r
Nosalty Logó

Rebarbarás mandulatorta epermázzal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Rebarbarás mandulatorta epermázzal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mandulatorta

Epermáz

Összesen 376 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mandulatorta

Epermáz

Összesen 4486 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mandulatorta

Epermáz

Összesen 208 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 376 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    158.8 g

Zsír

  • Összesen
    183.8 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    939 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2294 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    893 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    709 mg
  • Nátrium
    388 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    579.7 g
  • Cukor
    527 mg
  • Élelmi rost
    111 mg

VÍZ

  • Összesen
    847.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1031 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    171 micro
  • Kolin:
    655 mg
  • Retinol - A vitamin:
    989 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    508 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1946 micro
Összesen 4486 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 208 kcal

Hozzávalók

Mandulatorta

Epermáz

Elkészítés

Mandulatorta

  1. A megmosott, előkészíttet rebarbaraszárak végeit levágjuk, a rebarbarát feldaraboljuk 7-8 centis darabokra. Egy 38x26 cm-s sütőformát kikenünk vajjal, sütőpapírral kibéleljük, majd meglocsoljuk a méz felével.
  2. A tepsi egyik sarkába vízszintesen elhelyezünk 4-5 rebarbaradarabot, mellé szintén 4-5 rebarbaradarabot rakunk függőlegesen, az első rész mellé. Megismételjük a folyamatot, a vízszintes és függőleges pozicionálást váltogatva, hogy rácsmintát hozzunk létre. Végül meglocsoljuk a maradék mézzel, majd elkészítjük a mandulás tésztát.
  3. Első körben a sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
  4. Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a barna cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és lazára, habosra verjük.
  5. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a sót, a joghurtot, a citrom héját, és alaposan összekeverjük.
  6. Egy kisebb tálban a sütőport a mandulaliszttel összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásos keverékünkhöz, és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, nagyon illatos masszát kell kapnunk. Ha ezzel megvagyunk, a tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a mandulás masszába.
  7. A kész masszát ráöntjük a rebarbarák tetejére, és szépen elegyengetjük az egészet. A közepébe fúrjunk egy kis mélyedést, hogy sülés közben ne dudorodjon majd ki.
  8. A 170 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük, félidőnél megforgatva. Tűpróbával ellenőrizzük! Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni (kb. fél óra), majd formástul borítsuk rá egy hosszúkás tálcára, amin majd tálaljuk.
  9. A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából, és a sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk róla. Míg hűl, elkészítjük az epermázat, amivel megkenjük. (Lásd: Epermáz)
  10. Tálalás előtt meghinthetjük egy kevés pirított mandulával (opcionális) és egy evőkanál porcukorral. Egy kanál tejszínhabbal vagy egy gombóc vaníliafagyival gazdagíthatjuk, de magában is isteni.

Epermáz

  1. Egy kis gyorsforraló edényben feltesszük a cukrot, a vizet és az epret főni. Magas lángon, gyakran kevergetve hagyjuk jól összeforrni az egészet, hogy egy szűrű, ragacsos szirupot kapjuk. Miután elértük a megfelelő (mézszerű) állagot, leszűrjük, és még melegen megkenjük vele a kisült mandulatortán a rebarbarákat.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x26
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 704
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rebarbarás mandulatorta epermázzal
Gerzsenyi Flóra 378 recept

Itt a rebarbara szezonja, és bár csak néhány hetet terem az évben, mi igyekszünk kihasználni ezt a rövid időszakot. A gyönyörű, élénk rózsaszínű, intenzív, kissé fanyarkás-savanykás növény édes gyümölcsökkel kombinálva a legfinomabb. Nálunk még kevésbé elterjedt, így leggyakrabban eperrel vagy barackkal keverjük, és sütemények, kompótok, befőttek készülnek belőle. Mivel a fejjel lefelé fordított sütemények végtelen lehetőségeket rejtenek magukban, mi most egy fordított tortához használtuk fel, mandulával és eperrel társítva. Ebben a receptben a puha vaníliás süteményt a fanyar rebarbaraszár koronázza meg, sűrű, ragacsos epermázzal kiegészítve. Süteményünk ráadásul a mandulalisztnek köszönhetően gluténmentes, sőt, ha vaj helyett olajat, és joghurt helyett növényi helyettesítőt használunk, akkor tejmentesen is el lehet készíteni!

Hozzávalók

Mandulatorta

Epermáz

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili