r
Nosalty Logó

Csalamádé (amit nem lehet elrontani)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Iluska
Csalamádé (amit nem lehet elrontani)
adag
Előkészítés
perc
  • 0% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Összesen 645 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Összesen 2573 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Összesen 27 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5041.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    258 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    4391 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.4 g
  • Cukor
    130 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2051.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    393 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    280 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    276 micro
  • β-karotin
    1278 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1182 micro
Összesen 645 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20164.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    1032 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    502 mg
  • Foszfor
    1022 mg
  • Nátrium
    17564 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    621.7 g
  • Cukor
    519 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

VÍZ

  • Összesen
    8204.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    476 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1574 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    797 micro
  • Kolin:
    307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1103 micro
  • β-karotin
    5113 micro
  • β-crypt
    288 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4728 micro
Összesen 2573 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 27 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Elkészítés

A csalamádéhoz

  1. Ez a recept 5 literes üveghez van, persze el lehet osztani kissebb üvegekbe is!
  2. Felaprítjuk a káposztát, a hagymákat, a paprikát, a zöldparadicsomot és az uborkát, alaposan összekeverjük.
  3. 4 liternyi vízbe tesszük a cukrot, sót, ecetet, majd a legvégén tesszük bele a borkénport és a timsót, amivel jól elkeverjük.
  4. Az üvegek aljára szórunk fűszereket mindegyikből.
  5. Üvegekbe tesszük a zöldséget, és ráöntjük az ízesített vizet. Ha kevés lenne, készítünk még hozzá. (Inkább több lé legyen, mint kevés.)
  6. Lezárjuk a savanyúságot, és jöhet a tél! (Nekem 18 üveg csalamádém lett ebből a mennyiségből.)
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 135
  • 7 napos nézettség: 833
  • Össznézettség: 267327
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 14.

Ajánló

Erős paprikát is vágtam bele, mert imádjuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Én az üveg aljára szoktam tenni a fűszereket, persze aki szereti, teheti a savanyúság közé is. Én másfél adag levet készítettem: 6 l víz, 6 dl ecet, 60 dkg cukor, 6 ek só, kicsit több borkén és timsó. Pont elég lett. Ez a recept az,ami nem romlik meg,nem barnul meg,csak jó szorosan csavarjuk rá a fedelét,mivel ha levegőt kap,na akkor barnul.....  

Hozzászólások (13)

Boszi

18 db. 5 literes üveg v. kicsi üveg? Érdekel a rec ept, de már üveget kell szerezni.:) Boszi

Iluska

Ami a képen is látható,kis üveg.Úgy tudom fél literes.Még maradt 4 üveggel tavalyról,és most is ugyanolyan finom. /nekem még van pár üvegem,adok ha kell...... :-)) /

Törölt felhasználó

Bocsi!Nem tudom mi az a timsó és hol kapható??:)

Iluska

Én gyógyszertárban vettem,több évig eláll.Ezt fehér por formában árulják.Remélem segítettem...:-))

Törölt felhasználó

Szeretném megkérdezni,hogy nem puhulnak meg a zöldségek az id? múlásával?Az a bajom,hogy olyan receptet keresek ami meg?rzi a savanyúság ropogósságát és az üde színét.A cukrot még csak tudom helyettesíteni,de sajnos a tartósításra még nem találtam megoldást.Nagyon ódzkodom a tartósítószerekt?l.El?re is köszi a választ! Üdv: Gabi

Iluska

Szia!A benne lév? timsó miatt marad ropogós.A borkén az egyedüli tartósító szer,ami nem okoz semmiféle gyomorbántalmat,nyugodtan használhatod. Tavaly raktam el augusztus végén,és most is ropogós.Viszont a hideg,h?vös hely az fontos,hogy tudd hol tárolni,és,hogy er?sen rá legyen a lapka csavarva.Üdv!

Törölt felhasználó

Én a saját receptemet le nem cserélném amihez nem kell víz a saját levében 24 óra persze rajta,cukor,ecet, borkénpor és f?szerek nagyon nagyon finom! Nem barnul meg. Ha vkit érdekel szívesen megosztom.

Iluska

Ez is nagyon finom,és nem barnul meg,f?leg ha jól le van zárva a fed?vel.Évek óta ezt készítem,és mindenkinek ajánlom! :-))

tavasz06

Engem érdekelne a recepted. Légyszives oszd meg velem! Köszönettel: Ildi

Törölt felhasználó

Szeretném én is elkérni a receptedet.

Törölt felhasználó

AZ ÉN RECEPTEM A KÖVETKEZ?>> HAGYMA I KG UBORKA 1 KG PAPRIKA 1 KG KÁPOSZTA 1 KG ZÖLD PARADICSOM 1 KG NAGYON VÉKONYRA KELL SZELETELNI BELETENNI NAGY EDÉNYBE >>TESZEK HOZZÁ 10 DG SÓ 40 DG CUKOR 3,5 DL 10°% ECET 1 KÁVÉS K. NÁTRIUM BENZONÁT 1 KK BOR KÉNPOR ;>>>24 ÓRÁIG KEVERGETNI KELL ÉS BERAKNI AZ ÜVEGBE >>>ÉS JÖHET A DISZNÓ VÁGÁS>>>BERECZ JÓZSEF

Iluska

Ez mind szép és jó,csak egy nem tetszik a nátrium-benzoát,aminek az élettani hatásai nem jók.Persze mindenki saját maga tudja mit fogyaszt el és mit nem! :-))

Törölt felhasználó

Tökéletes recept!!!Nagyon sokféle képen próbálkoztam,de ez vált be igazán. Még van tavalyi is,és mindig jó!!!

Iluska

Köszi a hozzászólást,és egy véleményen vagyunk!Ezt a receptet nagyon régen kaptam egy ismer?st?l,és csupán a borkén csak a tartósító szere, ezért is tetszett f?ként,ellentétben a túl tartósítószerezett többi csalamádétól. :-)))

Szamanta

Tényleg elronthatatlan , idén dupla mennyiséget kell csinálnom bel?le!!!!! Üveg helyett hordóba csináltam ! Tökéletes.:)

Iluska

Ennek örülök,hogy ennyire bejön!Köszi a visszajelzést!! :-))

Nőiszeszély

Ezt a receptet lehet-e használni káposztával töltött pritaminpaprikára is?

Iluska

Üdv!Mivel van benne káposzta is és paprika is,te meg pont paprikába szeretnél káposztát tölteni,mért ne lenne jó a recept..... :-))

barbara0501

szia! azt megírnád, hogy mennyi id? után nyitható fel az üveg és fogyasztható a savanyúság?

Iluska

Szia!Azért,hogy összeérjen minden benne lév? f?szer,és zöldség is,szerintem érdemes várni minimum 3 hetet vagy 1 hónapot. :-))

Muscat

Szerintem 3 napot.

zöldalma46

Nagyon nehéz olyan receptet találni, amiben nincs borkén. Pedig egészségesebb anélkül.

Iluska

Üdv! A borkén a legártalmatlanabb tartósító szer.Viszont a szalicil,és a nátrium-benzoát,annál inkább.A szalicilt már több helyen be is tiltották.Szerintem elfér benne az a kis borkén,legtöbb receptemben nem használok semmilyen tartósító szert..... :-)))

hangya68

Szia! Szimpatikus a recepted, kipróbálnám. A Te ízlésed szerint mit takar az ízlés szerinti mennyiség koriandermagból, mustármagból, babérlevélb?l, szemes fekete borsból és köménymagból? Te mennyit teszel hozzá? Valami támpontot tudsz adni, pld. x kávéskanál, teáskanál, ev?kanál? Soha nem készítettem még ilyen hosszan eltartható savanyúságot, semmi viszonyítási alapom. Köszi! Hangya68

Iluska

Szia! Azért nem írtam pontos adatot,mert nem mindenki szereti pl;a sok koriandert,vagy épp a borsot..... Ha szeretitek a finom,f?szereset akkor tegyél hozzá egy-egy teáskanálnyi mennyiséget az egészhez.Ha pedig nem lett olyan er?s az íze,akkor legközelebb majd többet fogsz.... Nagyon finom savanyúság!!Jó ügyeskedést neked!! :-)))

hangya68

Köszönöm szépen, ez így nekem nagy segítség!

Törölt felhasználó

Kedves olvasók! Nem kétlem, hogy a recept nagyon jó és el sem lehet rontani. Mégis azt javaslom, hogy a timsót ne használják, helyette inkább nátrium benzoátot, vagy szalicilt. A timsó egy alumínium vegyület, az alumínium káros hatását már régen megállapították, ezért nem is lehet már ebb?l a fémb?l készült fazekakat, lábosokat kapni a boltban. Így timsó formájában sokszor annyi alumínium kerül a szervezetbe, mint amennyi a lábosból beoldódott.

Iluska

Kedves író!!! Isten ?rizz,hogy helyettesítsék nátrium benzoáttal,vagy szalicil-lel.A nátrium b. allergiát,bélrendszeri panaszokat, görcsöket és az idegrendszer károsodást okozhat érzékeny embereknél.A szalicil megtapad a gyomor falán,és nem ürül ki..... A timsót nem szabad összekeverni az oly sokszor vitatott, káros mesterséges alumíniummal, mely a legtöbb dezodorban és izzadás gátlóban megtalálható alumínium-klorohidrát, illetve alumínium-cirkónium formájában. Az ásványi sók jelen vannak az ivóvízben, az élelmiszerekben és a leveg?ben. A timsó természetes formájában az oxigén és a szilícium után a harmadik olyan elem, amely a természetben a legnagyobb számban fordul el?. ?sid?k óta a természet része, az univerzum egyik épít?köve. Kedves olvasók,nyugodtan használják a timsót!!!!!

Törölt felhasználó

Hát.... Ideje lenne elgondolkodni azon, hogy miért is tanítanak kémiát az általános iskolában, ha semmi nem marad meg bel?le. ( És a többib?l? matematikából?, fizikából? történelemb?l?.......... )

Iluska

Hát igen!!Végül is mindenki magából indul ki......:-)))))

Motyóbábi

utánaolvastam, mert én is ódzkodom a tartósítószerekt?l, de mindenütt ebbe botlok: "Timsó por Hypoallergén és szagtalan, megakadályozhatja a kellemetlen szagokat okozó baktériumok növekedését. A gombák ellen is felveheti a küzdelmet. Összetev?k: 100% közönséges timsó (potassium alum) Ne tévessze össze az iparilag szintetizált ammonium alummal! Alkalmazási javaslat: Alkalmazhatjuk feloldva lábfürd?ként, vagy szárazon. Hintsük be vele a lábainkat miel?tt a zoknit és a cip?t felhúzzuk. Szórjon a cip?jébe is! Ideális a túrázók részére, és tökéletes, ha nyáron zárt cip?t kell viselnünk. Használhatjuk nagy melegben kényes hajlatokban, például mell alatt, vagy összeér? combok között. Figyelmeztetés: Küls?leg! A termék kisgyermek el?l elzárva tartandó. A termék bels? fogyasztásra nem alkalmas. A termék nem gyógyít betegségeket. A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas. Betegség esetén használatát beszélje meg kezel?orvosával! Kerülni kell a szembejutást. Az ajánlott napi alkalmazási mennyiséget ne lépje túl! Ne használja irritált vagy sérült b?rfelületen! Ne használja a készítményt, ha az összetev?k bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Ha kiütés jelentkezik, függessze fel a használatát! Gyermekekt?l elzárva tartandó." és a más helyeken talált cikkekben is mind ez szerepel. az összes termék mellé oda van írva, hogy meg ne edd. ezek szerint ez sem tökéletes megoldás. :(

Rovo Eszter

Nagyon gusztának találtam ezt a receptet és én is tettem el egy pár üveggel sajnos az enyém meg barnult és meg is puhult pedig ugy tettem ahogy le volt írva

Iluska

Én nem tapasztaltam ezt még!!Szerintem ha pl;kicsit több köménymag vagy bors kerül bele,akkor is sötétül a zöldség. Vagy leveg?t kap,vagy épp nem lepi el a felönt?lé teljesen,akkor is barnulásnak indul. Én akkor jártam így,mikor az almapaprika ki volt a léb?l.... Na de akkor is a te csalamádéd,és akkor is finom,csak kicsit sötétebb!!!! :-)))) Majd legközelebb jó lesz!! :-)))

Hozzávalók

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.