hagymaféle

Vöröshagyma

A vöröshagyma egyike a legősibb termesztett növényeinknek, szinte az egész világon termesztik és fogyasztják. Ázsiából származó fűszernövény. Különösen nyersen nagyon egészséges, sok benne az ásványi anyag. Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".

Medvehagyma

A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. Rendkívül sokoldalú növény, amit ezerféleképpen fel lehet használni, ráadásul ez a vadon termő finomság nemcsak ízletes, de kimondottan egészséges is!

Újhagyma

A tavaszi piacok egyik legelső szabadföldi terménye az újhagyma. Gyakorlatilag a vöröshagyma ültetésének „mellékterméke", mivel nagyon sokszor a sűrűre vetett hagyma ritkításakor szedik fel a „fölösleges" töveket, és ezt értékesítik újhagymaként. Illóolaj-, illetve vitamintartalma (B- és C-vitamin) jelentős, ezek megóvása érdekében fogyasztása nyersen ajánlott. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású. Nemcsak a fehér hagymarészt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.

Sonkahagyma

A sonkahagyma hosszúkás, hengeres formájú barnás, lilás vagy vöröses héjú, kisebb méretű hagyma. Gyakran keverik a salottahagymával. Igaz, hogy enyhébb, lágyabb ízű, mint a vöröshagyma, de közel sem olyan kifinomultan édeskés, mint a salotta.

Fehér hagyma

A fehér hagyma a vöröshagymától abban különbözik, hogy az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, szendvicsekbe. Az amerikai gyorsétterem-láncok előszeretettel használják hamburgereikben.

Gyöngyhagyma

A gyöngyhagyma vagy kígyóhagyma (szára a virágzás előtt kígyószerűen összetekeredik) a fokhagyma testvérfaja. A gyöngyhagyma feje szinte gömbölyded, a fokhagymáénál vastagabb és rövidebb, gyöngyszerű, fehér színű. Íze édeskés és nagyon enyhén csípős. Június vége felé hozza apró, fehér, sima hagymáit. Általában ecetes formában fogyasztjuk, savanyúság gyanánt szendvicsek, húsok, pörköltfélék mellé.

Zöldhagyma

A zöldhagyma vagy más néven újhagyma sokak által kedvelt, ízletes, zsenge hagymaféle, amely a tavaszi időszakban fontos vitaminforrás is. A zöldhagyma íze kellemes, édeskésebb, az átlagos vöröshagymával ellentétben nem annyira csípős. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főve, salátákban, levesekben, szendvicseken, magában. Bármikor helyettesíthetjük vele a vöröshagymát a főzés, sütés során.

Metélőhagyma

A metélőhagyma egy friss, enyhén hagymás ízű fűszernövény, amely szinte minden sós ételt feldob. Tavasztól őszig beszerezhető frissen a piacokon vagy cserépben nevelve az ablakpárkányon, de szárított változatban egész évben kapható. Használhatjuk szendvicsekhez, túrókrémekbe, salátákba, tojásos vagy krumplis ételekbe – mindenhez jól illik, ahol egy kis frissességre vágyunk.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek