Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rebarbara szörp

Rebarbara szörp
Rebarbara szörp
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tavasz első szörpje! A piacon végre kaptam rebarbarát, a tavasz első rebarbaráját! A Férjem már minden szörpöt elfogyasztott (pedig jó párszor, és jó pár literrel csináltam még télen is), így elkészítettem neki az év első, finom üdítőjét. 5 db 720 ml-es üveggel és 1 db kisebb üveggel lett. A kis üvegest be se tettem a dunsztba, mert ahogy kihűlt, már itta is. Persze most még drágább, mint amikor a szezonja igazán beindul a rebarbarának, de ebben az üdítőben nincs tartósítószer.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megpucoljuk a rebarbarát. Felvágjuk 1-2 cm-es darabokra.
  2. A citromokat alaposan lesikáljuk. A héjával együtt felkarikázzuk.
  3. Lehetőleg sérülésmentes zománclábosba vagy fémlábosba tegyük a rebarbarát és a citromot. Felöntjük 2,5 l vízzel.
  4. 15 percig főzzük, majd leszűrjük, a gyümölcsöt is egy kanállal átnyomkodjuk, hogy a leve kijöjjön.
  5. Ezután beleöntünk 2,5 kg cukrot, a citromsavat, és állandó kevergetés mellett 15 percet főzzük.
  6. Sterilizált üvegekbe töltjük, és dunsztba rakjuk. (Én 2-3 napig a dunsztba hagyom.)
  7. Hígítva, akár buborékos, akár mentes vízzel finom frissítő.
  • költség: 2200 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 845
elküldve: 10
receptkönyvben: 134
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi szörp, citromos rebarbara szörp, tartósítószermentes rebarbara szörp

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1EDY
1EDY Thu, 2015-07-02 13:10

a citromsavat, lehet valódi citromlével helyettesíteni?

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2015-07-02 14:35

Szia! Citromot már eleve teszünk bele. A citromsav egy koncentrált "citrom" gyakorlatilag, ami egyébként teljesen természetes anyag. Én nem helyettesíteném citrommal, de ha nagyon elzárkozol tőle, akkor próbáld meg több citrommal. Üdvözlettel: Kinga

maranzol
maranzol Sun, 2013-05-26 06:59

Köszönöm a hozzászólásokat,de sajnos még most sem tudtam beazonositani ezt a növényt,mifelénk nem ismerik annyira a rebarbarát,piacon nem árulják,zöldséges boltban nem kapni..most annyit csinálok hogy megvárom milyen lesz a virága,lefényképezem és elküldöm olyan oldalra ahol megmondják milyen növény is az én négy bokrom :)

maranzol
maranzol Sun, 2013-05-12 13:20

Üdvözlök Mindenkit !2 éve Angliából hoztam "valamilyen" magokat,elültettem,a palántot kiültettem a kertbe,most kb.50 cm-es nagy bokraim vannak,akik értenek hozzá azt mondták ez rebarbara..hurrá akkor van rebarbaram,ami most 2 éves,tegnap vettem észre hogy virágozni fog.Kérem aki szakértő rebarbara ügyben ,irjon nekem ..igaz olvasok sokat a neten róla,de szívesebben olvasom ezeket a fórumokat.Várjam meg mig elvirágzik ? Ennek a fajtának zöld a szára...Kiváncsian várom a véleményeket.köszönöm:)

bostina
bostina / bostina Sat, 2013-05-25 18:27

Szia!
a receptjeim között van rebarbarás, ott láthatod, milyen a bokor és a levele. Ne várd meg amíg elvirágzik! A virágszárakat törd ki, hogy ne vegyék el az energiát a növénytől, úgy sokkal szebben fog fejlődni. Esetleg ha magot szeretnél fogni, 1 virágszárat hagyj meg, azon is rengeteg mag lesz. Az ilyen fiatal bokorról egyszerre max. 1-2 levelet törj, hogy ne terheld meg nagyon.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2013-05-12 14:26

Kedves Maranzol! Sajnos én sem tudok sokat a rebarbaráról, csak amennyit a rebarbarát szerető emberek általában. Inkább a konyhai részéről tudok. Annyit tudok, hogy van piros- és zöld szárú. Gondolom ami nálad van az a zöld szárú példány, ahogy írtad. De szerintem, ha a piacra kimész, és ott egy rebarbarát áruló őstermelőt megkérdezel, akkor van rá esély, hogy válaszokat tud Neked adni ezzel kapcsolatban. Üdvözlettel:Kinga

Shephard
Shephard Wed, 2013-05-08 11:56

Szia,
imádom a rebarbarát, de még szörpként sosem ittam, csinálok belőle pitéket, kompótot, meg lekvárt is, de így is ki fogom próbálni, pont ma hozott a kolléganőm saját termesztésű rebarbarát nekem, mert ő nem tud mit kezdeni vele :) Nincs véletlenül tipped, hogy lehet kevesebb cukorral megoldani? Amolyan diétása? :)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2013-05-08 12:35

