kevés cukorra és tetszőleges fűszerekre (mustármag, bors, koriander) lesz szükséged. Ezt forrald fel, majd öntsd langyosra hűtve a steril üvegekbe pakolt babra. Miután kihűlt, a savanyúság mehet rögtön a hűtőbe, ahol 1-2 hónapig biztosan eláll, de ha vákuum alá helyezed, még tovább is (ilyenkor a hűtő sem szükséges). Jóval savanykásabb lesz, mint a fermentált zöldség, azonban levesben, főzelékben is megállja a helyét.
  • Olajos konzerválás:  ehhez első lépésként párold félkészre a zöldbabot (kevés olajon vagy gőzben), majd hagyd kihűlni/megszáradni. Ezt követően helyezd steril üvegekbe és öntsd fel addig olajjal, hogy a zsiradék teljesen ellepje a szárakat. Ez a réteg fogja megakadályozni, hogy a zöldbab elinduljon a romlás útján. Ennek köszönhetően az olajban eltett zöldség akár a kamrában, hűvösebb, napfénytől védett helyen is tárolható. A felbontás után csöpögtesd le alaposan, és az olajat se dobd ki: használjuk fel főzéshez pár napon belül (ne tároljuk sokáig, mert könnyebben megavasodik).

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek