Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös-rebarbarás süti

Tejfölös-rebarbarás süti
Tejfölös-rebarbarás süti
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy észt oldalon találtam pár éve ezt a receptet, és mivel nagyon megkedvelte az egész család ezt a finom, krémes, enyhén savanykás süteményt, azóta minden tavasszal többször is elkészítem. Észtországban a rebarbara az első tavaszi "gyümölcs", friss vitaminforrás, melyet változatos módon használnak fel. Készül itt belőle süti, lekvár, szirup, csatni, húspác és még sorolhatnám, de ami a legmeglepőbb, még bor is. A süti nagyon finom, mindenkinek bátran ajánlom.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

Töltelék

ajánlat

A fiatal, zsenge rebarbarát nem kell meghámozni, ha viszont ilyet nem kapunk, hámozzuk meg.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
  2. Puha, de nem folyékony tésztát kapunk, melyet egyenletesen egy 24 cm átmérőjű, kivajazott, csatos tortaforma aljába és oldalára nyomkodunk.

Töltelék

  1. A töltelék hozzávalóit a rebarbara kivételével összekeverjük, és a formába öntjük.
  2. A krémen elosztjuk a kisebb darabokra vágott rebarbarát, meghintjük kevés barna cukorral, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 30-35 percig sütjük.
  3. Ha elkészült, 10-15 percig a formában pihentetjük, majd rácsra csúsztatva kihűtjük. Langyosan a legfinomabb.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 922
elküldve: 13
receptkönyvben: 143
elkészítve: 23/23
Facebookon megjelent: -

szakács

riina

Mióta szakács: 2012.03.31.
9 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny, Somat Karácsonyi finomságok
szezon: tavasz
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rebarbarás süti, rebarbarás torta, tejfölös rebarbarás torta

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hedi1
hedi1 Mon, 2019-05-13 15:26

Finom, köszönet. A tésztába reszeltem egy kis citromhéjat, legközelebb megszórom
még lapmandulával is és a tésztából kispórolok 2-3 dkg cukrot, amit a gyümölcsre teszek
pluszban. Nekem kicsit savanyúbb volt így a kelleténél. Persze ízlések és ...

riina
riina / riina Tue, 2019-06-25 13:48

Köszönöm a hozzásszólást. A mandula remek ötlet, magam is kipróbálom.

Mansikka
Mansikka Mon, 2017-04-10 22:20

Szia! Tudom, már nem mostani recept, de nekem most először vált a rebarbarám szedhetővé és most először dolgozok vele. Azt szeretném kérdezni, hogy kell-e hámozni a szárakat? Sok helyen azt olvasom, hogy igen, de akkor a képeken, hogyan marad a rebarbara szép rózsaszín?? Bocsi, ha buta a kérdés... Köszönöm, ha válaszolsz!

riina
riina / riina Tue, 2017-04-11 06:35

Szia, Mansikka! Igen kell hámozni, illetve a képen látható rebarbara szárak meg vannak hámozva. Úgy tudom, ha friss, zsenge a rebarbara, akkor nem fontos meghámozni, de én még sosem próbáltam hámozás nélkül használni. Én csak vékonyan lehúzom a külső réteget, így a színük megmarad.

riina
riina / riina Tue, 2016-05-17 13:48

Kedves DoriSz14 és Tiimea örülök, hogy ízlett nektek a süti. Természetesen ízlés szerint felturbózható pirított dióval, mandulával, mogyoróval vagy más finomsággal. További kellemes sütögetést. :)

Tiimea
Tiimea / Tiimea Tue, 2016-05-17 11:23

A recepted megdobta a rebarbara kapósságát nálunk. Előtte csak anyós túlfőzőtt kompótjában próbáltuk, ami nem meglepő, hogy nem tett mély benyomást senkire. Viszont a pite egy-kettő elfogyott! Igaz, felturbóztam egy kis pirított diós égetett cukorral, de így is érezhettük a rebarbara ízét :)

riina
riina / riina Tue, 2017-04-11 06:37

Örülök, hogy ízlett. A pirított diós égetett cukor igen jó ötlet.

