r
Nosalty Logó

Az eredeti finn lazacleves (lohikeitto)

Hering András
Az eredeti finn lazacleves (lohikeitto)
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

431
Kalória
21.4g
Fehérje
32.7g
Szénhidrát
21g
Zsír
258.2g
Víz
93.8g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
5.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 431 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1722 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 46 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2360 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    333 mg
  • Nátrium
    1735 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    258.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    667 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    338 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3204 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    520 micro
Összesen 431 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.5 g

Zsír

  • Összesen
    84.2 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    375 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9439.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    109 mg
  • Kálcium
    708 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    320 mg
  • Foszfor
    1333 mg
  • Nátrium
    6941 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    131 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1032.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2669 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    282 mg
  • D vitamin:
    1351 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    437 micro
  • Kolin:
    385 mg
  • Retinol - A vitamin:
    700 micro
  • α-karotin
    4952 micro
  • β-karotin
    12815 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2080 micro
Összesen 1722 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 46 kcal

Elkészítés

  1. Olvasszunk fel fél evőkanál vajat egy közepes lábosban. Adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg a póréhagyma karamellizálódni kezd, körülbelül 2 percig.
  2. Adjuk hozzá a karikára vágott sárgarépát és a kisebb kockákra vágott burgonyát, és időnként megkeverve főzzük, amíg a zöldségek el nem kezdenek puhulni, körülbelül 4 percig.
  3. Ha sűrűbb állagot szeretnénk a levesnek, akkor ezen a ponton szórjuk rá a lisztet a zöldségekre (31 g), és addig keverjük, amíg a zöldségeket egyenletesen bevonja a liszt. Ez opcionális, én ki is hagytam.
  4. Adjuk hozzá a zöldségalaplevet (helyettesíthető hideg, szűrt vízzel is), a szegfűborsot, a szemes fekete borsot és a babérlevelet. Ízlés szerint sóval ízesítsük.
  5. Közepes lángon felforraljuk. Ezt követően vegyük vissza a hőt és lassan forralva, lefedve, de időnként megkeverve nagyjából 20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
  6. Adjuk hozzá a lazacdarabokat, és óvatosan keverjük össze, hogy egyenletesen elosztódjanak az edényben. Fedjük le az edényt, és pároljuk, amíg a hal megpuhul, körülbelül 2-3 percig.
  7. Hozzákeverjük a tejszínt, majd ízesítjük, ha még szükséges.
  8. Friss kaporral és citromkarikákkal tálalajuk. A citromot tálalás után nyugodtan csurgassuk bele a levesbe, hogy kellően finom és savanykás lét kapjunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

A lohikeitto egy egyszerű lazacos burgonyaleves, amely Finnországban és más skandináv országokban is népszerű. Észak-Európa két legkedveletbb alapanyaga, a lazac és a friss kapor nélkülözhetetlen hozzávalói. A finn lazacleves rendkívül gazdag, krémes és hihetetlenül kiadós. Alig 40 perc alatt elkészül ez a selymes halleves, amely biztosan felmelegít a hideg téli éjszakákon, de tökéletesen bevethető az ünnepi menük izgalmas fogásaként is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek