hagymaféle
Vöröshagyma
A vöröshagyma egyike a legősibb termesztett növényeinknek, szinte az egész világon termesztik és fogyasztják. Ázsiából származó fűszernövény. Különösen nyersen nagyon egészséges, sok benne az ásványi anyag. Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".
Medvehagyma
A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. Rendkívül sokoldalú növény, amit ezerféleképpen fel lehet használni, ráadásul ez a vadon termő finomság nemcsak ízletes, de kimondottan egészséges is!
Újhagyma
A tavaszi piacok egyik legelső szabadföldi terménye az újhagyma. Gyakorlatilag a vöröshagyma ültetésének „mellékterméke", mivel nagyon sokszor a sűrűre vetett hagyma ritkításakor szedik fel a „fölösleges" töveket, és ezt értékesítik újhagymaként. Illóolaj-, illetve vitamintartalma (B- és C-vitamin) jelentős, ezek megóvása érdekében fogyasztása nyersen ajánlott. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású. Nemcsak a fehér hagymarészt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.
Sonkahagyma
A sonkahagyma hosszúkás, hengeres formájú barnás, lilás vagy vöröses héjú, kisebb méretű hagyma. Gyakran keverik a salottahagymával. Igaz, hogy enyhébb, lágyabb ízű, mint a vöröshagyma, de közel sem olyan kifinomultan édeskés, mint a salotta.
Fehér hagyma
A fehér hagyma a vöröshagymától abban különbözik, hogy az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, szendvicsekbe. Az amerikai gyorsétterem-láncok előszeretettel használják hamburgereikben.
Gyöngyhagyma
A gyöngyhagyma vagy kígyóhagyma (szára a virágzás előtt kígyószerűen összetekeredik) a fokhagyma testvérfaja. A gyöngyhagyma feje szinte gömbölyded, a fokhagymáénál vastagabb és rövidebb, gyöngyszerű, fehér színű. Íze édeskés és nagyon enyhén csípős. Június vége felé hozza apró, fehér, sima hagymáit. Általában ecetes formában fogyasztjuk, savanyúság gyanánt szendvicsek, húsok, pörköltfélék mellé.
Zöldhagyma
A zöldhagyma vagy más néven újhagyma sokak által kedvelt, ízletes, zsenge hagymaféle, amely a tavaszi időszakban fontos vitaminforrás is. A zöldhagyma íze kellemes, édeskésebb, az átlagos vöröshagymával ellentétben nem annyira csípős. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főve, salátákban, levesekben, szendvicseken, magában. Bármikor helyettesíthetjük vele a vöröshagymát a főzés, sütés során.
Metélőhagyma
A metélőhagyma egy friss, enyhén hagymás ízű fűszernövény, amely szinte minden sós ételt feldob. Tavasztól őszig beszerezhető frissen a piacokon vagy cserépben nevelve az ablakpárkányon, de szárított változatban egész évben kapható. Használhatjuk szendvicsekhez, túrókrémekbe, salátákba, tojásos vagy krumplis ételekbe – mindenhez jól illik, ahol egy kis frissességre vágyunk.
Címlapról ajánljuk
Mit főzzek ma? Aszalt szilvával göngyölt csirkemell, almás-kéksajtos kukoricasaláta és...
A göngyölt, aszalt szilvás hús mellé ma nem levest kínálunk, hanem majonézes kukoricasalátát kéksajttal és almával, mely, ha előző napról maradt, az sem baj! A desszert pedig csodás hólabda, kókusszal, csokitetővel.
NosaltyEz a legjobb téli immunerősítő: most több mint 30 százalékkal...
Ha azok közé tartozol, akik odafigyelnek az egészségükre, és ezért hajlandóak is tenni, akkor ez az ajánlat neked szól a Lidlből. A legjobb téli immunerősítő most 32 százalékkal olcsóbban kapható!
NosaltyNem a tojás és a szalonna tehet a magas koleszterinről:...
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
NosaltyLegnépszerűbb cikkek
Nagyon sokan isszuk így a teát, pedig súlyos betegséget okozhat
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Ezt a magyar vörösbort választották a világ legjobbjának
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt
Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.
Top Receptek
Klasszikus töltött káposzta
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...
Párolt lila káposzta
A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...
Ropogós, omlós, sült kacsacomb - Vicikótól
Nálunk minden Karácsonykor ez a menü. Nagyon szeretjük a kacsát. Addig-addig kísérleteztem a sütéssel, míg rájöttem erre a módszerre. Ahogy írtam a receptben, teljesen kisül a ...