Nosalty Logó

Rebarbara szörp

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Gonoszka1
Rebarbara szörp
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2575 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10298 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 113 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    815.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    558 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    662 g
  • Cukor
    633 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1273.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    172 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    361 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1008 micro
Összesen 2575 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3263.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    2233 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    400 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2647.9 g
  • Cukor
    2532 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    5092.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    426 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    687 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    214 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    1443 micro
  • β-crypt
    90 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4034 micro
Összesen 10298 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    36.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 113 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megpucoljuk a rebarbarát. Felvágjuk 1-2 cm-es darabokra.
  2. A citromokat alaposan lesikáljuk. A héjával együtt felkarikázzuk.
  3. Lehetőleg sérülésmentes zománclábosba vagy fémlábosba tegyük a rebarbarát és a citromot. Felöntjük 2,5 l vízzel.
  4. 15 percig főzzük, majd leszűrjük, a gyümölcsöt is egy kanállal átnyomkodjuk, hogy a leve kijöjjön.
  5. Ezután beleöntünk 2,5 kg cukrot, a citromsavat, és állandó kevergetés mellett 15 percet főzzük.
  6. Sterilizált üvegekbe töltjük, és dunsztba rakjuk. (Én 2-3 napig a dunsztba hagyom.)
  7. Hígítva, akár buborékos, akár mentes vízzel finom frissítő.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 28285
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 08.

Receptkategóriák

Gonoszka1 428 recept

A tavasz első szörpje! A piacon végre kaptam rebarbarát, a tavasz első rebarbaráját! A Férjem már minden szörpöt elfogyasztott (pedig jó párszor, és jó pár literrel csináltam még télen is), így elkészítettem neki az év első, finom üdítőjét. 5 db 720 ml-es üveggel és 1 db kisebb üveggel lett. A kis üvegest be se tettem a dunsztba, mert ahogy kihűlt, már itta is. Persze most még drágább, mint amikor a szezonja igazán beindul a rebarbarának, de ebben az üdítőben nincs tartósítószer.

Hozzászólások

Shephard

Szia, imádom a rebarbarát, de még szörpként sosem ittam, csinálok bel?le pitéket, kompótot, meg lekvárt is, de így is ki fogom próbálni, pont ma hozott a kollégan?m saját termesztés? rebarbarát nekem, mert ? nem tud mit kezdeni vele :) Nincs véletlenül tipped, hogy lehet kevesebb cukorral megoldani? Amolyan diétása? :)

Gonoszka1

Kedves Shephard! Próbáld meg édesít?vel elkészíteni, de ne túl nagy adagot, mert hátha így nem lesz olyan jó. Az viszont biztos, hogy így higabb lesz. Esetleg, ha nem idegenkedsz a rostos szörpökt?l, akkor próbáld meg, hogy a f?zés után ne sz?rd le, hanem turmixoljad le. És az édesít?vel semmiképpen ne f?zzed csak max:1-2 percig, és olyannal amit f?zésnél is lehet használni. Ha elkészítetted írjad meg légyszíves, hogy milyen lett. Üdvözlettel:Kinga

Shephard

Jó ötlet ez a turmixolós ötlet, egyébként is fájna a szívem a rebarbara húsért, ha kidobnám :) Bár pitébe még úgyis használható! Este kipróbálom ezt az édesít?s dolgot, aztán majd beszámolok róla :) Személyes megjegyzés: az én hugomat is Kingának hívják, aki az én megrendelésemre született, addig abalygattam Anyumékat amíg meg nem érkezett Kinga, mert csak és kizárólag hugit akartam és Kinga nev?t :) Bejött :)

Gonoszka1

Kívánom, hogy minden úgy sikerüljön az életedben mint a Hugicád! Várom a beszámolódat a szörpr?l. Én egyébként amikor végre kaptam rebarbarát, majdnem az egész készletét megvásároltam az árusnak, mert a Tímea sógorn?mnek a névnapjára egy epres-rebarbarás-mandulás habos sütit készítettem a névnapjára. Nagyon finom lett a süti is. Mondjuk az árus furcsán nézett rám, hogy minek nekem ennyi rebarbara.

Shephard

Köszi :) Én vidéken élek, na itt nem tartanak a zöldségesek rebarbarát, még a T..co sem, tavaly akartam lekvárt csinálni, aztán az egyik modernebb zöldségessel meg lehetett alkudni, külön nekem hoztak rendelésre rebarbarát :) 10 kg-t vettem :) Már idén is mondta hogyha olyan jó vásárló leszek mint tavaly hoznak :) Pedig szerintem lenne rá kereslet, mert mikor cipeltem ki a 10 kg-t akkor is 3-an megállítottak hogy hol vettem és mihez kezdek vele! Csak nem tartják, maradnak a régi alapanyagoknál sajnos!

Gonoszka1

Pedig állítólag a rebarbara aránylag igénytelen növény, és azt olvastam, hogy dísznövényként is szokták ültetni. Így úgy gondolom, hogy akinek van kertje annak nem jelentene sok gondot, ha ültetne. Csak az emberek egy része nem tudja, hogy mi az a rebarbara. Pedig ha tudnák, hogy mir?l maradnak le!!!!

Shephard

Na igen, pont ez az, csuda jó dolgokat lehet csinálni bel?le :) A kollégan?m sem tud vele mit kezdeni, így leszedte elhozta nekem, pedig mikor megkóstolta a lekvárt, mondta hogy ez tényleg nagyon jó, de mégsem használja fel, így akkor majd én :) Írországban isteni pitét csinálnak bel?le, húúú, na azért a receptért ölni tudnék :) Még nem bukkantam rá az igazira, de szorgosan próbálkozok :)

Gonoszka1

Nagyon sok mindenféle sütihez is fel lehet használni. És szörpökhöz is. Én most gondolkodom egy epres-rebarbarás szörpön (a Férjem nagy szörp imádó, így nem tudok annyi szörpöt készíteni amennyi el nem fogyna). A rebarbara lekvárt meg tegyed fel ide, és a pite receptedet is. Hátha rajtunk kivül rebarbara fogyasztókon is kedvet kap valaki kipróbálni. És engem személy szerint is érdekelne a pite recepted.

Shephard

Ok, majd igyekszek feltenni receptet, már ezerszer gondoltam rá, de kicsit id? híján vagyok, de majd igyekszek :) Mondjuk a pite receptet nem, mert az még nem az igazi, szerintem :) De a lekvár csuda klassz lett :)

Gonoszka1

Akkor várjuk a receptjeidet, remélhet?leg minnél hamarabb, hogy még az idényben meg lehessen csinálni.

Shephard

Ok, megígérem hogy igyekszek :)

Törölt felhasználó

Üdvözlök Mindenkit !2 éve Angliából hoztam "valamilyen" magokat,elültettem,a palántot kiültettem a kertbe,most kb.50 cm-es nagy bokraim vannak,akik értenek hozzá azt mondták ez rebarbara..hurrá akkor van rebarbaram,ami most 2 éves,tegnap vettem észre hogy virágozni fog.Kérem aki szakért? rebarbara ügyben ,irjon nekem ..igaz olvasok sokat a neten róla,de szívesebben olvasom ezeket a fórumokat.Várjam meg mig elvirágzik ? Ennek a fajtának zöld a szára...Kiváncsian várom a véleményeket.köszönöm:)

Gonoszka1

Kedves Maranzol! Sajnos én sem tudok sokat a rebarbaráról, csak amennyit a rebarbarát szeret? emberek általában. Inkább a konyhai részér?l tudok. Annyit tudok, hogy van piros- és zöld szárú. Gondolom ami nálad van az a zöld szárú példány, ahogy írtad. De szerintem, ha a piacra kimész, és ott egy rebarbarát áruló ?stermel?t megkérdezel, akkor van rá esély, hogy válaszokat tud Neked adni ezzel kapcsolatban. Üdvözlettel:Kinga

bostina

Szia! a receptjeim között van rebarbarás, ott láthatod, milyen a bokor és a levele. Ne várd meg amíg elvirágzik! A virágszárakat törd ki, hogy ne vegyék el az energiát a növényt?l, úgy sokkal szebben fog fejl?dni. Esetleg ha magot szeretnél fogni, 1 virágszárat hagyj meg, azon is rengeteg mag lesz. Az ilyen fiatal bokorról egyszerre max. 1-2 levelet törj, hogy ne terheld meg nagyon.

Törölt felhasználó

Köszönöm a hozzászólásokat,de sajnos még most sem tudtam beazonositani ezt a növényt,mifelénk nem ismerik annyira a rebarbarát,piacon nem árulják,zöldséges boltban nem kapni..most annyit csinálok hogy megvárom milyen lesz a virága,lefényképezem és elküldöm olyan oldalra ahol megmondják milyen növény is az én négy bokrom :)

1EDY

a citromsavat, lehet valódi citromlével helyettesíteni?

Gonoszka1

Szia! Citromot már eleve teszünk bele. A citromsav egy koncentrált "citrom" gyakorlatilag, ami egyébként teljesen természetes anyag. Én nem helyettesíteném citrommal, de ha nagyon elzárkozol t?le, akkor próbáld meg több citrommal. Üdvözlettel: Kinga

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek