Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos meggy

Rumos meggy
Rumos meggy
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ajánlom figyelmébe ezt a receptet mindazoknak, akik a befőzésre úgy néznek, mint a konyhaművészetek alkímiájára.
Valóban külön tudomány a jó befőtt elkészítése, és sokszor hosszadalmas és bonyolult is - ez a recept viszont annyira egyszerű, hogy elkészítése nem jelenthet semmiféle nehézséget.
Úgy is nevezhetnénk, hogy ez az elsős tananyag a befőző-iskolában.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet leszárazzuk és átválogatjuk és csak az érett, egészséges szemeket hagyjuk meg. Több vízben alaposan megmossuk és hagyjuk jól lecsöpögni.
  2. A csavaros dunsztos üvegeket kimossuk és kevés vizet beletéve a mikrohullámú sütőben sterilizáljuk.
  3. A meggyet a cukorral rétegezve az üvegekbe tesszük. Megütögetjük, hogy a meggyszemek jó szorosan elrendeződjenek.
  4. A cukrozott meggyre rumot öntünk és jól lezárjuk az üvegeket.
  5. Rögtön a kamrapolcra tesszük és érni hagyjuk.
  6. Fél literes üveghez 10 csapott evőkanálnyi (kb. 150 g) finom szemcséjű nádcukrot számítunk, valamint 0,5 dl rumot.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 51 270
elküldve: 8
receptkönyvben: 333
elkészítve: 12/15
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
kategória: befőttek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, télire

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Susie03
Susie03 Fri, 2014-07-18 11:25

Szia, mennyi időre kell a mikróba tenni - mennyi vízzel, illetve a tetejét is mikrózod? Köszönöm a választ! Zsuzsi :)

amina69
amina69 Wed, 2013-07-03 20:12

Hello! Meg szeretném kérdezni, hogy nem kell kimagozni a meggyet???? Előre is köszi a választ!!! Üdv: Anikó

Dugo
Dugo Sun, 2011-07-03 19:47

Sziasztok!

A rumos meggy gondolata előhozott belőlem egy gyerekkori emléket, amit, ha nem bánjátok, megosztok veletek.
Anyukám minden nyáron tett el rumos meggyet, amit azután télen a felnőttek sütibe, pezsgőhöz, bóléhoz /szilveszterkor/ stb előszeretettel ízlelgettek.
Sajnos az arányokra nem emlékszem, mert a fogyasztásban akkor még nem voltam érdekelve.
Vett Anya egy 5 literes befőttes üveget alaposan kisikálta, majd a jól megmosott egész meggyel megtöltötte, rétegezve kristálycukorral, végül jó minőségű- a legjobb ami akkor kapható volt- erős rummal feltöltötte. A művelet végén kistányérral letakarva kitette a napra, emlékeim szerint kb 3 napra.
Ezalatt teljesen ellepte a leve és alaposan átérett. Akkor lekötötte és a pincébe levitte a többi lekvár mellé....... Évekig elállt, már,amikor volt rá ideje.............

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-07-06 00:13

kedves Dugo!
köszi, hogy megosztottad velünk ezt a történetet. biztos vagyok benne, hogy hasonló emlékeket ébreszt majd benned ez a recept is.
további jó sütés-főzést és jó nyarat!
üdv,
toma

gery
Gery / gery Tue, 2011-06-21 20:58

hello!
2 kérdésem lenne!
1- nem baj az, hogy nem lepi el teljesen a lé a meggyeket?
2- a cukor fel fog oldódni, vagy össze kell rázogatni valamikor?
Választ köszönöm!
Üdv, Geri

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-06-22 05:52

szia Geri!
egyaltalan nem baj, hogy nem lepi el a le a gyumolcsot. idovel a cukor es az alkohol hatasara egyre tobb le jon ki a meggybol, igy azt lathatod, hogy szaporodik az uvegben.
ami a cukrot illeti, ugyanez a folyamat. idovel elolvad az egesz. nem kell razogatni, sot!...
udv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-06-14 11:57

kedves Mókuslekvár!
szerintem semmi probléma. bár én még nem próbáltam mással.
üdv,
toma

p-anna
p-anna Wed, 2010-09-01 20:10

Kedves Toma!
Én, az ilyen üvegekbe elrakott befőttekbe egyáltalán nem raktam tartósítószert. Forrón beöntöttem az üvegbe, a fedőt az előírás szerint kezelve ráraktam, és másnap, mire lehűlt, a tető egy kicsit homorú lett, azaz légmentesen zárt, és akár két-három év után is romlatlan, ehető volt. Viszont felhasználáskor a fedelet csak lefeszíteni lehet, amitől - ha csak enyhén is - meghajlik a széle. Így aztán a következő használatkor már nem zár hermetikusan.
Szóval, ha sikerül szereznem, szólok.
Üdv. P-anna

p-anna
p-anna Mon, 2010-08-30 14:27

Kedves Zederta!

A Ball üveget mostanában vetted? Nekem ugyanis ilyenek vannak, de a fedele maximum kétszer használható. Szeretném pótolni, de nem tudom hol kapható.

Üdv. p-anna

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-08-30 22:30

kedves P-Anna!
nagyon jó szemed van ;-) van már vagy tíz éve, hogy ezeket az üvegeket vettem.
én úgy óvtam a kupakokat, hogy mindig celofánt tettem az üvegekre, és csak arra a fedelet... de a legtöbbje már nálam is megérett a cserére.
ha esetleg találsz valahol, szívesen veszem, ha megosztod velem.
előre is köszönöm!
üdv,
toma

p-anna
p-anna Mon, 2010-08-30 22:45

Már nyomozok egy ideje. Írtam az amerikai cégnek, de nem érkezett válasz. Lehet, hogy újra neki kellene futni a dolognak.
Neked ezzel a celofános megoldással légmentesen zártak az üvegeid?

Üdv. p-anna

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-09-01 19:41

kedves P-Anna!
azt nem tudom, hogy légmentesen zártak-e, de az biztos, hogy semmi nem romlott meg benne.
egyébként én két réteg celofánt szoktam alá rakni, és a szalicilt nem a befőttbe teszem, hanem a celofánok közé. úgyis abból az irányból támadnak a fránya mikroorganizmusok, nem? és így nem kell megenni a tartósítószert sem ;-)
üdv,
toma

Allia
Allia Wed, 2010-07-14 14:41

Zederta, lehet használni sütőrumot is, vagy minőségibb kéne? Esetleg más alkohollal, pl. vodka, is működik?

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-07-14 14:46

kedves Allia!
szerintem mehet bele a sütőrum is ;-) úgyis sokáig fog állni az alkoholban, úgyhogy az ízek mindenképp összeérnek.
sok sikert!
üdv,
toma

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sat, 2010-07-10 23:49

Kedves zederta!
Három befőzős meggyes receptedet képpel és linkkel kiraktuk a facebook oldalunkra!
NoSalty.hu

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-07-04 19:26

kb mennyi meggy a fél literes üvegbe?

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-07-05 09:44

szia Kimcsi!
bevallom, nem mértem a meggyet. szerintem kb. fél kiló belemegy egy fél literes üvegbe.
sok sikert a befőzéshez!
üdv,
toma

Moniq
Moniq Sun, 2010-07-11 15:02

szia!

azt szeretném megkérdezni hogy rum helyett alkoholt is rakhatok bele, 96 fokos?

köszi

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2010-07-11 19:52

szia Moniq!
nyugodtan ;-) a rum ad egy kis löketet az ízéhez, de a tiszta szesz is megteszi. legalább semmi nem zavara a meggy ízet.
jó sütés-főzést!
üdv,
toma

69
meggy 30 dkg
nádcukor 150 g
rum 0.5 dl