DoriSz14
DoriSz14 Fri, 2016-05-06 19:14

Mi most kísérletezünk az új ízekkel. Most épp szezonja van a rebarbarának, mindenhol ilyen recepteket látok, a boltokban is mindenhol jelen van, ezért gondoltam csinálok belőle valamit. Mivel ehhez a recepthez minden volt itthon, gondoltam nekilátok. Hát szerintem nagyon- nagyon finom lett! Bár egy picit sikerült túlsütnöm, mert csalókás a közepe, melegen lötyög még kicsit. Ennek ellenére nagyon ízlik! Köszi a receptet!

Vicenza
Vicenza Wed, 2015-09-02 11:59

Köszönöm a receptet, nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető, finom sütemény. Amit változtattam: nyírfacukorral készítettem és abból is keveset használtam. A rebarbara mellé szilvát is tettem. Rizsliszttel is működik, én ezzel az aránnyal sütöttem: 15 dkg rizsliszt, 3 dkg finomliszt. Máskor is megsütöm.

riina
riina / riina Tue, 2017-04-11 06:40

Szia Vicenza! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett a süti. A napokban kipróbálom a rizslisztes tésztát.

Kutyafülüaladár
Kutyafülüaladár Sat, 2015-07-04 12:51

Megsütöttem és nagyon-nagyon fonom lett!!! Én utálok mérni, így a tejfölt saccolva tettem a tésztába. Mondanom sem kell, kissé hígabb lett a kelleténél. Tepsi oldalára tapogatás szóba sem jöhetett. Ezek után kissé aggódtam, hogy mit szedek majd ki a sütőből, de úgy éreztem, minden van abban a tésztában , amitől jó lesz a végeredmény. És tényleg finom, könnyű tésztájú süti lett belőle. Nekem mániám a cukor minimalizálása, itt is lecsíptem belőle, bár a rebarbara és a tejföl miatt nem sokat. Legközelebb még egy ici-picit kevesebbet teszek majd. Gondolom, rebarbi helyett bármi menetne bele....a lényeg: köszönöm a receptet!!!!!! Mindenkinek ajánlom! Muszáj megkérdeznem, de ne válaszolj, ha nem akarsz: hogy kerültél Észtországba?

riina
riina / riina Mon, 2015-07-06 08:15

Kedves Kutyafüküaladár, örülök, hogy ízlett a süti. Igen, rebarbara helyett meggyel, kajszibarackkal és/vagy nektarinnal is nagyon finom, de el tudnám képzelni málnával is. Sikeres próbálgatást!
Kárpátaljáról származom, és a férjem anyukája észt. Miután Ukrajna önálló ország lett, elég siralmas volt Kárpátalján az élet (igaz ma is az), sem munka, sem továbbtanulási lehetőség. Így ide települtünk.

Kutyafülüaladár
Kutyafülüaladár Fri, 2015-07-10 22:18

Igazi multi-kulti család vagytok:-))))!!!! Jöhetnek további klassz észt receptek! Egyébként tegnap újra megsütöttem a sütit:-)))))! Ezúttal is finom lett!!!

riina
riina / riina Sat, 2015-07-11 05:04

Bocs, hogy elírtam a neved az előző válaszban. :) Igen, valóban nagy a kavarodás nálunk, mindenki legalább 3 nyelvet beszél, de a magyar mindannyiunk számára anyanyelv. Örülök, hogy a süti elnyerte tetszésed, kellemes sütögetést!

455
vaj 10 dkg
cukor 8.5 dkg
tojás 1 db
finomliszt 18 dkg
sütőpor 1 teáskanál
tejföl 5 dkg
tejföl 25 dkg
cukor 4 ek
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
rebarbara 4 közepes szár
barna cukor 1 ek