Kedves Shephard! Próbáld meg édesítővel elkészíteni, de ne túl nagy adagot, mert hátha így nem lesz olyan jó. Az viszont biztos, hogy így higabb lesz. Esetleg, ha nem idegenkedsz a rostos szörpöktől, akkor próbáld meg, hogy a főzés után ne szűrd le, hanem turmixoljad le. És az édesítővel semmiképpen ne főzzed csak max:1-2 percig, és olyannal amit főzésnél is lehet használni. Ha elkészítetted írjad meg légyszíves, hogy milyen lett. Üdvözlettel:Kinga

Shephard
Shephard Wed, 2013-05-08 13:23

Jó ötlet ez a turmixolós ötlet, egyébként is fájna a szívem a rebarbara húsért, ha kidobnám :) Bár pitébe még úgyis használható! Este kipróbálom ezt az édesítős dolgot, aztán majd beszámolok róla :) Személyes megjegyzés: az én hugomat is Kingának hívják, aki az én megrendelésemre született, addig abalygattam Anyumékat amíg meg nem érkezett Kinga, mert csak és kizárólag hugit akartam és Kinga nevűt :) Bejött :)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2013-05-08 14:12

Kívánom, hogy minden úgy sikerüljön az életedben mint a Hugicád! Várom a beszámolódat a szörpről. Én egyébként amikor végre kaptam rebarbarát, majdnem az egész készletét megvásároltam az árusnak, mert a Tímea sógornőmnek a névnapjára egy epres-rebarbarás-mandulás habos sütit készítettem a névnapjára. Nagyon finom lett a süti is. Mondjuk az árus furcsán nézett rám, hogy minek nekem ennyi rebarbara.

Shephard
Shephard Wed, 2013-05-08 14:19

Köszi :) Én vidéken élek, na itt nem tartanak a zöldségesek rebarbarát, még a T..co sem, tavaly akartam lekvárt csinálni, aztán az egyik modernebb zöldségessel meg lehetett alkudni, külön nekem hoztak rendelésre rebarbarát :) 10 kg-t vettem :) Már idén is mondta hogyha olyan jó vásárló leszek mint tavaly hoznak :) Pedig szerintem lenne rá kereslet, mert mikor cipeltem ki a 10 kg-t akkor is 3-an megállítottak hogy hol vettem és mihez kezdek vele! Csak nem tartják, maradnak a régi alapanyagoknál sajnos!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2013-05-08 14:30

Pedig állítólag a rebarbara aránylag igénytelen növény, és azt olvastam, hogy dísznövényként is szokták ültetni. Így úgy gondolom, hogy akinek van kertje annak nem jelentene sok gondot, ha ültetne. Csak az emberek egy része nem tudja, hogy mi az a rebarbara. Pedig ha tudnák, hogy miről maradnak le!!!!

Shephard
Shephard Wed, 2013-05-08 14:42

Na igen, pont ez az, csuda jó dolgokat lehet csinálni belőle :) A kolléganőm sem tud vele mit kezdeni, így leszedte elhozta nekem, pedig mikor megkóstolta a lekvárt, mondta hogy ez tényleg nagyon jó, de mégsem használja fel, így akkor majd én :) Írországban isteni pitét csinálnak belőle, húúú, na azért a receptért ölni tudnék :) Még nem bukkantam rá az igazira, de szorgosan próbálkozok :)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2013-05-08 14:50

Nagyon sok mindenféle sütihez is fel lehet használni. És szörpökhöz is. Én most gondolkodom egy epres-rebarbarás szörpön (a Férjem nagy szörp imádó, így nem tudok annyi szörpöt készíteni amennyi el nem fogyna). A rebarbara lekvárt meg tegyed fel ide, és a pite receptedet is. Hátha rajtunk kivül rebarbara fogyasztókon is kedvet kap valaki kipróbálni. És engem személy szerint is érdekelne a pite recepted.

Shephard
Shephard Wed, 2013-05-08 15:08

Ok, majd igyekszek feltenni receptet, már ezerszer gondoltam rá, de kicsit idő híján vagyok, de majd igyekszek :) Mondjuk a pite receptet nem, mert az még nem az igazi, szerintem :) De a lekvár csuda klassz lett :)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2013-05-08 15:10

Akkor várjuk a receptjeidet, remélhetőleg minnél hamarabb, hogy még az idényben meg lehessen csinálni.

2575
rebarbara 25 közepes szár
víz 2.5 l
cukor 2.5 kg
citrom 5 db
citromsav 50 g